I Stockholms skärgård finns omkring 30 000 öar. Nu är en av dem till salu.
I Stockholms skärgård finns omkring 30 000 öar. Nu är en av dem till salu. Foto: Therese Jahnson/ Sjönära

Privata öar i skärgården – till salu just nu

En helt egen ö, är det något som lockar? 

Om så är fallet har du nu chans att göra drömmen till verklighet. 

Här är åtta sommaridyller från 650 000 till 30 miljoner kronor.

1. Prissänkta Rundö Kollen utanför Rossö

Ön Rundö Kollen ligger utanför Strömstad. Foto: Svensk Fastighetsförmedling Strömstad

Söder om Strömstad ligger en privat liten ö som gått i arv i flera generationer. De nuvarande ägarna är redo att bryta blodsbandet. Ön ligger ute för nästan 20 miljoner kronor.

Rundö Kollen 1 som ligger ett par hundra meter från Rossö hamn, har tillhört samma släkt sedan slutet av 1600-tal då hästar, kor, grisar och höns levde på ön, enligt mäklarannonsen. En kallkälla från den tiden finns kvar än i dag.

Det finns ett större trähus med flera sovrum, en gäststuga, ett bygghus och en gammal lada på ön som även har egen vik, två bryggor vid strandlinjen och badvänliga klippor. Utgångspriset ligger på 19,8 miljoner kronor. Tidigare var utgångspriset på 20,6 miljoner kronor.

2. Korsskär 1 utanför Nynäshamn

Ön Korsskär 1 ligger mellan Nynäshamn och Nåttarö i Stockholms södra skärgård. Foto: Therese Jahnson/ Sjönära

Har du 10 miljoner kronor över? Då kan du få en egen ö – helt för dig själv i Stockholms skärgård.

Det tar en halvtimme att ta sig med båt från Nynäshamn till den lilla ön Korsskär 1. Eller liten och liten. Ön är på 10,2 hektar vilket motsvarar nästan 15 fotbollsplaner. Så det är rätt mycket land om man har hela ön för sig själv. 

Från luften ser ön nästan hjärtformad ut med grönskande träd inåt land och klipphällar, ett par stränder och en rejäl brygga ut längs vattnet. En bit upp på land finner vi även tre små stugor och ett fritidshus på 90 kvadratmeter med en stor härlig altan för lata dagar. 

Ön på 10,2 rymmer tre små stugor och ett större fritidshus. Foto: Therese Jahnson/ Sjönära
Från vardagsrummet i den största stugan har man utsikt över sjön. Foto: Therese Jahnson/ Sjönära

Från altanen kan man spana på fritidsbåtar, färjor på väg mot Gdansk i Polen och skärgårdsbåtar på väg mot den större grannön Nåttarö, ett av Stockholmsläns första marina naturreservat. Östersjöns bräckta vatten är kanske mer känt för sin hotade torsk och algblomning än sitt häftiga djurliv, men utanför Nåttarö går faktiskt en markerad snorkelled med skyltar som beskriver de marina djuren.

TITTA IN I HUSEN HÄR! 

3. Vedholmen utanför Orust

Ön Vedholmen ligger utanför Orust. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri

Ett stenkast från Käringön utanför Orust ligger ön Vedholmen med några röda stugor. Är du stenrik kan du nu få den 2,9 hektar stora klippön helt för dig själv. Utgångspriset ligger på 20 miljoner kronor. 

På ön finns två bostadshus, ett huvudhus på 68 kvadratmeter med kök, två sovrum och ett badrum. Och en gäststuga på 50 kvadratmeter med kök, badrum och sovrum. På ön finns också några mindre förrådsbyggnader och två bryggor. 

Gillar du ensamheten och klippbad är kanske det här rätt ställe för dig? Skulle du få lappsjuka ligger dock Käringön med välrenommerade restauranger, mataffärer och hotell bara en kort båttur bort.

4. Ålfiskarholmen utanför Stavsnäs

Ön Ålfiskarholmen 1 ligger mellan Kanholmsfjärden och Nämdöfjärden öster om Stockholm city. Foto: Fredegårds Fastighetsbyrå

På Ålfiskarholmen 1 kan du samla hela tjocka släkten, vänner och familj. Om du har runt 30 miljoner kronor vill säga. Den privata ön utanför Stavsnäs har flera hus, gäststugor och bryggor.

Det finns tre större hus på Ålfiskarholmen 1 som ligger öster om Stavsnäs, där Kanholmsfjärden och Nämdöfjärden möts. Det äldsta huset byggdes på 60-talet och har tre rum. De andra två byggdes på 90- respektive 00-talet och har ett stort eller två rum.

Tre hus samsas på ön som sträcker sig över 3,3 hektar. Foto: Fredegårds Fastighetsbyrå
Stora fönsterpartier sätter prägel på öns största hus som går i lantlig stil. Foto: Fredegårds Fastighetsbyrå

Husen samsas med två gäststugor och en bastu på ön som kantas av badvänliga klippor, sandstrand och två bryggor på västra sidan. Ön har dock inte helikopterplatta. Än. Det går att ändra på, försäkrar mäklaren som markerat ett område i hjärtat av ön, mellan två av de större husen på ritningen. Utgångspriset ligger på 29,8 miljoner kronor.

5. Egen ö i Ängeviken och fritidshus på Tjörn

Den här västkustpärlan ligger vid Ängeviken. Foto: Skeppsholmen Fastighetsmäkleri AB

Har du 24 miljoner kronor? Då har du chans på den här sommaridyllen på Västkusten som är betydligt större än de flesta andra landställen på marknaden.

För 24 miljoner kronor kan du få en egen vik med sandstrand, privat liten ö och vinterbonad skärgårdsvilla med flera vackra öppna spisar på nordvästra spetsen av Tjörn, knappt en timme från Göteborg.

Tomten är 18,4 hektar och har två bryggor. En rejäl 30-metersbrygga ligger vid viken, en mindre på en privata lilla ön som kan nås via broar.

Utöver åretrunt villan från 1989, med tillbyggnad från 2013 då huset renoverades, finns ytterligare ett hus på 40 kvadratmeter samt en gäststuga på tomten. Det största huset är 150 kvadratmeter och rymmer tre sovrum.

6. Ö i Gryts skärgård med fyra fritidshus

Den privata ön i Gryts skärgård är perfekt för fiskeentusiasten som älskar sjölivet och naturen. Foto: Magnusson Mäkleri Linköping AB

Bara några minuters båtresa från Breviksnäs brygga i Gryts skärgård ligger den lilla ön Alskär. På ön finns bara fyra hus, och nu är alla till salu. Perfekt för fiskeentusiasten som älskar sjölivet och naturen. 

Nere vid vattnet finns flera bryggor och badplatser att välja bland. Äger du en större båt, eller har seglande gäster går det utmärkt att lägga till vid bryggan. Vattnet här är tillräckligt djupt. 

Nere vid vattnet finns flera bryggor, bastu och arbetsbod. Foto: Magnusson Mäkleri Linköping AB
Det största huset på ön är 56 kvadratmeter. Foto: Magnusson Mäkleri Linköping AB

Det finns också flera hus vid vattnet – en äldre sjöbod, bastu, verktygsbod och bod med egen fiskrök. Det här skapar tillammans minst sagt den perfekta skärgårdsatmosfären. 

På ön finns fyra hus varav tre är i gott skick med indraget vatten. Det största ligger på 56 kvadrat och är luftig och ljus med öppen spis som bidrar till rummets karaktär. Från allrummet når man också trädäcket på utsidan med utsikt över bryggorna och vattnet. Hela kalaset ligger ute för 9 miljoner kronor.

TITTA IN I HUSEN HÄR! 

7. Ön Trälholmen i Fjällbacka skärgård

Trälholmen ligger mellan Dyngön och Hjärterön i Fjällbacka skärgård. Foto: Joreviken Fastighetsbyrå

Några sjömil från skådespelaren Ingrid Bergmans gamla sommarställe på Dannholmen finner vi pittoreska Trälholmen. Ön är liten och karg, men har definitivt sin charm. 

En del hävdar att Fjällbacka skärgård inte bara är Sveriges – utan världens – vackraste skärgård. Dess öar är minst sagt pittoreska och på en av dem hittar vi ett ensamt fritidshus på 50 kvadratmeter som just nu ligger ute för 8 miljoner kronor. 

Huset ligger i hjärtat av ön som är på drygt 5 000 kvadratmeter. Huset som byggdes på 50-talet med en tillbyggnad från slutet av 80-talet hålls enkelt. Vare sig avlopp eller vatten är indraget. Däremot finns ett sovrum, loft, vardagsrum med kök och kanske bäst av allt – fönster i alla väderstäck och en altan med utsikten åt alla håll. För skaldjursentusiasten finns även möjlighet att hitta ostron och musslor väster om ön. De trivs i det grunda vattnet mot närmsta grannön.  

8. Ön Medflottan i Axmarby

Skärgårdshuset som ligger på arrenderad mark ligger ute för 650 000 kronor. Foto: Hemverket AB

Utanför Finnharsfjärdens fritidsområdet Axmarby har du nu chansen att lägga beslag på ett 56 kvadratmeter stort hus – beläget för sig självt på en privat ö.

Själva tomten ligger på 1 500 kvadratmeter och tar upp större delen av öns yta. Det finns med andra ord gott om plats för att bygga upp sin egen somriga oas och njuta av livet vid vattnet.

Förutom huvudhuset finns också en 18 kvadrats gäststuga med sex extra sovplatser, egen förbränningstoalett och dusch. Dessutom finns en mindre friggebod.

Det mest självklara att njuta av här är lugnet och naturupplevelsen. Men förutsättningarna för att få det lilla extra utöver det uppenbara är mycket goda här. Den vedeldade badtunnan är ett bra exempel på det.

Invändigt renoverades köket 2005, och det är numera utrustat med både kyl, frys, vedspis, samt gasolspis med ugn och micro.

I övrigt består huset av två sovrum och ett allrum med öppenplanlösning in mot köket. Här finns både en mysig braskamin och öppen spis. Huset ligger på arrenderad mark och ligger ute för 650 000 kronor.

LÄS MER: Stor guide: 20 smarta småhus för ett extra rum på tomten 

LÄS MER: Alexander och Martina skänkte gammalt hus på Blocket 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande