1 av 2: Så här kommer huset att byggas – steg för steg
2 av 2: Den vackra solcellspanelen speglar ljuset vackert. Foto: Privat

Jakob och Petra bygger en Bond-liknande villa på bergstoppen

Ett mäktigt bygge med vridna plan, solcellspanel, glasrum, en helikopterplatta och ett lysande hisschakt – uppe på en svårnådd bergsknalle. Det låter smått osannolikt, men för Petra och Jakob har det blivit verklighet.

I säsong två av Grand Designs Sverige får vi följa parets tuffa resa fram till målet, den egenritade Villa Alsvik.

– Man måste vara lite galen för att bygga ett sånt här hus just på den plats vi gjort det, säger Jakob. 

Jakob Paulin och Petra Ellström är snart färdiga med det som de kallat för ett omöjligt projekt. Det mäktiga och häftiga huset på knappa 300 kvadratmeter uppe på ett berg kan nästan liknas vid en James Bond-villa. Den har tagit tid – och det är inte konstigt. 

Det började för nästan 10 år sedan. Jakob och Petra hade ett fritidshus i anslutning till en bergsknalle med en fantastisk utsikt över både skog och vatten i Åkersberga. 

– Vi gillade verkligen den platsen, ovanför vårt fritidshus och var där uppe ganska mycket, berättar Jakob.

De försökte köpa tomten uppe på berget men fick först ett nej innan de några år senare fick samtalet de hade hoppats på. Tomten blev deras och drömmarna väcktes till liv. Först hade de inte tänkt bygga nytt, utan var inne på att eventuellt bygga om sitt fritidshus, men efter lite spåning började idéerna komma.

– Vi byggde en ställning och tog ner de träd som skymde utsikten som mest. Under ett år följde vi solen och årstiderna bara för att veta hur vi ville att huset skulle vara vinklat och hur det skulle se ut, säger Jakob. 

Det spektakulära huset ligger vackert inbäddat i naturen. Foto: TV4
Mycket av huset består av begagnat byggmaterial som paret har kommit över och därefter anpassat huset efter det. Foto: Privat

Saknade ett praktiskt boende

Samtidigt började Petra skriva ner allt som var viktigt för henne, i ett hem, i en bok. 

– Jag skrev ner rum för rum över vad jag var ute efter. Högst på listan var förråd och förvaring. Jag ville ha ett utrymme som inte skulle vara ett förråd, utan mer som en walk-in closet i anslutning till hallen med smart förvaring. Särskilt eftersom vi har hundar som kräver utrustning som lätt sprider ut sig annars, säger hon.

Paret fick ett positivt förhandsbesked och var tvungna att sätta i gång med planeringen, men plötsligt hade två år gått utan att de ens börjat rita. 

– Petra samlade sina saker i den här boken, och när det var tre veckor kvar hade jag samlat på mig saker i huvudet från allt möjligt. Då fick vi panik, för vi tvungna att börja rita. Jag satt dygnet runt och så lämnade jag in det dagen innan det gick ut, säger Jakob med ett skratt.

Kommunen var först inte såld på idén, men efter att Jakob knåpat ihop en 3D-film över hur paret hade tänkt sig huset ställde de sig positiva till bygget så länge några förändringar skulle göras. Bland annat var Jakob och Petra tvungna att välja bort poolen och tvingas sänka huset en och en halv meter.

– Sprängningen kändes jobbig. För vi hade inte tänkt göra något ingrepp på tomten, säger Petra.

– Nej, vi älskar platsen och berget. Och då är det synd att behöva spränga, för det går inte att få tillbaka igen, men när det var avgörande så kände vi att vi får gå med på det, säger Jakob.

Jakob och Petra tar emot programledaren Mark Isitt till tomten i Åkersberga. Foto: TV4

Samtalet från Grand Designs kom som en chock

Paret fick sitt godkännande från kommunen och på våren 2019 kom också bygglovet som de hade längtat efter.

– Väldigt kort efter att vi fått bygglovet så ringde Grand Designs och jag fick en chock. Jag har kollat på det här programmet i nästan 20 år. Så att de ringde till oss kändes helt overkligt, men jag sa att jag inte visste om vi ville vara med, för vi är inga tv-människor, säger Jakob.

– Nej, jag gillar inte uppmärksamhet eller att stå framför kamera. De på jobbet tycker att det är roligt, för jag brukar alltid hålla upp handen när det kommer en kamera. Men ibland får man väl prova och alla i produktionen var så trevliga att vi tackade ja, säger Petra skrattandes. 

Paret har varit noga med att bevara så mycket träd som möjligt på tomten under bygget, vilket omsluter huset vackert. Foto: Privat

Svårt att få folk att våga satsa på bygget

Att det är ett så speciellt hus som byggts på en svårtillgänglig plats har gjort att det i perioder dragit ut på tiden. 

– Jag älskar hela konceptet, men det har varit mycket motgångar när det kommer till att få med folk på projektet. Många säger att det är för konstigt och vill hellre bygga trävillor med sadeltak. Det är ingen som riktigt vågat, byggbranschen är väldigt konservativ, säger Jakob.

– Och när det är en så svårtillgänglig tomt också, så har vi fått höra att de inte kan komma upp med fönster eller andra grejer, tillägger Petra.

– Men vi har kämpat och hittat rätt människor med inställningen att allt går om man vill. Det har ju tagit 2-3 gånger längre tid än jag trodde, hade jag vetat det från början hade vi nog aldrig börjat. Så det är jag ändå glad för, att vi delat upp det i små delmoment hela tiden, säger Jakob.

Och kanske är det inte så konstigt. För det har krävts både helikopter, en egenköpt grävmaskin och specialanpassade lyft för att få ihop hemmet. 

Köket går i en mattsvart färg. Där bakom skymtar hissen. Foto: Privat
Från köket kommer man snart kunna gå ut på en svävande terrass. Foto: Privat
https://www.instagram.com/p/CWqfD1JoJL-/?hidecaption=true

Skaffade hiss med klockdesign

I huset som består av två våningar och ett vackert inglasat rum uppe på taket finns också en mycket speciell hiss. De hade inte tänkt ha en från början, men då de ville ha kök och sällskapsrum på andra våningen tvingade tillgänglighetskravet dem att tänka om. Enligt kravet måste kök, sovrum och någon sällskapsyta finnas tillgängligt på bottenplan, så antingen skulle de behöva flytta ner de rummen eller komma med någon annan lösning.

– Då kom Petra på att man kunde ha en hiss. Vi letade på Blocket efter en begagnad så att vi kunde låsa måtten till schaktet snabbt, och planerade resten av huset runt det. Den går nu ända från bottenplan upp till glasrummet. Men när vi skulle vara med i Grand Designs bytte vi bort den begagnade hissen mot en ny, berättar Jakob.

Grafiken inne i hissen har Jakobs bror gjort och föreställer en ritning på en klocka som de gjort tillsammans. 

– Under tiden som vi byggde huset tog jag och min bror fram en klocka i Schweiz, det är den ritningen som nu sitter i vår hiss och som vi älskar, säger Jakob. 

Den häftiga hissen med belysning går hela vägen upp till glasrummet och har grafik ritad av Jakobs bror på väggen. Foto: Privat

Har vävt in smarta lösningar i hemmet

Förutom att hemmet ser spektakulärt ut har det också flera smarta lösningar som Jakob och Petra lagt tid och kraft på.

Bland annat har de en solcellspanel och dessutom solceller som tak över delar av terrassen.

– Först tänkte jag, vad fasen, ska vi dölja betongen med en hel panel av solceller? Men det blev riktigt bra. Och de andra på taket utnyttjar vi också som solskydd, så det blir mer funktion än bara el, berättar Petra. 

De vill också utnyttja omgivningen maximalt och bestämde sig därmed för att bygga huset med det övre planet vridet i 15 grader för att få den allra bästa utsikten.

Men absolut bäst utsikt har man från glasrummet, högst upp på huset. Ett glasrum som också fungerar som helikopterplatta.

– Haha, nej vi känner ingen med helikopter, men det kanske vi gör i framtiden. Det var bara det att Jakob gjorde en så pass stabil konstruktion att vi insåg att en helikopter skulle kunna landa där. Så det fick bli en helikopterplatta, säger Petra. 

Från huset har man utsikt både över skog och vatten. Foto: Privat
En av parets två jaktlabradorer framför den magiska utsikten. Foto: Privat

Inflytt närmar sig med stormsteg

Innan de fick reda på att de skulle vara med i Grand Designs hade de tänkt att husbygget skulle ta många år, men med tidspressen för att hinna med programmet har det gått snabbare.

– Tiden har varit svårast. Att hinna vara projektledare och samtidigt ha ett heltidsjobb. Det är ju vi som ritat allt också, säger Jakob.

Enligt uträkning borde bygget gå för 15 miljoner, men paret hade som målsättning att klara det för en tredjedel – något som har varit svårt att klara.

– Ekonomin har varit tuff. Vi lurade nästan oss själva med flit för att försöka hålla ner kostnaderna, och planerade för väldigt låga utgifter trots att vi visste att det skulle dra i väg. Men om man tänker att det ska kosta mycket mindre hamnar man i slutändan på en lägre summa än om man hade haft en obegränsad ekonomi. Men emellanåt har vi ju undrat vad vi gett oss in på, säger Petra.

Men nu väntar snart inflyttning. Paret har fått en lista med de sista baskraven bostaden behöver uppfylla innan de kan flytta in och håller på att beta av den. 

– Vi har ju kallat det ett omöjligt projekt, men det har överträffat alla våra förväntningar, säger Jakob.

– Ja, att se huset växa fram. Jag var ingen konstruktör innan, så det har man verkligen fått lära sig. Om jag ser betong nu kan jag kolla en extra gång på hur gjutningen ser ut, säger Petra och skrattar.

Se mer: