Ett gammalt transformatorhus från tidigt 1900-tal är för första gången ute på marknaden och kan nu bli ditt nya häftiga sommarställe.
1 av 3: Ett gammalt transformatorhus från tidigt 1900-tal är för första gången ute på marknaden och kan nu bli ditt nya häftiga sommarställe. Foto: Adam Afzelius
Den gamla elstationen som är till salu på Hemnet ligger på ängen i Vikbolandet.
2 av 3: Den gamla elstationen som är till salu på Hemnet ligger på ängen i Vikbolandet. Foto: Adam Afzelius
Ingen insyn och milsvid utsikt över de böljande åkerlandskapen. Möjligheterna att utforma detta torn till ett personligt och häftigt boende är stora.
3 av 3: Ingen insyn och milsvid utsikt över de böljande åkerlandskapen. Möjligheterna att utforma detta torn till ett personligt och häftigt boende är stora. Foto: Adam Afzelius

Watt? Elhuset mitt på åkern säljs – som sommarstuga

Det kan vara Sveriges absolut mest ”högspännande”, och definitivt annorlunda, hus till salu just nu.

Den gamla transformatorstationen från tidigt 1900-tal är för första gången ute till försäljning på Hemnet.

Här på böljande ängar i Vikbolandet kan du skapa ett unikt sommarhus som ingen annan har.

Hur många letar inte efter något unikt när de söker fritidshus och boende? Och helst av allt vill man kunna sätta sin egen personliga prägel helt och hållet, vilket kan vara svårt om man inte bygger alldeles nytt. Eller river ut befintlig inredning, alternativt köper ett ruckel.

Men här finns något så unikt som en fast stomme, där inredningen är helt upp till dig att planera och bygga. För här har nämligen ingen alls bott, någonsin. Dessutom är det ett högst annorlunda objekt på andra vis också. Tornet som aldrig tidigare varit ute till försäljning på Hemnet, ligger i Östra Stenby på Vikbolandet i Norrköpings kommun och är en gammal transformatorstation från 1912-1914 någon gång. 

Tre våningar har man räknat ut att det går att bygga i tornet.
1 av 3: Tre våningar har man räknat ut att det går att bygga i tornet. Foto: Adam Afzelius
I dagsläget är det bara bottenplan på 25 kvadratmeter men kan alltså bli 75 kvadrat.
2 av 3: I dagsläget är det bara bottenplan på 25 kvadratmeter men kan alltså bli 75 kvadrat. Foto: Adam Afzelius
Det är betonggolv, putsade vita väggar och stora fönsterpartier i mitten av byggnaden.
3 av 3: Det är betonggolv, putsade vita väggar och stora fönsterpartier i mitten av byggnaden. Foto: Adam Afzelius
Utsikten från entrén... Foto: Adam Afzelius

Tre våningsplan, oändlig utsikt och noll insyn i coolaste sommarhuset

I dagsläget består fastigheten av ett rum på omkring 25 kvadratmeter golvyta, samt en tillhörande tomt på 890 kvadratmeter. Men man kan lätt göra tre våningsplan i huset och då få totalt cirka 75 kvadratmeter boyta. Invändigt är det betonggolv, putsade vita väggar och stora fönsterpartier i mitten av byggnaden. 

När man kliver ut genom entrén eller ser ut genom de stora fönstren (i dag behövs en stege) möts man av det böljande åkerlandskapet. Här har man absolut noll insyn och själv en oändlig utsikt. Transformatorhuset med sin härliga utformning och speciella karaktär har en vacker tegelfasad och höga tvåglasfönster. Det går lätt att fantisera om hur läckert man skulle kunna göra här...

Vacker tegelfasad, på utsidan som är renoverad, och höga tvåglasfönster.
1 av 2: Vacker tegelfasad, på utsidan som är renoverad, och höga tvåglasfönster. Foto: Adam Afzelius
Byggnaden utgör ett kulturhistoriskt inslag i landskapet och vid renovering bör man beakta detta så att byggnaden inte förvanskas.
2 av 2: Byggnaden utgör ett kulturhistoriskt inslag i landskapet och vid renovering bör man beakta detta så att byggnaden inte förvanskas. Foto: Adam Afzelius
Ett gammalt kugghjul att spara och ha med i inredningen kanske? Foto: Adam Afzelius

Elstationen var i bruk 1920 till 1960 – porslinsisolatorerna finns kvar

Inuti elstationen som sattes i drift kring 1920 är det rensat i dag, men gamla porslinsisolatorer finns bevarade ifall den som köper vill ha kvar som minne och inredningsdetalj. Allt är välbevarat och utsidan är renoverad av nuvarande ägare som tog över huset 2001 av dåvarande elbolag.  

– Stationen har tidigare inrymt ställverk och transformatorer och sannolikt uppförd efter typritning från Vattenfall eftersom de verkar identiska, säger Fredrik Illner, fastighetsmäklare på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling. 

– Enligt de uppgifter vi fått fram avvecklades denna i slutet av 1960-talet och ställverk med mera togs bort. Det finns fortfarande porslinsisolatorer kvar som ger en vision av den ursprungliga interiören.

Gamla porslinsisolatorer finns kvar som ett minne. Foto: Adam Afzelius
Behålla eller inte? Det bestämmer den nya ägaren som tar över. Foto: Adam Afzelius
Många häftiga detaljer kvar. Foto: Adam Afzelius

Transformatorstationen klassas som kulturhistoriskt inslag 

Byggnaden utgör ett kulturhistoriskt inslag i landskapet och vid renovering bör man beakta detta så att byggnaden inte förvanskas. Fastigheten klassas som industrienhet så den som vill göra om det till boende måste först ansöka om tillstånd hos kommunen.

I dag används stationsbyggnaden bara som förråd så varken vatten, avlopp eller el indraget, men det sistnämnda går att få tillgång till bara ett stenkast bort. 

Det gamla transformatorhuset kan bli ditt för 600 000 kronor.

LÄS MER: Omtalade ”Dragspelshuset” till salu igen – 2 miljoner billigare 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!