Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

10 ovanliga hus som du kan köpa just nu

Drömmer du om att bo i något annat än ett traditionellt rött hus med vita knutar? Då kanske ett av de här husen kan vara något för dig!

Här har vi samlat tio ovanliga hus som du kan köpa på Hemnet just nu. Allt från en charmig väderkvarn till en villa som är minst sagt sagolik!

Omgjord väderkvarn för knappt 800 000 kronor. Foto: Ölandsmäklaren AB

 

1. Väderkvarn från 1800-talet på Öland

Antalet väderkvarnar på Öland rasade drastiskt under 1900-talet. Men en del står kvar. En av dem har förvandlats till ett mysigt hem att njuta av sommaren lång.

Vi finner den omgjorda väderkvarnen i Äleklinta på Ölands västra kust, knappt två mil norr om Borgholm.
Kvarnen byggdes 1869 och är liten och intim. Tre sängplatser, matplats och platsbyggt kök samsas på de 18 kvadratmeterna i den gamla kvarnen. Väderkvarnen gjordes om till fritidshus på 1950-talet då kvarnar revs i rask takt på ön. Kvarnen har två plan, mönstrade tapeter på väggarna och små fönster i tre väderstreck, varav en del bjuder på oavbruten sikt över Kalmarsund. Stranden ligger inte många meter bort! Det charmiga sommarstället ligger ute för 795 000 kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR!

 

Tvåvåningsvilla med stor källare för knappt 13 miljoner kronor. Foto: Lars Gustafsson/ SE360

2. Modern glasvilla i Lomma

Det är tur att det är glest mellan husen i den här skånska idyllen. Den moderna villan som är till salu just nu har nämligen väggar av glas i stället för betong åt flera håll.

Känslan av att befinna sig i ett ofantligt orangeri smyger sig på när man kliver över tröskeln och in i tvåvåningsvillan i Lomma, enligt Svante Sonesson som förmedlar bostaden.
Entrédörren som leder in till vardagsrummet och köket är i glas, likt stora delar av fasaden. Huset är gjort av stål och lättbetong med glaspartier från golv till tak på ena gaveln. Där når de helglasade väggarna en takhöjd om sju meter och skänker ljus och vy åt båda våningsplanen.
Sexrumsvillan sträcker sig över två plan och nästan 400 kvadratmeter, varav 156 räknas som biarea. Här finner vi allt ifrån en modern kamin till poolhus och relaxavdelning med bastu. Kalaset ligger ute för 12 950 000 kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR!

 

Villan där tiden stått still ligger ute för knappt 8,5 miljoner kronor. Foto: Fastighetsmäklarna

3. 60-talsdröm i Saltsjöbaden

Utmaningarna med den kuperade naturtomten stoppade inte arkitekten Per Enlund, som 1962 ritade den unika villan i Saltsjöbaden. Än i dag andas huset äkta 60-tal och ett besök här blir en tidsresa tillbaka till en svunnen era!

När arkitekten och gamla skidmästaren Per Enlund ritade huset var det med ambitionen att tillsammans med familjen kunna bo där för resten av livet. Och det var också så det blev. Nu efter att både han och hustrun gått bort – båda över 90 år gamla, är fastigheten ute till försäljning på Hemnet.
Huset med klassisk 60-tals design ligger inbäddat i grönska och imponerar minst sagt med sitt bevarade originalskick och ambitiösa materialval. Interiört är det framför allt färgvalen, mönstren och designen som skvallrar om vid vilken tid husets planerats.
Den välplanerade villan på nästan 155 kvadratmeter har sex rum och är dessutom utrustat med både längsgående balkong och stor terrass. Huset kan bli ditt för 8 495 000 kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR!

 

Sommarställe på Gotland för 4,35 miljoner kronor. Foto: Mäklarhuset Visby

4. Bunker och unik sommarstuga på Gotland

Bunkrar samsas med djupa kalkbrott, cyklister och betande lamm på norra Gotland. En del bunkrar och underjordiska militäranläggningar har förvandlats till lyxbostäder, andra har knappt rörts. Nu är en av dem ute till försäljning, och kommer med ett modernt fritidshus.

Under vinterkriget kallades bunkern/skyttevärnet på toppen av sluttningen, 100 meter från havet på Bungenäs, för Vargen. Den är hög nog att stå upprätt i, har tjocka väggar och tak i betong, skyddsluckor och en tvådelad svaipdörr av pansarplåt.
Det ursprungliga betonggolvet har ersatts med isolerad betongplatta och bunkern har förberetts för vattenburen värme, avlopp och el. I dag står en kamin i ena hörnet och det ryms ett matbord i den bredare delen.
Det är dock i enplanshuset som vetter mot det gamla skyttevärnet som de nuvarande ägarna bor i på lediga dar. En kalkstensmur binder samman fritidshuset från 2014 med det gamla skyttevärnet som troligtvis byggdes 1937, enligt mäklarannonsen. Huset har två rum och tar upp 45 kvadratmeter av den karga tomten.
Sommarstället ligger ute för 4 350 000 kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR!

 

Slottet i Kullavik ligger ute för 14,5 miljoner kronor. Foto: Åberg & Lawe, SE 360/ Fredrik Karlsson

5. Sagolik villa i Kullavik

Söker du efter definitionen av en villa – eller möjligtvis slott i nationalromantisk anda? Då är den här fantastiska bostaden ett bra exempel. Minst sagt sagolikt!

Den vackra fastigheten belägen i Kullavik utanför Göteborg är varsamt och omsorgsfullt renoverad. Känslan av nationalromantik har bevarats till fullo och detaljer så som fotlister, boaseringar och pärlspont i tidstypiska material är några exempel.
Själva huvudbyggnaden är 315 kvadratmeter, fördelat på tio rum. Och den grönskande omgivande tomten ligger på över 6 000 kvadratmeter. Förutom huvudbyggnaden finns dessutom ett annex på närmare 130 kvadratmeter. Detta är utrustat med kontorsrum, med både förråd och badrum. Perfekt för den som vill ha lite egentid.
Allt kan bli ditt för 14 500 000 kronor!
TITTA IN I HUSET HÄR!

 

Trekantiga huset i Falsterbo ligger ute för 8 miljoner kronor. Foto: Magnus Högfeldt

6. Trekantiga huset i Falsterbo

Det spetsiga huset utmärker sig i det skånska villaområdet. Men det är inte bara arkitekturen som sticker ut. Även interiören är originell.

"Djärv och charmig arkitektur." Så beskriver mäklaren det kanske vassaste tvåvåningshuset i Falsterbo, som Curt Ahlin formgav på 60-talet.
Från vardagsrummet, som tar upp en stor del av entréplan, ser man hela vägen upp till taknock, åtta meter upp. Två stora fönsterpartier skänker ljus till rummet som samsas med en charmig öppen spis, spiraltrappa och matsal med nåtat golv.
Villan är 265 kvadratmeter, varav 42 räknas som biarea, fördelat på åtta rum och kök. Skulle inte det vara nog finns en vinterbonad gäststuga på tomten. Huset ligger ute för 8 miljoner kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR!

 

Sekelskifteshus i Uddevalla. Foto: Esoft

7. Romantisk sekelskiftesdröm i Uddevalla

År 1890 ritade välkända arkitekten Eugen Thorburn den spektakulära villa Skanskullen i Uddevalla, som sedan dess fungerat som både sjömanskyrka och privatbostad. Nu står fastigheten redo för nya ägare!

Tidigare kallades villa Skanskullen Thorburnska villan – uppkallad efter arkitekten som lät bygga det fantastiska huset på Skansberget i centrala Uddevalla.
Villa Skanskullen har tre våningsplan samt stor vind och källare. Själva bostadshuset är 202 kvadrateter och tomten ligger på 5 049 kvadrat. Huset har hela tolv rum och bara på entréplan finns en komplett bostad med vackra detaljer som stuckaturer, fönster av munblåst glas och kakelugnar. Taket i matrummet är fantastiskt, för att inte tala om den öppna spisen!
Huset ligger ute för 10 miljoner kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR!

 

Före detta mejeriet ligger ute för knappt 4 miljoner kronor. Foto: Husfoto/ Peter Engström

8.  Gamla mejeriet i Hudiksvall

För fem år sedan brann det kraftigt i Sörforsas gamla mejeri vid Lundströmmen utanför Hudiksvall. Taket rasade in, tegelväggar förstördes. Väggarna som klarade sig i branden ger i dag tvåvåningshuset karaktär, på både in- och utsidan.

Det gamla mejeriet är något mindre i dag jämfört med 1896 då det byggdes. En takterrass på 130 kvadratmeter med utsikt över Långsjön och dess utlopp sträcker sig över husets andra våning, där en tredje våning tidigare låg, fram till branden 2014.
Det andra våningsplanet är på 260 kvadratmeter, varav hälften räknas som biarea. Det rymmer fyra sovrum och har öppen planlösning mellan kök och vardagsrum. Det är framför allt här som husets charm gör sig som mest till känna med tegelväggar, en kamin och köksbänk i betong som knyter an till husets golv i slipad betong. Kökets ståldetaljer förstärker ytterligare den industriella känslan.
Om inte det vore nog finns en mindre lägenhet på 65 kvadratmeter en trappa ner. Bostaden ligger ute för nästan 4 miljoner kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR! 

 

Missionshuset ligger ute för 6 miljoner kronor. Foto: Johan Spinnell /Historiska Hem

9. Ovanligt missionshus i Österåker

För bara några år sedan stod prästen och predikade i den här sörmländska missionskyrkan. Den har en musikstudio i stället för altare och gym i ställer för tambur.

Det vackra missionshuset i sten byggdes någon gång mellan 1886 och 1890, det exakta årtalet är ännu okänt, och det var i kyrkans tjänst i över hundra år innan det gjordes om till ett ljuvligt hem fyllt med musik och lekfulla inslag – som gungan mitt i den gamla kyrksalen och hemmagymmet i rummet som tidigare var en tambur för kyrkans gäster.
I det före detta altaret finner vi i dag en musikstudio med ljudisolerade flygplatsglas och en golvlucka som skvallrar om husets religiösa bakgrund. Luckan leder ner till en gammal dopgrav som kan användas som vinkällare i dag.
Huset är nästan 300 kvadratmeter, fördelat på åtta rum och funkiskök. Mest imponerande är kanske vardagsrummet med sin svindlande takhöjd, gamla trägolv och djupa fönsternischer med grön gropptorpsmarmor från trakten.
Det gamla missionshuset ligger ute för 6 miljoner kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR!

 

Före detta bönehus för knappt 1,7 miljoner kronor. Foto: Mäklarringen Norrtälje / Fisheyefoto Roslagen

10. Omgjort bönehus på Rådmansö

Vid en första anblick ser kanske huset ut som vilken annan liten gullig röd stuga som helst. Men vid en närmare titt ska du se att det här är något extra.

Det ovanliga huset på 75 kvadratmeter ligger på Rådmansö i Norrtälje och har tidigare fungerat som bönehus. När huset byggdes år 1929 var det på Lågarö en bit bort, men har sedan dess alltså flyttats till nuvarande position.
Samtidigt som de flesta bekvämligheter finns att tillgå i tvårumshuset är äldre detaljerna väl bevarade – så som den vitmålade bröstpanelen och vedspisen i köket. De fantastiska, oljade plankgolven bildar tillsammans med den öppna nocken till en härlig atmosfär. En vacker täljstenskamin bidrar till värme i huset, och i närheten av den når du trappen upp till de två loften. Dessa är dessutom ihopkopplade med en gångbro.
Huset kan bli ditt för 1 695 000 kronor.
TITTA IN I HUSET HÄR!