Nu finns en unik chans att köpa en dynstuga på Sveriges längsta sandstrand...
1 av 3: Nu finns en unik chans att köpa en dynstuga på Sveriges längsta sandstrand... Foto: Per Emilsson
Den ligger i Mellbystrand och säljs på Hemnet för 330 000 kronor.
2 av 3: Den ligger i Mellbystrand och säljs på Hemnet för 330 000 kronor. Foto: Per Emilsson
Dock är den bara på 6 kvadratmeter, men vad gör väl det när den ligger på sanddynerna och havet är precis utanför dörren.
3 av 3: Dock är den bara på 6 kvadratmeter, men vad gör väl det när den ligger på sanddynerna och havet är precis utanför dörren. Foto: Per Emilsson

Sveriges mest klickade sommarstuga – bara 6 kvadratmeter

Det här superlilla fritidshuset på Hemnet är Sveriges mest klickade just nu.

En stuga mitt på Mellbystrands sanddyner – med havet som närmsta granne.

Ett enda rum på sex kvadratmeter, ingen wc men liten terrass – för 330 000 kronor.

Mellbystrand är mest känd för sin sandstrand på 12 kilometer vilket gör den till en av Sveriges längsta. Ett populärt resmål allt sedan badorten etablerades i början av 1900-talet, men också att bosätta sig eller ha fritidshus i. Det som lockar många är kombinationen av havet, den fina stranden och grönområden in på knuten, samtidigt som det är nära och bra kommunikationer till både Halmstad, Båstad och Helsingborg.

Drygt hälften av bebyggelsen här är fritidshus, och de är alla eftertraktade och kostar så klart därefter. Ett något billigare alternativ (dock inte per kvadratmeter!) är en så kallad dynstuga, men de är inte alltid så lätta att få tag i. Antalet är begränsat (nya får inte byggas) och de är sällan till salu. 

Det enda rummet som är på sex kvadratmeter rymmer här en soffa och bord, men det får också plats med säng för den som vill.
1 av 4: Det enda rummet som är på sex kvadratmeter rymmer här en soffa och bord, men det får också plats med säng för den som vill. Foto: Per Emilsson
Till stugan hör också en terrass där man kan sitta och titta på havet eller äta en måltid.
2 av 4: Till stugan hör också en terrass där man kan sitta och titta på havet eller äta en måltid. Foto: Per Emilsson
En stråhatt på krok hör strandlivet och sommaren till.
3 av 4: En stråhatt på krok hör strandlivet och sommaren till. Foto: Per Emilsson
Sandstranden i Mellbystrand är den längsta i Sverige med sina 12 kilometer.
4 av 4: Sandstranden i Mellbystrand är den längsta i Sverige med sina 12 kilometer. Foto: Per Emilsson

30-talets badnostalgi – Hemnets mest klickade ”omklädningsrum”

Nu finns dock chansen. Denna charmiga dynstuga mitt på sanddynerna i Norra Mellbystrand har på kort tid blivit Hemnets mest klickade sommarstuga – en riktig klickraket. Här kastas du tillbaka till 30-talets badnostalgi och kan både avsluta kvällen och påbörja dagen med havets brus och sanden under dina fötter. 

Stugan ger dig en privat vrå där du både kan byta om för strand- och badaktiviteter, ta en kvällsdrink, äta, läsa en bok eller sova en siesta. Ett enda rum är det, på sex kvadratmeter, där det i dag står en soffa och bord, men det rymmer även en säng för den som vill kunna sova över. 

Dynstugorna är en del av kulturarvet och användes förr i tiden av fiskarna till redskapsförvaring. I dag ägs de av privatpersoner där en del använder dem som sommarstugor medan andra enbart har dem som just bad- och omklädningsstugor och själva bor i närliggande områden.

Vit pärlspont på väggarna och torntak skapar ljus och rymd. Foto: Per Emilsson
Tänk att vakna upp här och blicka ut över sandstrand och havet utanför dörren.
1 av 4: Tänk att vakna upp här och blicka ut över sandstrand och havet utanför dörren. Foto: Per Emilsson
Ett litet bord och två stolar på stugans egen terrass.
2 av 4: Ett litet bord och två stolar på stugans egen terrass. Foto: Per Emilsson
Har man bara fantasi går det att göra mycket på den lilla ytan, mycket mer än vad som gjorts här. Compact living-lösningar finns det gott om.
3 av 4: Har man bara fantasi går det att göra mycket på den lilla ytan, mycket mer än vad som gjorts här. Compact living-lösningar finns det gott om. Foto: Per Emilsson
Dynstugan till salu är den med torntak. Grannarna är på lagom avstånd för privatliv.
4 av 4: Dynstugan till salu är den med torntak. Grannarna är på lagom avstånd för privatliv. Foto: Per Emilsson

Torntak, pärlspont, terrass, bastu och privat parkeringsplats

Torntaket ger stugan en härlig karaktär men också mer rymd inuti då taket blir högre. På väggarna är det stående vitmålad pärlspont, trägolvet är gråmålat och taket har vitlaserad träpanel. Det finns väggfasta hyllor, skåp och plats för både soffa och bord, alternativt säng och bord. Med smart planering och lite fantasi går det att göra mer än man tror på liten yta. 

En liten tillhörande terrass att sola på, inta en måltid eller sippa på en drink, medan man tittar på solnedgången finns också. Vatten och avlopp saknas till stugan men det finns en toalettbyggnad som är öppen sommartid och fri att använda. Det finns även en större bastu i närheten att hyra. Privat parkeringsplats ingår. 

I närheten ligger en stor och härlig bastu med relax som man får låna/hyra.
1 av 3: I närheten ligger en stor och härlig bastu med relax som man får låna/hyra. Foto: Per Emilsson
Här kan du verkligen leva ostört och bara ”koppla ned” och läsa. Samtidigt som du har naturen och havet utanför dörren att njuta av.
2 av 3: Här kan du verkligen leva ostört och bara ”koppla ned” och läsa. Samtidigt som du har naturen och havet utanför dörren att njuta av. Foto: Per Emilsson
Dynstugan sedd bakifrån. Svenska flaggan vajar i vinden.
3 av 3: Dynstugan sedd bakifrån. Svenska flaggan vajar i vinden. Foto: Per Emilsson

”Det är ett unikt objekt och mycket nostalgi över en dynstuga”

Priset ligger på 330 000 kronor vilket ju är ett ”kap” sett till andra sommarstugor som ligger på en strand vid vattnet. Det gör också att fler som inte skulle ha råd annars nu ser en möjlighet och kan lägga bud. Ser man till kvadratmeterpriset på 55 000 kronor är det så klart inte billigt men vad gör väl det om man nöjer sig med sex kvadratmeter?!

– Den här annonsen har fått ett jättestort genomslag på många sätt, säger mäklaren Per Emilsson på Danfors Fastighetsförmedling. Det är ett unikt objekt och mycket nostalgi över dessa dynstugor. Och den ligger ju direkt på stranden, vid havet – bara en sån sak.

Orten Mellbystrand med sina 4 000 invånare är belägen vid Laholmsbukten, väster om Laholm. Tillsammans med Skummeslövsstrand utgör det kommunens kustzon. I Mellbystrand finns även Lagaoset, floden Lagans mynning där det är populärt att fiska och kitesurfa. Här finns även motionsslingor, köpcentrum, butiker, tennisbana, restauranger och det mesta man behöver.

LÄS MER: Drömmen om hus med pool – fynda från 750 000 

LÄS MER: Telegrafstationen på Gotland förvandlat till mysigaste stugan 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!