Industrilokalen ligger ute till försäljning för 5 miljoner kronor. Foto: Kristofer Skog

Sveriges kanske största hus är till salu

Filtar, plädar och överkast har producerats i rask takt i den jättelika lokalen i lilla Sågmyra i Falu kommun. 

Nu är delar av bygdens kanske mest omtalade byggnad, den före detta yllefabriken, till salu. Hela 10 000 kvadratmeter står redo för nya ägare.

Den som googlar på Sågmyra får snabbt information om den gamla fabriken, Falu Yllefabrik som Axel Ludvig Tidstrand grundade 1896. Under sina glansdagar var den en av Europas största yllefabriker, enligt Sågmyras hembygdsförening. Här producerades allt ifrån plädar och överkast till biltyger, vadmal och garn, skriver föreningen. 

Innan yllefabriken slog igen i slutet av 1970-talet höll delar av verksamheten till i lokalen som nu är ute till försäljning för 5 miljoner kronor.

Före detta yllefabriken i Falun

När hela byggnaden på totalt 22 000 kvadratmeter plus herrgård var till salu senast, 2017, var det inte många som var intresserade, rapporterade medier då. Men efter ett tag slog en spekulant till. Det är han som nu vill sälja av nästan 10 000 kvadratmeter, och säljläget ser lovande ut, enligt Mattias Augustsson som förmedlar fastigheten.

– Det har varit mycket klick och jag har haft några visningar. Det är ganska bra intresse med tanke på att det är en speciell fastighet, säger han. 

Nästan 24 000 personer har spanat in visningsbilderna på Hemnet sedan 2 oktober då fastigheten lades ut till försäljning.

Huset som är på 9 650 kvadratmeter har sju våningar. Foto: Kristofer Skog
Våning sex är delvis möblerad, till skillnad från de andra våningarna. Foto: Kristofer Skog
Här finns bland annat kök. Foto: Kristofer Skog
Fastigheten stod klar 1955. Foto: Kristofer Skog
En del våningar har välvda fönster. Foto: Kristofer Skog

Fastigheten, som stod klar 1955, har sju våningar och två hissar. Bilderna i bostadsannonsen visar stora öppna lokaler med heltäckningsmattor. Stora delar av fastigheten har använts som lagerutrymme under den senaste tiden och gapar nu tomma. En del mindre utrymmen är mer ombonade med gardiner, tavlor, möbler och diverse kontorstillbehör. Även i köken står en hel del maskiner, porslin och pryttlar. 

Den före detta yllefabriken är belägen 2,5 mil nordväst om centrala Falun, mellan sjöarna Årbosjön och Gopen. 

LÄS MER: Årets mest klickade objekt – husen som alla ville se 2019

LÄS MER: Kända personer som sålt sina läckra hem

Aktuellt just nu