Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 3
Det gamla baptistkapellet på Ljusterö i Stockholms skärgård har ett fantastiskt läge precis vid vattnet med egen strand och brygga.
Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
2 AV 3
För tre år sedan såg kapellet ut så här inuti. Nu har det förvandlats...
Foto: Nordstrands mäkleri
3 AV 3
... till ett fantastiskt drömboende. Och priset har stigit rejält – från 3 miljoner till 8,75 miljoner. Se fler bilder i texten nedan.
Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

Se gamla skärgårdskapellets magiska förvandling

För tre år sedan låg det här enkla, men underbart charmiga gamla kapellet i Stockholms skärgård ute till försäljning för tre miljoner kronor.
Nu har köparna förvandlat det till ett superfint drömboende – som nu kan bli ditt. Den här gången är huset till salu för nästan tre gånger så mycket.

Angelica Israelsson

Det här supercharmiga faluröda kapellet har ett fantastiskt läge precis vid vattnet på populära ön Ljusterö i Stockholms mellanskärgård. Kapellet byggdes 1903 och har tidigare använts av baptistförsamlingen, men på senare år fungerat som fritidshus. För tre år sedan var det alltså till salu för tre miljoner kronor. Det var då ett fint, men enkelt hus utan indraget vatten – men med mycket stor potential.

Så här såg kapellet ut för tre år sedan. Foto: Nordstrands mäkleri
Så här såg salen ut i kapellet som använts av baptistförsamlingen. Nuvarande säljarna gav 4 miljoner kronor för huset. Foto: Nordstrands mäkleri
Köket var tidigare placerat precis vid entrén. Foto: Nordstrands mäkleri
Dåvarande matplatsen, som i dag är sovrum. Foto: Nordstrands mäkleri
Två sovrum fanns på övervåningen. Foto: Nordstrands mäkleri

Fritidshus med vedeldad bastu och modernt kök

Nu, tre år senare, är det ute till försäljning igen och har förvandlats till ett helt magiskt drömboende. Utsidan har förfinats med grönmålade snickerier, en grusad gång och ett stort inbjudande trädäck med utsikt över sjön. Husets tillhörande brygga har fixats till och en vedeldad bastu har byggts vid stranden. 

Men den största förändringen har skett inomhus. I den stora salen, med en takhöjd på hela fem meter, har man skapat ett härligt sällskapsrum med modernt kök i öppen planlösning. Gråmålad pärlspont pryder väggarna och en läcker öppen spis omgärdad av italiensk hyvlad marmor sitter där altaret en gång var. Ljuset flödar in genom de sex stora, vackra fönstren och charmiga dubbeldörrar leder härifrån ut på det stora trädäcket.

Så här ser huset ut i dag. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
På baksidan har man byggt ett stort trädäck i flera nivåer med härlig utsikt över vattnet. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
Bryggan har renoverats och fått en bastu bredvid sig. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
Den stora salen har förvandlats till ett härligt allrum. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
I ena hörnet av salen finns i dag ett modernt kök. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
Där altaret en gång var hittar man i dag en läcker öppen spis. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

Badrum med marmorgolv och tidstypiska detaljer

Rummet där det gamla köket en gång var har målats grönt och är i dag ett trevligt sovrum med en gammal kakelugn och platsbyggda linneskåp. Vatten har nu dragits in i huset och på nedre plan har man byggt ett stort och snyggt badrum med marmorgolv, kaklad duschhörna och många häftiga detaljer i detaljer i äldre stil, som handfatet och kranarna.

En trappa upp hittar man två sovrum och flera bevarade detaljer, som en vedspis, en kamin och ett serveringsskåp. Härifrån leder en stege upp till ett sovloft och den intilliggande råvinden. 

Husets totala boyta är 150 kvadratmeter och den tillhörande strandtomten är drygt 1 350 kvadratmeter. Letar du efter ett lyxigt sommarboende kanske det här kan vara något? Priset den här gången ligger på 8 750 000 kronor.

LÄS MER: Linda och Thomas har byggt Sveriges första containervilla 

Grönmålad pärlspont pryder sovrummet på bottenvåningen. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
Hallen där köket tidigare låg. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
På bottenplan har man byggt ett badrum med flera fina detaljer. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
Det större av de två sovrummen på övervåningen. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
Här finns flera bevarade detaljer, som den vackra kakelugnen. En stege leder upp... Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri
... till sovloftet. Här finns också en råvind. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

LÄS MER: Flytta in i gamla stenhuggarbostaden från 1900 – häftigt sommarboende

LÄS MER: Här är Sveriges dyraste bostäder – se de lyxiga hemmen 

 

PRENUMERERA! Bästa erbjudandet på LEVA&BO just nu – du får ett fullmatat magasin med inspiration, inredning, shoppingtips och goda recept varje vecka.