Svenska husen som övergavs – här är 11 mystiska ödehus

Övergivna hus fascinerar många. Det är öde, det är kusligt, det liknar nästan spökhus. Vi har samlat 11 svenska hus som alla övergivits av olika anledningar. Se allt ifrån ett hus där halva byggnaden är borta till en omtalad herrgård och ett helt område som övergetts.

Alla hus ligger i Sverige. Bläddra bland bilderna och fascineras.

LEVA&BO Redaktionen
Foto: Rolf Andersson

1. Mystiska spökstaden utanför Stockholm

I Täby kyrkby, strax utanför Stockholm,  ligger många dyra och fina villor. Men inte långt från dem, i ett skogsparti, har man hittat något mycket oväntat, ett tiotal tomma och övergivna hus som påminner om en spökstad. 

Går man runt ser man att tak har rasat in, hus har fallit ihop, dörrar hänger på svaj, eller är helt borta, och fönster är inslagna. Men man kan också hitta en hammock på en veranda, en stekpanna i ett kök, gamla skor, gardiner som rasat ned, och igenvuxna trädgårdar som en gång i tiden säkert varit fina.

Vill du se mer av spökstaden? Titta HÄR!

 

Foto: Fastighetsbyrån Huddinge

2. Förfallen herrgård utanför Stockholm

Den här kusliga fastigheten som har anor tillbaka till mitten av 1800-talet har fått stå och förfalla en längre tid. Herrgården som i dag mest påminner om ett spökhus har använts som inspelningsplats i flera filmer, senast i en film i Beck-serien. Huset ståtar med 18 rum, nio kakelugnar och ett tornrum.

Nu är huset till salu för knappt fem miljoner. Bakom det låga utropspriset på 4 995 000 kronor ligger ett stort renoveringsbehov. Det kommer krävas en hel del för att få det i beboligt skick. Så fort objektet kom ut till försäljning blev intresset för huset stort och det började genast cirkulera på nätet.

Se mer av den häftiga och kusliga herrgården HÄR!

 

Foto: Fisheye Foto

3. Ruckel för 8,6 miljoner

Villa Granbo är otroligt nedgånget – ett riktigt ruckel.

Ändå slogs budgivarna om det när det nyligen var till salu, och priset steg till i 8,6 miljoner.

Men det finns en förklaring på hetsen kring det övergivna boendet.

Villan från 1914 är otroligt nedgången och kräver omfattande renoveringar för att bli beboeligt. För att vara ärlig liknar det närmast ett ruckel. Ändå slogs budgivarna om huset, och från ett utgångspris på 5 995 000 kronor steg det till 8,6 miljoner kronor. Mäklaren förklarade det med att det är mycket attraktivt med sekelskifteshus och att det inte finns så många hus från början av 1900-talet till salu. Dessutom ligger huset i ett eftertraktat område.

HÄR kan du titta in i huset!

 

Foto: David Altengård

4. Spökhuset i Skåne – världens fynd

Det 100-åriga gåtfulla kråkslottet har förbryllat ortsborna i åratal. Ingen hade kunnat ana vad som finns i det som kallas för "spökhuset".

När man kliver in i det före detta palatset möts man direkt av en ståtlig och vackert utsnidad paradtrappa, takrosetter, stuckaturer,  blyinfattade fönster, infällda skjutdörrar, lyxiga detaljer och gamla knarrande brädgolv.

Att huset som är från 1800-talet en gång i tiden var det pampigaste huset i trakten kan man förstå.Allt finns kvar och villan är full av charmig patina, fantastiska detaljer och historia i väggarna. Tiden har i stort sett stått stilla här, allt är i original, förutom köket som sattes in på 50-talet.

Är du sugen på att se mer av huset? HÄR får du göra det!

 

Foto: Jonas Bergenfeldt/Esoft

5. Slitet ödehus i skogen

Mitt ute i skogen ligger det mystiska ödehuset som är extremt slitet. Bara skalet finns kvar. Exakt hur gammalt det här ödehuset mitt ute i skogen är vet man inte. Det har nämligen flyttats hit från annan plats. Hit kom den på 50-talet då den monterades upp igen med timmerstockar och allt. På den tiden bodde två äldre damer ihop här med sin katt.

Av det forna huset är det alltså bara i stort sett skalet som finns kvar. Det ser oerhört slitet ut. De senaste ägarna har dock renoverat taket samt gjort nytt mellanbjälklag 1985, och skorsten finns under taket. Det är mycket att renovera och fixa för den som tar över.

Se mer av huset HÄR!

 

Foto: Dag Tornblad/Diakrit

6. Ödehuset som stått tomt i tre år

När det här huset var till salu blev det mest klickat på Hemnet just då. Från att ha stått öde i tre år blev det plötsligt superpopulärt.

Huset har gått i flera generationer, tidigare tillhörde villan en familjegård som blev avstyckat då gården skulle säljas. För att få huset i bra skick och beboeligt måste man lägga mellan 1-1,5 miljoner kronor.

En anledning till att många blev intresserade av huset trodde mäklaren berodde på att villan är i stort behov av renovering – och många vill ha just ett renoveringsobjekt för att kunna sätta sin egen prägel på hemmet.

Se mer av huset HÄR!

 

Foto: Johan W Karlsson

7. Här är halva huset borta

Det fallfärdiga torpet från 1870 var ett av de mest klickade bostäderna på Hemnet tidigare i år.

Ett avstyckat torp i Stockholmstrakten där halva huset är borta.

– Den väntar på att väckas ur sin Törnrosasömn, sa mäklaren Johan W Karlsson till Leva & Bo då.

I byn Kåtorp, Norrtälje, utanför Stockholm finns ett torp från 1870 – som låg trea på Hemnets klicktopp i februari. När man ser bilderna på det här huset kan man bli lite förvånad då byggnaden knappt ser ut att hålla ihop. Golv och delar av väggar är borta, och fönster saknas.
Men det är sällan orenoverade torp i Stockholms län är till salu, enligt mäklaren, därav det stora intresset.

Titta in i huset HÄR!

 

Foto: Petra Lewén

8. Fallfärdigt minihus – som någon köpte för 4,5 miljoner

Skulle du köpa ett fallfärdigt hus för mer än 4,5 miljoner kronor?

I Stockholm är man villig att göra det i alla fall. För det är precis vad det här fallfärdiga huset gick för.

Minivillan som av en del kallas för "ruckel" är endast 55 kvadratmeter och extremt förfallet och vanskött, ändå låg utgångspriset på 3 975 000 kronor. Tittar man på bilderna så ser man att här
krävs åtskilliga renoveringar för stora summor innan man får det beboeligt.
Anledningen är att den ligger i populära området Norra Ängby i Bromma i Stockholm. Här är mestadels villor, mycket barnvänligt och priserna extremt höga.

Se mer av huset HÄR!

 

Foto: Jacob Wallin

9. Gotlandsgård obebodd i 30 år

Den här pampiga Gotlandsgården från 1800-talet har varit obebodd i nästan 30 år! Ödegården är den största på ön och har ett kulturhistoriskt värde.

Totalt handlar det om 270 kvadratmeter med nio fönster på ena långsidan och tre kakelugnar. Det som gör denna fastighet så speciell är att den inte har bebotts på mellan 20 till 30 år och därför har förfallit och inte är beboelig i dag.

För ett år sedan var den här gården till salu. Mäklaren påpekade dock att man går in i det på egen risk. Bland annat har taket stora hål och flera fönster saknas eller är i dåligt skick. Så pass dåligt att mäklaren i annonsen skrev "tyvärr osäkert om huset går att rädda och stor försiktighet bör iakttas vid visning".

Nyfiken på att se mer av gården? Titta HÄR!

 

Foto: Fastighetsbyrån Avesta

10. Igenbommat hus i Dalarna

Det här renoveringsobjekt har igenbommade fönster och dörrar. Det har ett avskilt läge och en stor tomt, 6,5 hektar. Tidigare har det varit en anläggning för försöksodling tillhörande Sveriges Lantbruksuniversitet.

Huset är just nu till salu med ett utgångspris på 350 000 kronor. Budgivningen har dock gjort att priset stigit med över 100 procent.

LÄS OCKSÅ: Allt fler vill bo i övergivna hus

 

Foto: Anderssons Mäklarfirma Ab

11. Gård som behöver renoveras – eller rivas

Rivningsobjektet är en avstyckard gård i Skåne. Den är just nu till salu på Hemnet för 1,9 miljoner kronor. Boarean är 110 kvadratmeter och tomten 4 hektar stor. Huset är byggt 1930 och sjunger på sista versen – om ingen rustar upp det ordentligt.

Bostadshuset är totalt förfallet och behöver en renovering från golv till tak.

LÄS OCKSÅ: Överraskningen i rivningshuset – gammal konstskatt hittad