1 av 7: Ett helt höghus med tre våningar – på 66 kvadratmeters boarea. Det är vad Linköping med rätta kallar för stadens minsta höghus. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto
2 av 7: Huset var tidigare en transformatorstation. Något som den blixtrande pilen – högspänningsvarningen, som sitter ovanför entrédörren på den k-märkta byggnaden skvallrar om. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto
3 av 7: Utgångspris för det häftiga huset, med en viktig historia i Linköping: 3 395 000 kronor. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto
4 av 7: Ett av badrummen. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto
5 av 7: Massiva trappor i ek går från köket längst ned till mellanvåningen med vardagsrum. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto
6 av 7: Högst upp ligger sovrummet med läcker utsikt åt tre håll och med gott om möjligheter att se ut – här finns nämligen sju fönster. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto
7 av 7: Sovrummet på övre planet. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto

Stans minsta höghus kan bli ditt – det sötaste vi sett

En gammal transformatorstation har blivit bostadshus!

Det är riktigt gulligt utvändigt – men hela tre våningar högt. 

Nu säljs huset som kallas stans minsta höghus. 

Ett helt höghus med tre våningar – på 66 kvadratmeters boarea. Det är vad Linköping med rätta kallar för stadens minsta höghus. 

Det unika boendet blir ännu mer unikt med dess bakgrund. Den blixtrande pilen – högspänningsvarningen, som sitter ovanför entrédörren på den k-märkta byggnaden skvallrar om husets tidigare öde: 10 kilovolt spänning in och 400 volt ut.  

Sedan 1920-talet fram till en bit in på 1990-talet fungerade huset nämligen som en transformatorstation. 

Pilarna ovanför porten påminner om husets tidigare liv. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto

LÄS MER: Flytta in i Sjöstadens enda villa – med fem meter i tak

Nuvarande ägaren totalrenoverade byggnaden

Det var när Linköpings stad övertog driften av stadens el från Linköpings Elektriska Kraft och Belysnings AB som arkitekten Axel Brunskog fick i uppdrag att ta fram standardtyper på transformatorstationer. 

Elva stycken av de speciella byggnaderna, med tjocka tegelväggar och putsad fasad med vita knutar byggdes mellan 1922 och 1926, varav fyra finns kvar. Det som nu säljs är byggt 1924.

Innan renoveringen.

 

När Linköping stad flyttade sina transformatorstationer på 90-talet sålde de husen nära fastigheterna, då de stod på deras tomter. 

När de nuvarande ägarna senare köpte huset totalrenoverade de byggnaden. I princip var det bara själva skalet, tegelväggarna och yttertaket, som gick att behålla, har ägaren berättat för Corren. 

Högst upp ligger sovrummet med utsikt åt tre håll

Invändigt har nya väggar, golv, fönster och dörrar byggts. Nya våningsvalv har gjutits och alla fönstersmygar blivit försedda med nya putsnät. Värme, badrum och en massa mer har installerats. Fasaden fick knackas ner och putsas om – men med samma känsla som ursprungshuset. 

Massiva trappor i ek går från köket längst ned till mellanvåningen med vardagsrum. Högst upp ligger sovrummet med läcker utsikt åt tre håll och med gott om möjligheter att se ut – här finns nämligen sju fönster.

Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto
Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto

Här får man till och med en inhägnad trädgård

På golven ligger klinker och parkettgolv.

Till minihöghuset hör också en inhägnad trädgård på 222 kvadratmeter med både gräsyta, altandäck och en förrådsbod. 

Utgångspris för det häftiga huset, med en viktig historia i Linköping: 3 395 000 kronor.

Huset från parkeringen med gräsmatta och fristående altandäck. Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto

LÄS MER: 10 vanliga missar du gör när du inreder

Foto: Thorbjörn Gustafsson, Husfoto

 

LÄS MER: Fynda drömhus! 10 fina villor som kostar mindre än 1 miljon

Aktuellt just nu