1 av 2: Ett av de så kallade ”Radiohusen”, vilka är mycket populära, är till salu i Hässelby Södra Villastad i Stockholm. Foto: Spinnell
2 av 2: Till huset, som är en del av en bostadsrättsförening, hör en liten trädgårdsplätt. Foto: Spinnell

Söta radhuset där tiden stått stilla sedan 1957

Välkommen tillbaka till 50-talet!

Ja, det här radhuset i Hässelby, Stockholm, är sannerligen välbevarat – och nu är det till salu.

– Just detta hus är anmärkningsvärt eftersom det har vårdats så pedantiskt av en och samma ägare sedan 1972, säger Adam Smith, mäklare på Historiska Hem.

Radhusen på Måbärsstigen i Hässelby Södra Villastad är typiska 1950-talshus. Entrén och arkitekturen andas utan tvekan 1957, då de byggdes. De har fyra halvplan med tidstypiska trappor däremellan, stora takfönster, vacker eldstad, flera öppna ytor samtidigt som sovrummen ligger mer avskilt. Nuvarande ägare köpte det här huset på 70-talet och sedan dess har huset haft samma stil, något som bilderna i bostadsannonsen kan visa. Här kan vi se spår både från 70- och från 50-talet.

Nu är det här, ett av de populära så kallade ”Radiohusen”, till salu för 5 900 000 kronor.

1 av 6: Redan när man kommer in i huset har men en vy mot den fina arkitekturen från 50-talet med de tidstypiska trapporna. Foto: Spinnell
2 av 6: I vardagsrummet som ligger en halv trappa ner finns den vackra eldstaden. Foto: Spinnell
3 av 6: Här syns 70-talet tydligt – det är då nuvarande ägare tog över huset. Foto: Spinnell
4 av 6: Det fina gamla och charmiga köket. Foto: Spinnell
5 av 6: Matrummet ligger intill köket och är husets hjärta. Foto: Spinnell
6 av 6: I matrummet finns stora takfönster som släpper in ljus. Foto: Spinnell

”Lite som att använda en tidsmaskin”

Att husen kallas för Radiohusen har att göra med att det var flera medarbetare som jobbade på Sveriges Radio som flyttade hit när husen blev inflyttningsklara. Just i det här huset flyttade den då mycket populära radio- och tv-profilen Pekka Langer in. 13 år senare tog nuvarande ägare över huset och sedan dess har det aldrig bytt ägare.

– Även om inte möbler och inredningsstil är en del av köpet så känns det ärat att få vara med och skildra det här huset och ägarens unika 1970-talsstil. Det är lite som att använda en tidsmaskin, säger Adam Smith och fortsätter:

– I arbetet med att skildra huset har vår scenograf Åsa Copparstad arbetat efter idén om att bilderna skulle likna de som fanns i 1970-talets broschyrer för kataloghus. En idé som väl passade in i hur huset är inrett. Atmosfären är väldigt ombonad och originaliteten är hög, med bevarade golv under mattorna, vitrinskåp, snickerier och dörrar och allt möjligt.

1 av 6: Från vardagsrummet är det utgång till uteplatsen. Foto: Spinnell
2 av 6: Vardagsrummet ligger en trappa ner i huset. Foto: Spinnell
3 av 6: Ett av husets sovrum har en platsbyggd garderobsvägg. Här är det vävtapeter på väggarna och heltäckningsmatta på golvet. Foto: Spinnell
4 av 6: Det stora sovrummet. Foto: Spinnell
5 av 6: Ytterligare ett sovrum. Foto: Spinnell
6 av 6: Ett av husets badrum. Foto: Spinnell

Fem rum och flera halvtrappor

Huset har en yta på totalt ungefär 140 kvadratmeter fördelade på fem rum. På entréplanet finns förutom hall och toalett även gästrum, kök, matrum och klädkammare. En halv trappa upp ligger två sovrum och ett badrum. En halv trapp ner finns ett stort vardagsrum med den eleganta öppna spisen. Här finns också utgång till uteplats och trädgård. Ytterligare ett trappsteg ner finns källaren som kan renoveras för att bli en mer användbar del av huset.

Varje hus i radhuslängorna fick en egen trädgårdstäppa när de byggdes i mitten av 1950-talet. Den lilla täppan till det här huset kräver visserligen lite kärlek men kan bli hur fin som helst. Alla hus har ljusa nyanser och entrédörrar i teak med sidoljus intill. Husen ingår i en bostadsrättsförening och ligger på en höjd i Hässelby, varifrån man har en glimt mot Mälaren.

LÄS MER: Gamla skolan står orörd – till salu för 475 000 kronor 

LÄS MER: Otroliga förvandlingen av ödegården från 1700-talet 

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!