Det här huset ser ut som ett vanigt lägenhetshus – men faktum är att det är en enda bostad. Nu är den till salu. Foto: Gustaf Svanberg

Villa mitt i Stockholms city – för 150 miljoner kronor

Det här är något alldeles högst unikt – ett ”palats” till salu mitt i Stockholms city.

Townhouset ser ut som en lägenhetsfastighet men är en villa och bebos av bara en familj.

Sex våningar med hiss till alla plan, gym, pool och öppningsbart tak. Priset gör den också till Sveriges dyraste hus – om det blir sålt.

Utifrån sett ser det ut som många andra vackra fastigheter i Stockholm. Man tittar upp och tänker att det måste vara fina lägenheter där inne. Men detta hus är inte som ”många andra”, det är ett town house, en villa, mitt inne i stan, där endast en familj bor i dag.

Fastigheten från 1929 är friköpt och har en totalyta på 820 kvadratmeter med hela sex våningsplan inklusive källare. Den ligger i vackra Lärkstan på Östermalm och har egen privat trädgård på 100 kvadratmeter. 

Förutom den egna och privata trädgården på 100 kvadratmeter ligger också en liten men grön park på framsidan av huset. Foto: Gustaf Svanberg

Hiss till alla sex våningar – även källaren med komplett spa

En ny och modern hiss tar dig från våning till våning och de tio olika rummen. Bara vardagsrummet är 140 kvadratmeter stort, som en större lägenhet i Stockholm. Villan har även två ingångar, flera balkonger, stora eldstäder och i källaren finns ett fullständigt spa.

– Spaet är komplett och har allt man kan kräva av ett spa, ångbastu, kallbad, jacuzzi, swimmingpool och relax med mera, säger mäklaren Emil Alcut på Ekenstam Fastighetsbyrå som håller i försäljningen. 

Ett ”unikt” townhouse är nog det minsta man kan säga om detta palatsliknande enfamiljshus. Foto: Gustaf Svanberg

Kan bli Sveriges dyraste husförsäljning någonsin

På vindsvåningen finns öppningsbara fönstertak som när de öppnas upp förvandlar vinden till en 15 kvadratmeter stor takaltan. Och nu är alltså villan till salu på Hemnet.

– Det är ett oerhört sällsynt tillfälle som ges att förvärva denna fastighet – ett palatsliknande boende, men med en modern touch, mitt inne i stan, säger Emil Alcut.

Men så ligger också priset därefter. 150 miljoner kronor är utgångsbudet och säljs den för det blir det Sveriges dyraste hus någonsin. Det tidigare rekordet hålls av Stefan Persson, H&M:s storägare, som 2015 köpte Villa Josephson i Diplomatstaden, Östermalm, för 135 miljoner kronor.

Utsikten från en av husets flera balkonger i Lärkstan på Östermalm. Foto: Gustaf Svanberg

Vilka köper en villa i stan för 150 miljoner kronor?

Townhouset i Lärkstan köptes 2010 för en betydligt ”mindre” summa av 35 miljoner kronor från dåvarande ägaren, stiftelsen ”Institutet för rättshistorisk forskning”. Sedan dess har det renoverats en hel del som vi förstår, men inte allt – så den som köper kan fortsätta sätta sin egen touch på husets interiör. Men den får endast de som går på privatvisning se, vi andra får nöja oss med mäklarbyråns exteriörbilder och i stället fantisera om hur det kan se ut inuti.

Enligt mäklaren kan det bli aktuellt med både privatperson, juridisk person eller ambassad som köpare. Han säger att intresset är stort och att tolv visningar är inbokade med en blandning av företag, privatpersoner och utländska intressenter.

Utsikten sträcker sig långt. På vindsvåningen finns öppningsbara fönstertak som när de öppnas upp förvandlar vinden till en 15 kvadratmeter takaltan. Foto: Gustaf Svanberg

Vilka är det som bor i huset i dag?

Företaget som äger bostaden heter Tyrgatan fastigheter AB och styrelseordförande är entreprenören Thomas Engström. Han grundade en gång i tiden medicinteknikbolaget Radi Medical Systems i Uppsala som såldes 2008 för den enorma summan av två miljarder varav han och familjen fick hälften, allt enligt Dagens Industri. Thomas Engström är i dag skriven i Monte Carlo.

Townhouset i Lärkstan som nu kan komma att bli den dyraste husförsäljningen i Sverige någonsin, med sina 150 miljoner kronor, köptes 2010 för en betydligt ”mindre” summa av 35 miljoner. Foto: Gustaf Svanberg

LÄS MER: Isabella Löwengrip visar upp nya huset – helt annorlunda

LÄS MER: Martina Haag säljer sin stora villa – börjar ett nytt liv 

LÄS MER: Kika in i Layered-grundarens lyxiga hus – nu är det till salu

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!