Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 10
Familjen bor i en solgul 20-talsvilla omgiven av härlig­ grönska.
Foto: Ann Lindberg
2 AV 10
Kuddar från Kina och Tibet, Streco orientmattor. charmigt. Stajling: Susanne af Burén
Foto: Ann Lindberg
3 AV 10
Hemma hos familjen Svensson. Här står keramikern Anna, 51, vid sin garderob.
Foto: Ann Lindberg
4 AV 10
Antik, kinesisk pelarmatta och indiska bronsfigurer på ett bord från 60-talet. Anna har klätt ytan med egen­designat kakel. Stajling: Susanne af Burén
Foto: Ann Lindberg
5 AV 10
Den stora mattan i vardagsrummet är antik, liksom kuddarna från Kina och Tibet, allt från Streco orientmattor. Soffan kommer från Larssons möbler. Det asiatiska­ bordet är arvegods och den indiska figuren och den röda lampfoten är antikfynd­ från inköpsresor. Stajling: Susanne af Burén
Foto: Ann Lindberg
6 AV 10
Möblerna till matplatsen har Anna målat i ljust grått. Bord från Asko och bänkar inköpta på Antikmässan och Rusta. Allmogesoffan­ är köpt på auktion.­ Taklampan är ett loppisfynd. Tallrikar, skålar och krukor i fönstret, allt design Anna Svensson, Keramikerna. Stajling: Susanne af Burén
Foto: Ann Lindberg
7 AV 10
Annas design på både keramik och kakel från Keramikerna. solgula lådor. Stajling: Susanne af Burén
Foto: Ann Lindberg
8 AV 10
Anna har målat solgula lådor i köket och monterat beslag. Krukorna­ på bordet och i fönstret är i egen design. Ett tibetanskt, antikt hästtäcke­ utgör matta. Pallen­ har Magnus köpt på auktion. Stajling: Susanne af Burén
Foto: Ann Lindberg
9 AV 10
Smycken på en antik bricka från Indien. Stajling: Susanne af Burén
Foto: Ann Lindberg
10 AV 10
Kelimkuddarna och mattan kommer från Streco orientmattor. Korgborden i rotting kommer från Les Tissus Colbert och keramikfaten ovanpå är Annas egen design. Fåtöljen och soffan kommer från Plantagen och de rostiga krukorna från Spiti. Stajling: Susanne af Burén
Foto: Ann Lindberg

"Jag möblerar alla rum med mattor"

Keramikern Anna Svensson har inrett den charmiga villan i Nacka med säker hand. Ett hem fyllt av mustiga färger och mönster och sköna platser både ute och inne.

Madeleine Reuterswärd

På en höjd i Nacka ligger en gul 20-talsvilla med vackert spröjsade fönster. Ett sådant där riktigt fint och gammeldags trähus mitt i ett naturskönt landskap.

Här bor och stortrivs Anna och Magnus Svensson. I området fanns det tidigare mest sommarhus, som nu har blivit permanentboenden.

- Vi springer ofta här i omgivningarna, det är mycket grönt runtomkring som inte kommer att bebyggas, säger Anna.

 

Läs också: Åsa och Jens kan äntligen njuta av huset i Västerås

Inrett med enhetlig färgskala

Med känsla för färg och form har Anna följt en linje som är genomgående i hela hemmet. Hon har inrett med en enhetlig färgskala som tar för sig och en ombonad­ känsla som inbjuder till att slå sig ner vid uteplatsen, matbordet eller i soffgruppen.

Inredningen är koncentrerad i fina grupper med vackra mönster på textilier.

- Jag möblerar med färgstarka mattor som grund, då behövs inte så mycket möbler.

Här är fullt av både antika och nytillverkade, fantastiska mattor. Överallt finns det kelimkuddar med olika mönster. Och massor av personliga saker som flaskor, burkar och smycken med halvädelstenar som gnistrar i en mängd toner.

Anna visar sina armband som ligger på en indisk bricka.

- Jag är beroende av armband och har på mig olika varje dag.

 

Läs också: Cecilia ritade sitt drömhus i Skåne

Tredje generationens matthandlare

Köksgolvet pryds av ett antikt, tibetanskt hästtäcke och matchar kaklet vid diskbänken och keramiken­ på de öppna hyllorna - allt designat av Anna.

Anna och en kollega har en verkstad på Södermalm i Stockholm med produktion av keramik som säljs i egna butiken eller hos återförsäljare.

Hon är dessutom tredje generationens matthandlare. Hennes farfar började på Streco orientmattor, en av Stockholms förnämsta mattaffärer, i början på 30-talet och Annas pappa Herbert övertog senare rörelsen.

Nu har Anna och Magnus varit ägare i 20 år och deras inköpsresor till orienten varje år har blivit en livsstil. De handlar gamla mattor på auktioner och marknader. De designar även nytillverkning av mattor i Indien med antika, indiska mönster. Allt enligt gamla traditioner - ullen kardas och spinns för hand.

- Vi älskar Indien och kombinerar ofta semester med arbetsresor, säger Anna.

Anna och Magnus gör många fynd och väljer ut favoriter till egna hemmet.

 

Läs också: 10 mest klickade bostäderna på Hemnet just nu

Antika ullplädar

I sovrummet är sängen bäddad med blommiga lakan, antika ullplädar från Indien och mönstrade kuddar.

- Vi ändrar om en del, man måste uppdatera sig eftersom smaken ändras. Kuddar är jättebra att förnya med, jag flyttar runt hela tiden

Hemma hos familjen Svensson

Hemma hos familjen Svensson:

Familj: Anna, 51, Magnus, 50, Emma, 21, och Ivar, 24.

Gör: Anna är keramiker, med kombinerade verkstaden­ och butiken Keramikerna­ på Södermalm i Stockholm. Magnus driver matthandeln Streco orientmattor.

Huset: 20-talsvilla i Nacka i Stockholm.