Huset sett från trädgårdssidan och det är på den här sidan Tina drömmer om ett orangeri med utgång till trädgården. Trädgården är mysig och lummig med vackra planteringar.
1 av 9: Huset sett från trädgårdssidan och det är på den här sidan Tina drömmer om ett orangeri med utgång till trädgården. Trädgården är mysig och lummig med vackra planteringar. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
Den blå tavlan ovanför soffan i vardagsrummet är målad av Tina och heter "Free".
2 av 9: Den blå tavlan ovanför soffan i vardagsrummet är målad av Tina och heter "Free". Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
På väggen har paret platsbyggt en hylla som rymmer allt från prydnadssaker till böcker. Ovanför de franska pardörrarna hänger en målning som Tina fyndat på loppis.
3 av 9: På väggen har paret platsbyggt en hylla som rymmer allt från prydnadssaker till böcker. Ovanför de franska pardörrarna hänger en målning som Tina fyndat på loppis. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
Struckaturen i taket är original och är 100 år gammal. Matsalsbordet har fått sig en makeover med svart färg. Runt bordet har paret blandat nya och gamla stolar för att skapa en spännande mix. Lamporna kommer från Markslöjd.
4 av 9: Struckaturen i taket är original och är 100 år gammal. Matsalsbordet har fått sig en makeover med svart färg. Runt bordet har paret blandat nya och gamla stolar för att skapa en spännande mix. Lamporna kommer från Markslöjd. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
Väggen är nymålad i en blå kulör från Flügger färg och heter i -573 Patroleum. Intill det trärena drängskåpet står ett härligt stilleben med växter, en tavla och tigerkruka som Tina hittade på föräldrarnas vind.
5 av 9: Väggen är nymålad i en blå kulör från Flügger färg och heter i -573 Patroleum. Intill det trärena drängskåpet står ett härligt stilleben med växter, en tavla och tigerkruka som Tina hittade på föräldrarnas vind. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
Köket är oerhört välbehållet för att vara 45 år. För några år sedan genomförde de en minimakeover med nya bänkskivor och en fläkt sattes in. Nu planerar de att öppna upp väggen mot trädgården och bygga ett orangeri och i samma veva bygga om köket.
6 av 9: Köket är oerhört välbehållet för att vara 45 år. För några år sedan genomförde de en minimakeover med nya bänkskivor och en fläkt sattes in. Nu planerar de att öppna upp väggen mot trädgården och bygga ett orangeri och i samma veva bygga om köket. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
I vardagsrummet har Tina och Flemming inrett med mustiga blå toner. Den ljusgråa hörnsoffan kommer från Myhome. De svarta borden kommer från Systrarna Grene. Lampa från Bauhaus. Sammetskuddarna kommer från Sinnerup och de ljusa kuddarna med tryck från Jysk.
7 av 9: I vardagsrummet har Tina och Flemming inrett med mustiga blå toner. Den ljusgråa hörnsoffan kommer från Myhome. De svarta borden kommer från Systrarna Grene. Lampa från Bauhaus. Sammetskuddarna kommer från Sinnerup och de ljusa kuddarna med tryck från Jysk. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
Tina gillar att skapa egna lösningar och har satt på mässingkrokar på en gammal dörr som stod i källaren. På så vis har en fin och rustik handdukshållare skapats till badrummet. Mattan är från H&M home.
8 av 9: Tina gillar att skapa egna lösningar och har satt på mässingkrokar på en gammal dörr som stod i källaren. På så vis har en fin och rustik handdukshållare skapats till badrummet. Mattan är från H&M home. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY
I allrummet på övervåningen finns det plats för stora som små. En kreativ oas perfekt för lek och umgänge. Gungan kommer från Ilva liksom kuddar och matta. På väggen hänger en saxlampa som Tina ärvt av sin mormor.
9 av 9: I allrummet på övervåningen finns det plats för stora som små. En kreativ oas perfekt för lek och umgänge. Gungan kommer från Ilva liksom kuddar och matta. På väggen hänger en saxlampa som Tina ärvt av sin mormor. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Huset med olika stilar från olika tidsepoker

Tina och Flemming har renoverat sin vackra gård med varsam hand och har med åren format ett hus efter deras behov, inrett med unika loppisfynd. Här samsas saker i olika stilar och tidsepoker, allt i en härlig mix som skapar en personlig stil.

Sista biten på väg hem till Tina och Flemming är något av det vackraste vi har sett. Vi kör genom en dal som får tankarna på en by i England med böljande natur, porlande vatten och små söta tegelhus längst ner i dalen, där vägen sedan sakta men säkert ringlar sig uppåt omgiven av frodig grönska. Tina och Flemmings gård ligger på en platå omgiven av åkrar och fält och Tina och Flemmings barn är tionde generationen på gården som ligger strax utanför Danmarks sjunde största stad, Kolding, som är belägen på Jylland ca 2,5 timmar i från Köpenhamn.

Familjen flyttade in i huset 2004 då Flemmings föräldrar flyttade ut. Huset var då i helt okej skick, men det var slitet och murrigt med mörka tapeter och listverk. Fönstren var dessvärre utbytta på 70-talet och gapade som stora tomma hål. 

– Så fort vi flyttade in målade vi om nästan alla rum vita. Det blev en stor förändring då det blev mycket ljusare, säger Tina.

Kontoret är inrett med en mix av gammalt och nytt. Tina har målat skivan på skrivbordet och arkivskåpet i samma kulör för att skapa en fin helhet. Den fina fåtöljen är ett loppisfynd som TIna har klätt om. Kontorsstolen och kalendern är från Ilva. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

Åren gick och 2010 var det dags att göra en mer omfattande renovering. Paret tömde hela övervåningen och gjorde en totalrenovering där de lät taket gå upp till nock i allrummet strax ovanför trappan där de gamla takbjälkarna nu blev synliga. Rummet inreddes med tanke på att det skulle vara ett familjerum, ett rum för lek och kreativitet. Det blev även ett badrum och tre sovrum.

– Året därpå var det äntligen dags att byta ut de gamla misspassande bruna 70-talsfönstren. Det blev verkligen ett lyft, det var som huset äntligen kunde andas och det fick tillbaka så mycket av sin själ i det ögonblicket vi fick ut 70-talsfönstren och in med de nya som såg ut de fönstren som fanns i huset från början, säger Tina.

2012 var det dags att börja ta tag i nedre plan och tvättstugan som ligger innanför köket renoverades. Då huset i stort sett saknade förvaring så satte paret in garderober så att familjens alla kläder kunde få plats. Fyra år senare så bröt de upp alla golv på nedre plan och lade in värmeslingor under. Tapeterna som satt på väggarna drogs bort och nya kom upp. I den här vevan var det kontor, hall och matrum och vardagsrum som renoverades. 

– Vi är så nöjda med renoveringarna som vi har gjort i huset. Det har fått ta tid då vi har gjort det mesta själva med hjälp av vänner och familj. Vi har i stort sett bara lejt bort vvs, och elarbetet. Redan från början så bestämde vi att renoveringen skulle få ta tid. Vi ville växa ihop med huset för att förstå hur vi på bästa sätt skulle använda det. För oss har det varit viktigt att bevara dess själ och plocka fram den på de ställen där den gått förlorad. Jag älskar vår matsal, det är ett enormt ljusinsläpp där och man känner att man kan andas där inne. Jag är inte mycket för att övermöblera. Jag vill att det skall kännas luftig, säger Tina.

Hallen ligger placerad mitt i huset och är generös och luftig. Stolen är fyndad på loppis och designad av Henning Kjärnulf. Mattan kommer från Netto. Foto: / @JONAS LUNDBERG PHOTOGRAOHY

13 år senare har Tina och Flemming i princip renoverat varje liten centimeter i huset, i dag är det bara det gamla ekköket som har suttit där de senaste 45 åren som inte är renoverat och väntar på sin tur. Köket är helt klart nästa projekt och de drömmer om att öppna upp ytterväggen och bygga ett stort orangeri i anslutning till köket. Det skulle ge köket ett enormt ljusinsläpp då det ligger i norrläge.

– För några år sedan gjorde vi en lightrenovering av köket. Vi satte in nya bänkskivor och en fläkt i från Ikea, Det gjorde att köket kändes lite fräschare och att vi kunde vänta ett par år till innan det var dags att totalrenovera köket, säger Tina.

Tina är en hejare på att fynda fina och unika saker på loppis. Hon har inrett huset i en ljus grund, där unika saker sätter stilen. Trä, grått och mässing är genomgående detaljer i hela huset, vilket skapar en hel känsla där allt hänger ihop.

– Jag älskar att gå på loppis och leta efter fina saker. Jag tycker att det är så mycket historia i saker från förr. Vi känner tydligt av historiens vingslag i vårt hus och då känns det naturligt att omge sig med saker som har en historia. Mitt senaste fynd är tigervasen. Den hittade jag på mina föräldrars vind och jag kände bara att jag måste ha den. Mina föräldrar var inte så noga med den, så nu står den hemma i matsalen i ett stilleben tillsammans med tavlan på den vackra filmstjärnan som jag fyndade på loppis i helgen, säger Tina glatt.

Här bor familjen Damgaard

Här bor: Tina Damgaard, 41 år, Flemming Damgaard, 36 år, och barnen Amalie 11 år, tvillingarna Tristan och Jasmine, 5 år och katterna Findus och Muffin.
Gör: Flemming driver gården och Tina är hemmafru
Hemmet: Bor på en gård byggd 1917 på 252 kvm strax utanför Kolding på Jylland.
Instagram: @ Honnibee_lady

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande