Anja Lundqvist: ”Där drar jag av mig behån”

Anja Lundqvist trivs i lägenheten med egen uteplats i Enskede. ”Jag har ganska lätt för att flyga i väg som person och när jag bor långt ner blir jag lugnare”, säger hon.

Anja Lundqvist trivs i lägenheten med egen uteplats i Enskede. ”Jag har ganska lätt för att flyga i väg som person och när jag bor långt ner blir jag lugnare”, säger hon.

Foto: Cornelia Nordström

1 av 2

Anja gillar stilleben och konst och tycker att man ska lägga tid på att hitta personliga saker till hemmet.

Anja gillar stilleben och konst och tycker att man ska lägga tid på att hitta personliga saker till hemmet.

Foto: Privat

2 av 2

Anja Lundqvist trivs med att bo på markplan och se saker hända utanför fönstret. Hon inreder gärna eklektiskt med en blandning av gammalt och nytt. Pricken över i sätts med personliga inredningsdetaljer.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

Hur bor du?

Jag bor i Enskededalen söder om Stockholm. I ett jätteinkluderande område som tidigare hade väldigt dåligt rykte. ”Dalen” är väldigt multikulturellt nu, framtidens boende tycker jag. Det känns som om folk är stolta över att bo där nu. Jag bor i bostadsrätt med en egen liten täppa och egen uteplats. Och jag har egen dörr så det känns som om jag bor i kedjehus.

Vad är det bästa med att bo som du gör?

Jag växte upp på gårdar där barnen kunde leka ute. Nu har jag flyttat till ett sådant ställe. Ingen trafik, barnen leker, alla känner alla. Jag har inte så stort behov av att vara själv. Jag tycker om att se hur saker händer utanför mitt fönster och jag är jätteglad över min uteplats. Jag gillar också att bo längst ner. Många tycker det är jobbigt men jag blir orolig om jag bor för högt upp. Det känns som om jag inte har någon kontakt med jorden. Jag har ganska lätt för att flyga i väg som person och när jag bor långt ner blir jag lugnare. Skitflummigt kanske, men jag tycker så.

Fåtöljen har Anja köpt på Room, tavlan är en Obey av gatukonstnären Shepard Fairey.

Foto: Privat

Vilket är ditt favoritrum?

Det är nog sovrummet. Det är där jag kan slappna av. Dra av mig behån, kasta mig i sängen och stirra i taket. Jag har bara en säng och matta i sovrummet. Det är för litet för att ha något annat där. Ett rum där jag vilar.

Vilken är din favoritmöbel?

Vår vardagsrumssoffa från Eilersen som jag köpte för jättelängesen. Den har så fin form, påminner lite om Barbapapa. Mjuk och med runda former.

Vilket är ditt bästa köp till hemmet?

Det har inte hänt ännu. Jag ska köpa persienner nu och det kommer att bli det bästa köpet eftersom vi har det kokhett hemma när solen ligger på.

Anja Lundqvist

Ålder: 48.

Gör: Skådespelare.

Bor: Enskede söder om Stockholm.

Familj: Barnen Alia, 16, och Jonah, 12.

Aktuell: Med serien ”Heder” på TV3 och Viaplay som har premiär 30 augusti. 

Vilket är ditt bästa knep för en lyckad tillställning?

Jag är ganska rädd för att ha tillställningar hemma. Jag är dålig på det. Mitt jobb innebär att jag ofta jobbar kväll. Det enda som funkar för mig är att bjuda in spontant. Jag är inte så bra på att laga mat heller, så hellre en spontantillställning och se vad som händer.

Hur sätter du pricken över i med inredning?

Hitta stilleben du tycker om att titta på. De går ju också att förändra när du känner för det. Det kan till exempel vara att alltid köpa snittblommor. Jag har en betonghäst som ser ut nästan som en dödsmask av en häst. Det låter jättekonstigt men jag gillar den så mycket. Hitta konst du gillar, andra saker än tavlor. Gå på utställningar, det behöver inte alltid vara så himla dyrt. Men lägg lite tid på att hitta personliga saker.

Anja gillar stilleben och varierar dem gärna.

Foto: Privat

https://www.instagram.com/p/BxSZpZ3h5VT/

LÄS MER: Alexandra Rapaport om sin inredningsstil: ”Gillar runda saker” 

LÄS MER: Allan Svensson om sin bostad: ”Ett stort dåligt samvete” 

Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.

Läs mer