1 AV 8
Nu har du chansen att ta över den gamla brandstationen med utsikt över Visby ringmur.
Foto: Mats Hemlin
2 AV 8
Charmig kullerstensgata som sig bör i Visby innerstad.
Foto: Mats Hemlin
3 AV 8
Exteriören får dock inte ändras. Texten ”brandstation” på husvägg och lykta måste således vara kvar, vilket bara är charmigt.
Foto: Mats Hemlin
4 AV 8
I det tidigare garaget är i dag en föreningslokal som även används för kurser av olika slag.
Foto: Mats Hemlin
5 AV 8
Här finns också en bar, så klart i färgen rött.
Foto: Mats Hemlin
6 AV 8
I hallen hänger en gammal brandmanskostym.
Foto: Mats Hemlin
7 AV 8
Till brandstationen hör även en liten bakgård.
Foto: Mats Hemlin
8 AV 8
Utsikten över Visby stad är ju inte helt tokig...
Foto: Mats Hemlin

Unik chans – köp en gammal brandstation

Nu finns en unik chans till ett mycket annorlunda husköp.

En charmig brandstation från 1905 i Visby stad är till salu.

Högt historiskt och kulturellt värde med utsikt över ringmuren! 

Det är inte ofta en gammal brandstation är till salu, men så är fallet nu. Mitt inne i Visby innerstad på Gotland finns nämligen en från 1905, i rött trä och beige tegel. 

Men byggnaden får varken rivas eller till sitt yttre byggas om eller till, och den ska underhållas så den inte förfaller. Alla åtgärder man vill göra får man ta med Länsstyrelsens kulturmiljöenhet. Utgångspunkten är bland annat att kulturvärdena inte får skadas. ”Utförandet skall ske på sådant sätt att det kulturhistoriska värdet inte minskar” som det står.

LÄS OCKSÅ: Flytta in i historisk tågstation för under en miljon 

Värmestuga för sopgubbar samt föreningslokal 

Foto: Mats Hemlin

Arean inomhus är på 48 kvadratmeter och det finns också en tomt med gårdsmur och plank. Via entrédörren kommer man in till en hall/passage med avhängningsmöjligheter och utgång till en mindre gård. Till höger ligger ett pentry med kylskåp, diskmaskin samt spis med två plattor. Innanför pentryt ligger en toalett med wc och handfat. Här finns även en varmvattenberedare på ca 35 liter. I pentryt och toalettutrymmet finns el-golvvärme under klinkersgolvet. Till vänster om hallen ligger det tidigare garaget, som på senare år använts som föreningslokal och har högt i tak.

– Brandstationen slutade att användas som det på 50-talet någon gång, säger mäklaren Peter Jakobsson på Era Real Estate. Därefter fungerade den som värmestuga för sopgubbar, och på senare år som förenings- och kurslokal. Intresset är stort och vi har väl cirka 50 stycken just nu. 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du ta över Youtube-drottningens lägenhet 

Högt kulturellt värde för endast 1,5 miljoner

Foto: Mats Hemlin

"Byggnaden har ett högt identitetsvärde och utgör ett värdefullt inslag i miljön på Klinttorget. Fasader och stomme är till sina största delar helt intakta och byggnaden är unikt välbevarad. Utförandet uppvisar god kvalitet. Byggnaden är den enda kvarvarande brandstationen i Visby innerstad och den återspeglar ett historiskt skede i brandväsendets utveckling", står det att läsa i byggnadsbeskrivningen.

Utgångspriset ligger på 1,5 miljoner kronor vilket är lågt för att vara fastighet i Visbys innerstad.