1 av 3: Det söta lilla huset från 1800-talet är till salu. Foto: Jan-Erik Lindqvist
2 av 3: Torpet ligger på en tomt om 2 000 kvadratmeter. Foto: Jan-Erik Lindqvist
3 av 3: På fastigheten finns ett till litet hus i behov av renovering. Foto: Jan-Erik Lindqvist

Söta lilla torpet i skogen till salu för 200 000 kronor

Drömmer du om en sommarstuga att åka till för att komma bort och få lite lugn och ro?

Ett gulligt litet torp med vita knutar kanske? Då kan du ha hittat rätt.

Det är söta lilla huset från 1800-talet i Vikaskogarna, Karlsborg, är till salu – för 200 000 kronor.

Efter en tur på slingrig liten skogsväg ligger det – torpet som är byggt i slutet av 1800-talet och som ser ganska orört ut. Här finns det röda lilla huset på 50 kvadratmeter och en tomt på 2 000 kvadratmeter. Det är enkel standard – här finns varken el eller avlopp och huset värms upp med vedspis och kamin. Och det är just det enkla som mäklaren Jenny Arnlind på Svensk Fastighetsförmedling tror lockar de nästan 100 spekulanter som visat intresse för det lilla huset.

– Jag vill lyfta fram standarden som något positivt. Som jag skriver i annonsen är det ju det enkla som är lockelsen, tror jag, säger hon.

Pardörrar när man kliver in i huset över den höga tröskeln. Foto: Jan-Erik Lindqvist

Pardörrar, brädgolv och två eldstäder

Huset mår nog bra av att få lite kärlek och upprustning, men det är ett charmigt hus där historien syns. Huset har robusta plankgolv, höga trösklar och rejäla eldstäder. I trädgården finns en brunn där vatten har hämtats upp med en gammaldags handpump, men kvaliteten och tillgången på vattnet är okänd.

Från farstukvisten stiger man in genom pardörrar och redan här kan man känna 1800-talet. Till höger ligger den stora salen och till vänster är sovrummet. Salen har fönster år tre håll och en gammal rörspis. I sovrummet finns en kamin. Husets kök är ett enkelt kök från 1950-talet. Vedspisen är bevarad och fungerar inte bara för att värma huset utan också för matlagning. Från köket finns en liten hall med utgång till det som förr var en altan. En liten trappa leder upp till ett oinrett loft, delvis oinredd.

1 av 6: I vardagsrummet, eller salen som det kallades förr, finns en stor eldstad. Foto: Jan-Erik Lindqvist
2 av 6: I köket finns en vedspis som både hjälper till att värma upp huset och går att laga mat på. Foto: Jan-Erik Lindqvist
3 av 6: Köket är ett enkelt 50-talskök. Foto: Jan-Erik Lindqvist
4 av 6: Charmigt litet kök. Foto: Jan-Erik Lindqvist
5 av 6: Huset har två rum – vardagsrum och sovrum. Foto: Jan-Erik Lindqvist
6 av 6: Det finns även ett litet loft att inreda. Foto: Jan-Erik Lindqvist

”Många söker sig ut på landet”

Intresset för huset är stort och budgivningen på är redan i gång, trots att ingen visning har hållits. Utgångspriset på 200 000 kronor är ett minne blott – priset har redan stigit med över 100 procent. Jenny Arnlind berättar, liksom många andra mäklare redan har sagt under året som gått, att fler än någonsin letar efter en sommarbostad.

– Den tid vi lever i, med en pandemi som aldrig tar slut, har gjort att många söker sig bort från trängseln och ut på landet. Man vill helst inte trängas i de där fritidshusområdena som byggdes från 50- till 70-talet, med ganska dåligt isolerade hus på plintar, utan vill ha sin alldeles egna lilla oas. Ett gediget timrat torp. En plats där själen kan få ro, säger hon.

LÄS MER: Gammalt stall på Gotland blev magiskt fritidshus

LÄS MER: Gamla missionshuset fick nytt liv som underbart hem – nu är det till salu 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!