Unik banvaktsstuga från 1800-talet: Billigare än en etta

Banvaktsstugan från 1800-talet är unik i sitt slag. Nu kan den bli din.

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

1 av 5: Banvaktsstugan från 1800-talet är unik i sitt slag. Nu kan den bli din.

Tomten på 986 kvadratmeter innehåller både ett litet växthus...

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

2 av 5: Tomten på 986 kvadratmeter innehåller både ett litet växthus...

...och ett förråd/garage på 130 kvadratmeter.

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

3 av 5: ...och ett förråd/garage på 130 kvadratmeter.

Banvaktsstugorna i dag är få och denna är kulturhistoriskt värdefull. Som grädde på moset kan den bli din för mindre än vad en etta kostar!

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

4 av 5: Banvaktsstugorna i dag är få och denna är kulturhistoriskt värdefull. Som grädde på moset kan den bli din för mindre än vad en etta kostar!

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

5 av 5

Nu har du chansen att ta över en banvaktstuga från 1800-talet.

Forma ett personligt och unikt som inte liknar någonting annat.

Banvaktsstugorna i dag är få och denna är kulturhistoriskt värdefull. 

Som grädde på moset kan den bli din för mindre än vad en etta kostar!

Andra har också läst

I kyrkbyn Lyngby, Lunds kommun, ligger en gammal banvaktstuga som just nu är till salu på Hemnet. Den är unik på många sätt, dels räknas den som särskilt kulturhistoriskt värdefull och dels är inget i själva inredningen gjort vilket gör att du kan sätta din helt egna och personliga prägel på den.

Foto: Emilia Ahlgren/Emyvision

Garage, växthus och stor trädgårdstomt ingår

Den nuvarande säljaren har rivit ut inredningen (finns kvar om man vill sätta tillbaka den) och fixat väggar, och början till badrum är påbörjat. Det är grundligt förberett med bland annat nytt tak och takstolar, nytt tak på verkstaden, borrad brunn och förberett för avlopp. 

I övrigt består stugan av ett sovloft och ett kombinerat vardagsrum och kök samt källare med en boyta på sammanlagt 108 kvadratmeter. I köpet ingår garage/verkstad på cirka 130 kvadratmeter och en trädgårdstomt på 986 kvadratmeter. På tomten finns även ett litet växthus.

LÄS OCKSÅ: Pernilla Wahlgren visar upp sitt nya drömhem i Marbella – bilder! 

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

Utformad som en mindre modell av banans minsta stationshus

När den byggdes är oklar men man vet att själva stationshuset i tegel (i dag privatbostad) byggdes 1883. Banvaktsstugor byggdes precis som stationshusen efter   typritningar och var ofta utformade som en mindre modell av banans minsta stationshus. Av någon anledning var de ofta putsade medan stationshusen hade fasader av tegel. En annan egenhet för banvaktsstugorna var att de ofta låg med gaveln mot banan för att även inifrån erbjuda god utsikt mot järnvägen.

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

Uthus med ladugård för ett par kossor och andra smådjur

SJ byggde sina banvaktsstugor av trä medan de skånska privatbanorna mest byggde banvaktsstugor i tegel, som denna. Till varje stuga hörde ibland ett uthus med ladugård för ett par kossor och andra smådjur, foderskulle och redskapsskjul samt ett avträde. Man brukade också bygga en matkällare, om det inte kunde ordnas under stugan, liksom en trädgård, som till stor del användes för odling.

LÄS OCKSÅ: Mystiska sagohuset som har övergetts – kan bli ditt 

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

Stort kulturhistoriskt värde – men kostar mindre än en etta

De flesta banvaktsstugor låg vid en väg för grindbevakningens skull, så även i detta fall. och grindarna passades av banvaktens hustru eller barnen. Från 1920 började banvaktsstugor minska och 1962 avvecklades banvaktssystemet helt och hållet. De som finns kvar har ett stort kulturhistoriskt värde. 

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

Vill du förvärva denna historiska banvaktstuga är priset på 995 000 kronor, mindre än vad du får betala för en etta i en större stad. Se fler bilder i bildspelet högst upp. 

Lyngby ligger i Lyngby socken i Lunds kommun i Skåne, väster om Genarp. Orten har fått sitt namn från orden ljung och by. I samhället bor omkring trettio personer. 

LÄS OCKSÅ: Skynda fynda – Ikeas populära produkter som går ur sortimentet 

Foto: Emilia Ahlgren/ Emyvision

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande