1 AV 2
Andreas Lundstedt älskar att ha levande ljus hemma. ”Jag har några doftljus, som är behagliga men inte för starka. Jag får ofta komplimanger för att det luktar hemtrevligt och fräscht hos mig.”
Foto: CORNELIA NORDSTRÖM
2 AV 2
Andreas tillsammans med Lina Hedlund och Tess Merkel i popgruppen Alcazar under ett uppträdande på ”Allsång på Skansen”.
Foto: STINA STJERNKVIST/TT / TT NYHETSBYRÅN

Andreas Lundstedt: ”Se till att ha jäkligt mycket toapapper hemma”

Färgstarka Andreas Lundstedt inreder lägenheten på Kungsholmen i Stockholm på känsla. För LEVA&BO berättar han om senaste hemmaprojekt – sitt ”panic room” som nu ska förvandlas till en walk-in closet och avslöjar sitt bästa hemmatips:

– Se till att ha jäkligt mycket toapapper hemma. På riktigt.

Åsa Görnerup

Hur bor du?

– Jag bor på 75 kvadrat på Kungsholmen. Lägenheten, som ligger i S:t Eriks-området, är byggd 1997. Det är norrläge, så den är ganska mörk. Det är skönt för det blir aldrig jättevarmt i solen. Man ser inte heller dammet i eftermiddagssolen och det är jag tacksam för.

Andreas Lundstedt

Ålder: 46 år.

Bor: 90-talslägenhet på Kungsholmen, Stockholm.

Familj: Pojkvän. Två systrar, två bröder, mamma, plastmamma, plastpappa. 

Gör: Artist, programledare.

Aktuell: Leder discoprogrammet ”I will survive” i SVT Play.

LÄS MER: Kändisarna som sålt sina läckra hem 2018 – kika in! 

Hur skulle du beskriva din stil?

– Jag har plockat med mig saker från alla mina resor genom åren. Jag har en speldosa i form av Vasilijkatedralen från Moskva, en giraff från Zambia och en Buddha i glas från Kambodja. Jag är dålig på att ha en enhetlig stil. 

– Grunden är vit, valnötsgolvet är mörkt och sedan är det färgklickar. Jag har en knallorange askkopp i plast från min farfar. Det är inte så att folk sitter hemma hos mig och röker, host, host. Det är en prydnad med wow-faktor. För några år sedan tog jag bort den då ett ex tyckte det var konstigt. Nu ska jag hämta tillbaka den från vinden.

Andreas Lundstedt inreder lägenheten med saker han hittar på resor. Tavlan från the Muro Lab i Barcelona är på 100 gånger 100 centimeter och hänger i hallen. Foto: Privat

Vad är ditt bästa köp?

– Köket, som jag satte in för sju år sedan. Det gick från att vara ett rum till att bli en öppen yta med kök och vardagsrum. Det är vitt och högblankt med stora feta lådor. Där har jag en köksö med spis. Det är fräsigt! Det har varit en dröm sedan jag såg det i amerikanska filmer som yngre. Runt köksön har jag och mina vänner druckit vin, lyssnat på musik, dansat och haft samtal. 

https://www.instagram.com/p/BjCtk1Khp-1/?utm_source=ig_web_copy_link

Vad är viktigast för dig i ditt hem?

– Att ha levande ljus hemma. Jag har några doftljus, som är behagliga men inte för starka. Jag får ofta komplimanger för att det luktar hemtrevligt och fräscht hos mig. Jag köper dem på stora Coop på Kungsholmen och kör tre i taget på en ljusstake för blockljus: ”Mom´s baking”, ”Vanilla treat” och ”Cosy by the fire” med kanel. Doften ”Ocean Breeze” kan man kanske ha på toaletten. Tar du av etiketten har du ett jättefint frostat glas. 

Ljusstaken, som har formen av en drake, är en gåva. Andreas Lundstedt har alltid ljus tända. Överallt i hemmet står doftljus från Coop på Kungsholmen. Foto: Privat

Vilken lyx unnar du dig till hemmet?

– Jag har dille på att byta soffkuddar. Det gör sådan skillnad. Till våren köpte jag puderrosa velourkuddar. Nu till hösten har jag lagt till ett par rostbruna kuddar i min mörklila soffa. Förra hösten hade jag mörkgröna med djurprint. Jag går på känsla.

Andreas bästa hemmatips

”Se till att ha jäkligt mycket toapapper hemma. På riktigt. För det är sådant man glömmer. Jag köper tolvpack, så finns det forever. Jag har en låda full i badrummet.” 

LÄS MER: Laila Bagge visar upp nya drömhuset på Lidingö 

Vad gillar du mest med din inredning?

– Att den är brokig. Kors och tvärs.

Discokungen Andreas hittade de gamla skivorna på en loppis. Nu pryder skivkonvolutet en vägg hemma i lägenheten. Foto: Privat

Vilket är ditt favoritrum?

– Det ofärdiga rummet, som blivit min walk-in closet. Nu har jag köpt en klädstång på hjul på Granit. I alla år har jag kallat det för ”panic room”. Där har jag slängt in grejer när det kommit kompisar och jag inte hunnit städa. Livet går ju upp och ner och rummet har representerat hur jag har mått. När det varit kaos har vänner hjälpt mig städa. Sedan har jag stökat till det igen för att jag mått dåligt. Nu mår jag bra!