Husets fasad med vackra fönster. Foto: Bowes Photography Ltd

Vackert missionshus till salu – med kyrkbänkar, altare och dopgrav

I stora salen hänger tavlor på Jesus över altaret och de gamla kyrkbänkarna fyller upp hela salen. Det gamla missionshuset från 1878 har de senaste åren används för konserter – men inredningen är orörd.

Nu är huset till salu. 

Det gamla röda huset står mäktigt och stabilt i Boda Kyrkby. Här var det fram tills säljaren tog över huset, ungefär 2009, missionsförsamling. Säljaren berättar att det då endast var några få äldre damer kvar i församlingen. Det blev till slut för dyrt och onödigt för dem att ta hand och värma upp byggnaden på vinterhalvåret. 

Säljaren har sedan dess haft spelningar och konserter i den stora salen som är på ungefär 150 kvadrat.

Huset har kraftigt spåntak med plåtskivor ovanpå. Foto: Bowes Photography Ltd
Dubbeldörrarna leder in i huset från byggnaden södra sida. Foto: Bowes Photography Ltd

Vacker bevarad kyrkosal med kyrkbänkar och altare

Det som gör detta hus så himla speciellt är dess kyrkliga historia, och att näst intill allt från verksamheten är bevarat. 1930 byggde man om den stora salen, man höjde taket och byggde till den bakre läktaren. I salen står gamla träbänkar i typisk missionskyrkostil kvar och längst fram finns det stora altaret. Ovanför hänger en stor tavla föreställande Jesus omgiven av barn. Den gamla dopgraven finns även kvar under en trälucka i altaret. 

Tavlan som hänger längst fram i salen är målad av Anders Gabrielsson, son till Rättviks gamla kyrkoherde Samuel Gabrielsson. Foto: Bowes Photography Ltd
Den ståtliga salen med kyrkobänkar, fina gamla fönster och bevarad inredning. Foto: Bowes Photography Ltd
Den ståtliga läkaren på den bortre väggen i stora salen. Foto: Bowes Photography Ltd
Dopgraven är cementerad och ungefär en meter djup. Foto: Bowes Photography Ltd

Det finns även en mindre kyrkosal på nedervåningen med ståtlig tegelvägg och ett mindre kök. På övervåningen finns den gamla vaktmästarlägenheten på ungefär 30 kvadratmeter som går att bo i. Här var det tidigare ett lyxigt pastorsboende som gjordes om i samband med den övriga renoveringen 1930. 

Till huset tillhör även en stor naturtomt på 4 500 kvadratmeter. Om man önskar att använda hela huset som bostad finns även en 100 kvadratmeter stor vind som just nu är oinredd. Missionshuset ligger just nu ute på Hemnet för 1 275 000 kronor men med husets historia önskar säljaren att den nya köparen förhoppningsvis vill bevara husets karaktär och kanske fortsätta att driva konserter eller liknande i byggnaden. 

Fungerande kök intill samlingsrummet. Foto: Bowes Photography Ltd
Den mindre salen på undervåningen. Foto: Bowes Photography Ltd
Övervåningens boningsrum. Foto: Bowes Photography Ltd

Se även: