Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Två drömmiga röda små torp, det ena utanför Stockholm och det andra i Östergötland.Två drömmiga röda små torp, det ena utanför Stockholm och det andra i Östergötland.Två drömmiga röda små torp, det ena utanför Stockholm och det andra i Östergötland.
1 AV 2
Vanliga missarna med äldre hus: ”Då är det bara att riva ut källaren”
2 AV 2
Två drömmiga röda små torp, det ena utanför Stockholm och det andra i Östergötland.
Foto: Historiska hem / Alexandra Öhman/Husfoto

Torp och sommarstugor till salu! 5 fina drömhus

Hemnet kryllar av söta torp och stugor just nu.

Här finns fritidshus med kakelugnar, sommarhus med bevarade 1800-talsdetaljer och små enkla stugor i skogen.

Dröm dig bort till dessa charmiga röda hus som just nu är till salu.

Vi är nog många runtom i landet som önskar ett sommarhus att tillbringa semestern i. Intresset för att köpa fritidshus har exploderat de senaste åren. Coronapandemin fick fritidshusmarknaden att ta rejäl fart – redan i början av pandemin såg man att intresset för fritidshus var större än någonsin, om man räknade på hur många som klickade sig in på fritidshusannonser på Hemnet.

Marknaden kan visserligen vara på väg att stanna av lite – enligt Hemnet finns tecken på att det tar lite längre tid att sälja nu jämfört med förra året, och att prisökningarna har avstannat. Men fortfarande är intresset för ett sommarhus att fly i väg till stort.

Just nu finns det massor av stugor, torp och söta sommarhus på Hemnet. LEVA&BO har valt ut fem olika hus, charmiga på olika sätt – från renoveringsobjekt till nyrenoverade torp.

5 fina fritidshus till salu

1. Sekelskiftestorp bara en timma utanför Stockholm

Sekelskiftestorpet har en stor blomstrande trädgård.Sekelskiftestorpet har en stor blomstrande trädgård.Sekelskiftestorpet har en stor blomstrande trädgård.
Sekelskiftestorpet har en stor blomstrande trädgård. Foto: Historiska hem

Fyra eldstäder, medaljongtapeter och vackra spegeldörrar med patina. Det charmiga sekelskiftestorpet som nu är till salu har rustats upp till sin forna glans och kan bli ett ljuvligt året runt-boende. Luftiga rum och en magisk trädgård inbjuder till total avkoppling – bara en timme från Stockholm.
Läs mer och kolla in torpet här! 

2. Litet skogstorp på Västkusten

I lilla samhället Håla finns denna stuga avskilt från grannar.I lilla samhället Håla finns denna stuga avskilt från grannar.I lilla samhället Håla finns denna stuga avskilt från grannar.
I lilla samhället Håla finns denna stuga avskilt från grannar. Foto: Jhonny Neumann

Nyrenoverat och avskilt – ett torp till salu för den som inte önskar så mycket jobb. Det röda torpet ligger mitt i skogen på svenska Västkusten och har stor tomt med både gräsmatta och trädgård. Invändes är det moderna uppblandat med historiska detaljer – allt för att hålla kvar torpkänslan. Från loftet är utsikten ut över skogen och på nedre plan har ett gulligt uterum byggts till.
Läs mer och kolla in torpet här! 

3. Bevarat hus från 1815 nära Norrtälje

Både insidan och utsidan av detta hus är vackert bevarat med sina tidstypiska detaljer.Både insidan och utsidan av detta hus är vackert bevarat med sina tidstypiska detaljer.Både insidan och utsidan av detta hus är vackert bevarat med sina tidstypiska detaljer.
Både insidan och utsidan av detta hus är vackert bevarat med sina tidstypiska detaljer. Foto: Peter Engmalm

För mer än 200 år sedan uppfördes det här vackra timmerhuset i Mora by i Bergshamra, Norrtälje. Torpet ligger vackert intill åkermark och med utsikt över vattnet. Det är gångavstånd till både marinan, bad med sandstrand, brygga och båtplats. Det här torpet från 1815 är mer bevarat än de flesta andra och har stått tomt i 40 år.
Läs mer och kolla in torpet här!

4. Mysigt litet mintorp utanför Mjölby

Det lilla gulliga torpet ligger på en perfekt liten kulle.Det lilla gulliga torpet ligger på en perfekt liten kulle.Det lilla gulliga torpet ligger på en perfekt liten kulle.
Det lilla gulliga torpet ligger på en perfekt liten kulle. Foto: Alexandra Öhman/Husfoto

Kolla in den här lilla drömmen! En röd sommarstuga uppe på en grön kulle – kan det bli mer idylliskt? Det här 1800-talstorpet är inte stort men har mycket charm. Huset ligger strax utanför Mjölby och är omslutet av skog från flera håll. Det är inte ett skämt att det är ett minitorp – för de längsta gästerna blir det att ducka i dörröppningarna.
Läs mer och kolla in torpet här!

5. Sagolikt torp i skogsglänta i Töreboda

Denna charmiga lilla stuga finns utanför Töreboda.Denna charmiga lilla stuga finns utanför Töreboda.Denna charmiga lilla stuga finns utanför Töreboda.
Denna charmiga lilla stuga finns utanför Töreboda. Foto: Benny Rydell

I en skogsglänta står ett 200 år gammalt torp. Torpet ligger i Töreboda och består av ett litet hus och en stor trädgård. Miljön kring det här huset är näst intill sagolik med mycket skog och stor tomt utan insyn. Här saknas både el och avlopp och vatten är inte indraget i huset men finns i brunn på fastigheten. Alltså ett riktigt drömhem efter lite upprustning!
Läs mer och kolla in torpet här! 

LÄS MER: Från ruckel till drömhus – så har Johan och Angus förvandlat villan

LÄS MER: Nina förvandlade slitna huset ingen ville ha  

Se även: