Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
1 AV 4
Foto: Jonas Lundberg
2 AV 4
Foto: Jonas Lundberg
3 AV 4
Foto: Jonas Lundberg
4 AV 4
Foto: Jonas Lundberg

Hon inreder trendigt med guld och zebra

Caroline Ek är expert på att skapa varma miljöer och helhetskoncept. Som inredningsdesigner och möbelformgivare driver hon två egna företag. Egna villan i Anderstorp i Småland inreder hon dramatiskt med lila, guld, svart och zebramönster.

Hemma hos familjen EK

Här bor: Caroline och Anders med sina barn. (Caroline, Anders och Olivia + tre bonusbarn.)
Yrke: Caroline driver inredningsföretaget Caroline Ek design samt möbelföretaget Coco collection.
Huset: Hus på drygt 200 kvadratmeter byggt 1976 i Anderstorp.
Instagram: @carolineekdesign.
Hemsida: carolieek.se.

– Jag har alltid varit intresserad av konst, form och stil. Därför var konstskolan i Lund ett självklart val när jag funderade på vad jag skulle göra efter studenten, säger Caroline Ek som i dag har ett gediget förflutet inom inredningsbranschen.

 

LÄS OCKSÅ: Skapa en skön höststil med harmoniska skymningsfärger

 

Någon gång i mitten av utbildningen kände Caroline att hon var för social för att stänga in sig i en ateljé.
– Jag ville något mer med min kreativitet. Vara bland folk, skapa miljöer och inreda i större sammanhang.

Drömde om inredning

Efter olika kreativa utbildningar och liv i Lund flyttade Caroline till Stockholm för att få jobba med inredning, som hon drömde om. Hon fick anställning på Bohem – och tillsammans med ägaren utökade hon butiken från 40 kvadratmeter till 300 kvadratmeter.

 

De byggde miljöer med tapeter, textilier, soffgrupper och accessoarer och sålde hela koncept.
- Det var en härlig tid! Vi inredde hotell och kaféer och stajlade lägenheter inför visningar.

 

Caroline utvecklade sin känsla för vad hon ville göra mer av, och efter sex år på Bohem började hon på London West 8 tillsammans med populära designerduon Simon Davies och Tomas Cederlund. Som inredningsdesigner arbetade hon med projekt som husrenoveringar och nybyggnationer – och hon inredde nattklubbar, hotell och caféer.
– Det var fantastiskt att få vara med från första spadtaget i projekt, och som inredare blev mitt arbete mer tekniskt. När den kreativa processen är satt är det hårdnackat, administrativt arbete att utföra. Då övergår jobbet som inredare till ett jobb som projektledare. Jag ser till att husen blir som det är bestämt.

Från storstad till landet

Ett par år senare var det dags att byta bana igen. Den här gången gick flyttlasset tillbaka till Småland och stora kärleken Anders. Caroline bytte citylivet och lägenheten på Östermalm mot en stor villa med tre våningsplan i Anderstorp.
- När Anders och jag slog ihop våra påsar flyttade jag mitt hem 40 mil söderut, till en liten ort på landet. Två hem skulle bli ett, men det var aldrig några problem då Anders är väldigt kreativ, händig och själv har sköna idéer, säger Caroline.

 

Men här fanns ingen inredningsbyrå att hoppa in i, så Caroline startade sitt eget företag. Eftersom hennes kunder och kolleger i branschen bodde i Stockholm med omnejd började Caroline att pendla upp till Stockholm.

Samtidigt påbörjades renoveringen av nya hemmet.
70-talsvillan kändes mörk, så Caroline målade golven och fönstren vita. Vardagsrummet tapetserades med en grålila tapet med struktur.
– Fördelen med en mörkare tapet med struktur är att man inte behöver övermöblera väggarna. Tapeten skapar stämningen i rummet och ger en uppdressad känsla, utan att man behöver hänga upp en massa tavlor.

"Ger rymd och tyngd"

De tavlor som sitter uppe harmoniserar fint med väggarna, och gulddetaljerna fångar solens strålar och ger rummet rymd och tyngd.
- När jag flyttade in hos Anders så koncentrerade jag mig på att inreda de gemensamma ytorna. Vi har satsat på att ha ett mysigt vardagsrum med utrymme för både soffhäng och sköna middagar.

 

Paret fräschade upp ytskikten i köket, adderade arbetsbelysning och riktbar belysning, bytte till bänkskivor i marmor, lade nytt golv och satte nytt kakel.
– Köket är helt klart husets hjärta, här inne hänger hela familjen och umgås och lagar mat tillsammans.

 

I samband med renoveringen var Caroline på jakt efter snygga sideboards, men hittade inte vad hon sökte.
– Det finns så många möjligheter i Småland med produktion så jag tog saken i egna händer och började rita möbler, säger Caroline.


Resultatet blev Coco collection – en kollektion i stål och plåt med sofistikerad elegans.
– Allt görs i mitt närområde. Soffbord, sängbord och sideboards.

"Är en city girl"

Nu i höst går flyttlasset tillbaka till Stockholm, för hela familjen.

– Det känns jätteskönt att flytta "hem igen" då jag helt klart är en city girl. Helst skulle jag flytta till New York. Men livet på landet har lärt mig massor. Jag har definitivt värderat om mycket i mitt liv. Och med mig i bagaget har jag min inredningsfirma och mitt nystartade möbelföretag. Det ska bli spännande att se hur det kommer att utvecklas.

 

LÄS OCKSÅ: Skapa ett romantiskt rum – mixa nytt och nött