1 av 9: Ann Westin har bott på samma ställe sedan 1986. "Min dotter tycker jag har för mycket prylar", säger hon. Foto: Cornelia Nordström
2 av 9: Ann Westin älskar att titta på när dottern spelar tv-spel, men fattar sällan kontrollen själv. " Jag sitter bara jämte och hejar på. "Uncharted" är jag väldigt förtjust i. När jag provar själv börjar jag bara skrika!" Foto: Cornelia Nordström
3 av 9: Fina flaskor kan man inte ha för många av! Foto: Cornelia Nordström
4 av 9: Omatchade fåtöljer pryder vardagsrummet. Foto: Cornelia Nordström
5 av 9: Det råder ingen platsbrist i Anns måttbeställda garderober. Längst fram hänger hennes scenkostym från föreställningen "Jobbit". "Hon som sytt den syr även för "Game of thrones!" Foto: Cornelia Nordström
6 av 9: "Tydligen betyder det tur att dra i tofsen. Elektrikerna hade ett helsicke att installera den!" Foto: Cornelia Nordström
7 av 9: Hemmafixaren Lulu Carter har stått för inredningen i Westins sovrum. Foto: Cornelia Nordström
8 av 9: Så här ser det ut när Ann sitter och jobbar. Tiaran bär hon dock bara vid speciella tillfällen. "Jag köpte den när jag vann årets komiker. Jag tyckte att jag behövde den." Foto: Cornelia Nordström
9 av 9: En blå Tom Dixon-lampa ligger gömd under några kassar. "Glödlamporna är ju så jäkla dyra! 100 kronor styck! Och de går sönder jättelätt..." Foto: Cornelia Nordström

Ann Westin – hälsa på i hennes härliga kaos

Ann Westin har inte flyttat en centimeter sedan 1986. Komikern älskar sin rymliga lägenhet i Vasastan och har aldrig funderat på att flytta - inte ens när exmaken var otrogen.

– Jag är för lat helt enkelt. Man har ju så mycket skit att dra ihop! säger hon till EXTRA.

Ljust och fräscht är en inredningsterm som fått stort genomslag i Sverige de senaste åren. Minimalistiskt, mycket vitt och inte en massa plotter.

Komikern Ann Westin, 59, har sedan länge gett upp den ideologin. Less is more finns inte i hennes vokabulär. Och det märks inte bara i hennes scenperson, utan också i den 83 kvadratmeter stora trean i Vasastan i Stockholm.

– Jag kan sitta och läsa inredningstidningar och bara "åh, man ska ha bara en vit soffa och inget annat!". Sedan tittar jag mig omkring och inser "Ann, du är inte en sån person", säger Ann med ett skratt när Extra knackar på.

 

Läs också: 10 hem du vill ha bara för köket

Ann Westin bor bland många prylar

Hon har rätt. Lägenheten är full med prylar i alla möjliga färger och former. Ann beskriver sig själv som en "plock och pill-människa" som gärna omger sig med personliga föremål. Ibland går det dock överstyr och då sätter hennes 26-åriga dotter Camilla ner foten.

– Hon säger ifrån så fort jag börjar pilla på något. "Du behöver inte den där!" och då får jag snällt lägga tillbaka den. Hon tycker jag har alldeles för mycket grejer, säger Ann.

Westin flyttade till lägenheten 1986 med sin dåvarande make, jazzmusikern Stefan Isaksson, och har sedan dess inte rört sig en centimeter. När hon fick möjlighet att omvandla den till bostadsrätt tvekade hon inte en sekund.

– Jag tänkte bara "wow!". Jag hade ju bott i en etta så det här var ju som ett slott! Och jag har fortfarande kvar den känslan.

– Sedan är jag ingen flyttare. Jag känner folk som byter lägenhet hela tiden, men jag är inte sån. Jag är för lat helt enkelt. Man har ju så mycket skit att dra ihop i så fall.

 

Läs också: 10 smarta saker du kan göra med ättika

Är bästis med sitt ex

Maken är däremot utflyttad sedan länge.

Jag läste någonstans att han var otrogen?

– Ja och jag skojar ju om det på mina shower. Han brukar säga att han borde ha en del av gaget! Men jag har faktiskt frågat honom om det är okej och det är det.

Och nu jobbar han som din turnéchaufför. Är det din lilla hämnd?

– Haha! Ja. Jag och mitt ex är bästisar. Vi åker fortfarande på semester ihop och hörs nästan varje dag. Jag vill ha med honom för vi har trevligt när vi åker runt.

I dag är Ann Westin en av våra mer folkkära humorister. Hennes yviga scenstil går uppenbarligen hem i stugorna och vid tre tillfällen har hon vunnit pris som bästa kvinnliga komiker.

Men vägen dit är långt ifrån spikrak.

I skolan var Ann förlamande blyg. Men som så många andra inom sitt gebit levde hon upp när det var dags för "roliga timmen". Då var det hon som hade kommandot.

– I det där blyga jaget fanns samtidigt ett jag som ville synas. Där visste jag att jag hade min power. Men jag kan fortfarande bli så där blyg än i dag, säger Ann.

 

Läs också: Här byggs Sveriges dyraste lägenhet

Jobbade extra som sjuksköterska

När hon flyttade till Stockholm 1980 var det med drömmen om att stå på scen. Hon gick på teaterskola och sökte in på scenskolan men lyckades aldrig hitta sin nisch. Dramatiker som Anton Tjechov och grabbarna var helt enkelt inte hennes grej.

– Modet saknades. Jag visste att jag ville stå på scen, men inte på vilket sätt. Det var först när jag kom till standup som jag förstod vad jag skulle ha gjort från början!

Parallellt jobbade hon som sjuksköterska vilket hon fortsatte ända fram till 2002 trots att humorkarriären tagit fart på allvar. Dessutom var hon ensamstående mamma.

– Då sa min revisor: "men Ann, varför jobbar du som sköterska? Du tjänar ju tillräckligt med pengar för att klara dig alldeles utmärkt?"

– Och jag som hade jobbat som ett arsle!

För första gången kunde hon leva på sin dröm och känslan var naturligtvis fantastisk.

 

Läs också: 10 hem med helt underbara badrum

Är expert på att förtränga

Då passade livet på att skicka en riktig skruvboll. I mellandagarna 2002 small det plötsligt till i huvudet. Ann drabbades av en hjärnblödning och fick akut föras till sjukhus. Hon överlevde, men sex år senare var det dags igen.

Hur förändrade den upplevelsen din syn på livet?

– Alla som varit med om något traumatiskt, varit nära döden, tänker nog annorlunda. Vänner och familj blir viktigare. Man glömmer ibland bort hur otroligt betydelsefulla de är.

Risken för en ny hjärnblödning finns fortfarande. Ann säger sig vara expert på att förtränga den typen av ångest, men då och då dyker mörka tankar upp.

– Det kan ju hända igen och då är min önskan att jag får dö på en gång. Min skräck är att vakna och inte kunna prata eller röra mig. Vara helt beroende av sjukvård. Då vill jag hellre dö.

Lyckligtvis är det sällan som oron lyckas övermanna henne. Och för det mesta är hon positivt inställd till livet.

– Jag har det bra. Jag har gjort det jag ville, jag gör det jag vill! Jag behöver inte gå upp klockan 5 på morgonen längre eller jobba till klockan 23. Det är ju ett lyxliv!

 

Läs också:

 Jonathan från "Bonde söker fru" säljer sitt nybyggda hus
 

 Titta in i Peter Siepens färgglada kök
 

 10 oväntade saker du kan köra i diskmaskinen
 

Ann Westin

Ålder: 59 år.

Bor: Vasastan i Stockholm.

Gör: Komiker och skåde­spelare.

Familj: Dottern Camilla.

Känd för: Har medverkat i tv-program som "Stockholm live" och "Cirkus Möller". Syntes som polisen Annika i Camilla Läckbergs "Fjällbakamorden" och som Anna-Greta i "Åsa-Nisse - wälkom to Knohult".

Aktuell: Med föreställningen "Jobbit". Arbetar också på en gemensam show med sin dotter som är sångerska.

Aktuellt just nu