1 AV 2
Kalle Wahlström Zackari och Brita Zackari bodde i ett radhus i Stockholm, men drömde om ett liv på landet. Nu bor de på en bondgård där de gör allt själva – och deras första år på gården har blivit tv-serie: ”Hjälp, vi har köpt en bondgård” på SVT.
Foto: Janne Danielsson /SVT
2 AV 2
Bostadshuset helrenoverar det. Brita Zackari har målat mängder av linoljefärg.
Foto: Tomma Tunnor

Kalle och Brita lämnade stan – för en bondgård: ”Drömliv”

Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström gjorde verklighet av drömmen.

De lämnade all ångest och stress i stan och köpte en bondgård – utan att egentligen ha koll på vad det innebar.

Snart visas deras första år på gården i serien ”Hjälp, vi har köpt en bondgård” på SVT.

När LEVA&BO ringer upp programledarparet Brita Zackari, 37, och Kalle Zackari Wahlström, 39, håller Brita och hennes svärfar på att mura en grund till ett växthus de ska bygga av återvunna fönster. Kalle går omkring med sonen Björn, 8 månader, i bärsele.

– Det är ett drömliv här! Lamm och hundvalpar och egna ägg och snart ett växthus och vi har bio i ladan. Och en gammal traktor som ingick när vi köpte gården. Vi har bin. Vi har en skog att gå i med vår 4-åring, säger Kalle Zackari Wahlström.

Paret Brita Zackari och Kalle Zackari Wahlström har länge drömt om att flytta ut på landet. För Kalle har drömmen funnits sedan han var 24 år och fick sitt första barn.

– Jag har drömt om att leva ett enklare liv med djur och odling och sånt. Sen har det inte funkat eller blivit av, säger han.

Det mest utmanande med flytten till gården var att Brita var gravid mitt i allt. ”En graviditet är påfrestande för relationen utan ett hus som ska renoveras, en flytt, en livsomställning. Det blev värre av att kombinera allt det.” Foto: Tomma Tunnor

”Man kan lösa det mesta”

För 1,5 år sedan gjorde de slag saken och köpte en bondgård utanför Nynäshamn sex mil utanför Stockholm. En gård som var i behov av stor renovering.

Hur tänker man när man köper en gård utan att kunna något om att driva en gård?

– Vi är inte helt dumma i huvudet, man kan lösa det mesta. Sen har vi lärt oss mycket. Jag tänkte på det häromdagen när jag satt och grävde med en liten minigrävare, att här sitter jag och gräver grävskopa, det kunde jag inte för ett år sedan. Det är så många grejer vi har lärt oss under året. Jag tänker: vad skapar mening i ens liv? Att utvecklas genom att lära sig är meningen med livet, säger Kalle.

– En konflikt vi hade förut var att Kalle gärna lejde bort saker, medan jag hade med mig hemifrån att ser det ut som att man kan göra det själv så gör man det själv. Där har Kalle blivit helt omvänd, säger Brita.

Har minst 55 djur på gården

En stor skillnad för familjen Zackari Wahlgren är matlagningen. Att de lagar mat mer av vad som finns i stället för vad man är sugen på. De har höns som ger hela familjen ägg, de driver upp mängder av plantor med stjälkselleri, de odlar aubergine, pimientos de padrons som Brita älskar och massor av andra saker.

Barnen får vara med på det mesta på gården. Foto: Tomma Tunnor

Och på gården har de djur att ta hand om också – men de har inte räknat så noga hur många de faktiskt är. När Kalle rabblar ankor, höns, tuppar, får, hundar, en katt och några kaniner kommer han fram till att det är åtminstone 55-60 stycken. De flesta djuren har de ärvt av människor som inte vill ha dem kvar och de är övertygade om att det kommer fler djur till gården.

– Om man pratar om självhushållning så är det ganska tydligt att det vi handlar mycket i affären är mejeriprodukter. Så att ha en kossa för hushållsbehov skulle inte vara helt fel. Men det är väl mycket jobb med det också, säger Kalle.

Aldrig ångrat att de lämnade stan

Ja, mycket jobb med gården har de, så pass att det just nu är deras jobb, även om de inte har ett jordbruk som går ihop ekonomiskt, utan har det på en hobbynivå. Trots allt jobb har de aldrig ångrat att de lämnade stan för gården.

– Ibland har det känts för mycket, men om man tänker på vad alternativet skulle vara – att inte ha allt det här – då är det ganska givet, säger Brita.

– Jag gjorde ett tv-program förut och hälsade på en som hade en fäbod i Dalarna. Han sa att problem har man alltid, oavsett vilket liv man lever. Man väljer bara var man vill ha problemen. Jag vill ha mina problem här. Jag vill ha problem med tuppar som slåss och lamm som inte riktigt får komma till och äta, i stället för parkeringsböter och tjafs i bostadsrättsföreningen, säger Kalle.

I serien ”Hjälp, vi har köpt en bondgård” får vi följa Kalle, Brita och deras familj det första året på gården. Det blir odling, byggnadsvård, djurhållning och renoveringskaos. Serien har premiär på SVT och SVT Play den 2 april.

https://www.instagram.com/p/B9w82Bdh8Py/https://www.instagram.com/p/B99lYOWFHiz/

LÄS MER: Sångerskan Elisa Lindström bytte tvåa i stan mot gård på landet 

LÄS MER: Lisa och Gusten köpte ödehus från 1912 – renoverade det till sin drömvilla