1 AV 3
Öland är ett populärt semesterställe för svenskar och turister. Så även kungafamiljen som har sitt sommarställe Solliden där...
Foto: FREDRIK SANDBERG/TT / TT NYHETSBYRÅN
2 AV 3
Drömmer du om ett eget sommarställe eller boende på Öland? Där finns alla prisklasser.
Foto: Ölandsmäklaren
3 AV 3
Vi har tagit fram både lyx och budget – se nedan!
Foto: Pontuz Löfgren

Sommarhusen som får dig att vilja flytta till Öland – välj vad du vill betala

Öland är ett populärt semesterställe för svenskar och turister.

Så även kungafamiljen som har sitt sommarställe Solliden där.

Nu kan du bli granne med dem, dyrt eller billigt – du väljer vad du vill betala!

Visste du att Öland är Sveriges näst största ö, Sveriges minsta landskap, och att Ölandsbron är Sveriges längta bro?! Ett populärt semestertillhåll för både svenskar och utländska turister. Men det är också kungahusets favoritställe på sommaren. 

Där har de nämligen sitt älskade Solliden, en svensk slottsliknande villa, som sommarbostad. Solliden anlades av drottning Victoria som inspirerats av den svenske läkaren Axel Munthes italienska villa San Michele på Capri, och sedan stod klart 1906. Det är i dag kung Carl XVI Gustafs privata egendom och ligger i Räpplinge socken, nära Borgholms slottsruin. Där tillbringar kungafamiljen stora delar av sommaren varje år.

LÄS OCKSÅ: Hjälp, se den övergivna och spöklika nöjesparken i Sverige – som tagen ur en skräckfilm 

Firandet av kronprinsessans Victorias födelsedag på Solliden, Öland, med prins Oscar, prinsessan Estelle, prins Daniel, drottning Silvia och kungen Foto: SVEN LINDWALL

H.K.H. kronprinsessan Victoria fyller 41 år – firas alltid på Öland

Och på Victoriadagen den 14 juli är det stor pompa och ståt, för då fyller H.K.H. kronprinsessan Victoria nämligen 41 år. Evenemanget firas varje år på Öland och bevakas av cirka 10 länder samt visas på SVT. Platsen är Borgholm idrottsplats.

Drömmer du också om att fira sommaren på Öland i eller kring Borgholm varje år? Delta i Victoriadagen och kanske stöta på kungafamiljen? Då har du chansen nu, vi har letat upp åtta boenden – både dyrt och exklusivt samt lite enklare och billigare. Kanske passar någon dig?

LÄS OCKSÅ: Hjälp! Flamingotrenden – hemlig ”signal” som kan ge dig oväntat besök

1. Nybyggt och egen pool

Foto: Holm & Co Fastighetsförmedling

Här slipper du tänka på renovering. Det stilrena huset har all komfort man kan tänkas behöva och är uppfört och färdigställt det senaste året. Påkostad fritidshusfastighet med underbart trädäck och pool i sydväst som badar i sol från morgon till kväll. Allt färdigställt 2018. Smart planerad planlösning med separat gästdel, två helkaklade badrum, tre sovrum och eldstad. Boarean är på 103 kvadratmeter om sex rum och kök. Tre kilometer från Köpingsvik i ett område som heter Hörninge.

Pris: 3 175 000 kronor.

2. Charmig gård med två lador

Foto: Fastighetsbyrån

Charmig fastighet från 1915 med större trädgårdstomt, huvudbyggnad, två lador samt en vacker jordkällare. Boendet är rofyllt och ligger bland stenmurar och fruktträd, i Nedra Sandby på mellersta Ölands östra sida. Sammanlagt fyra rum och kök om 96 kvadratmeter. Stället som kan användas både som fritidshus och permanent boende har många möjligheter. Den lilla ladan är på 70 kvadratmeter och används till förråd, den stora är på 150 kvadrat och bakom den finns ett enklare uthus. Allt går att göra om till boende, att ha själv eller hyra ut. Till gården hör även en hästhage som i dagsläget lånas av grannen. Tomtarea: 6600 kvadratmeter.

Pris: 995 000 kronor.

3. Promenadavstånd till Borgholm

Foto: Fastighetsbyrån

Vacker och stilren villa eller fritidshus från 2016 i New England-stil med bra läge i Dovreviken. Läget är attraktivt med promenadavstånd till såväl Borgholm som Köpingsvik och tre minuter till bad. Huset på 1,5 plan är väl genomtänkt och gediget uppfört med påkostade materialval, dessutom med fint solläge inklusive vacker kvällssol mot framsidan. Huset ger en lyxig känsla och här är allting färdigt och genomtänkt. Trädgården är vacker och ramas in av påkostad kalkstensmur och stilrent staket. Kronan på verket är det sagolika växthuset som fungerar som uterum. Boarean är på 146 kvadratmeter om fyra rum och kök och tomtarean på 1104 kvadratmeter.

Pris: 4 750 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: Ny trend, kasta inte mördarsniglarna – ät upp dem! 

4. Grindstugan från 1700-talet

Foto: Ölandsmäklaren

Grindstugan heter huset från 1700-talet som är en lite unik form av boende. Det tillhör  välkända Eksgården, mitt i södra Ölands odlingslandskap, med en spännande historia och gott renommé. Huset som är till salu är i form av bostadsrättslägenhet på den främre delen av fastigheten. Eksgården Krog & Rum har förutom bostadsrättföreningen en restaurang med högt ställda mål och är med i "White guide". Man köper sitt boende och kan komma och gå som man vill, dock ej permanent boende, när man inte är där kan man hyra ut sitt boende. Säljs komplett med inventarier. Boytan är på 80,5 kvadratmeter om fyra rum och kök.   

Utgångspris 825 000 kronor.

5. Sekelskiftesvåning mitt i Borgholm

Foto: Svensk Fastighetsförmedling

Denna äldre hyresfastighet har ett mycket attraktivt läge mitt i centrala Borgholm och innehåller en vacker sekelskiftesvåning samt fem mindre lägenheter. Det är ägarbostaden på 140 kvadratmeter som nu ska säljas. Våningen har högt i tak med många stora fönster, flera burspråk, spegeldörrar, kakelugn och öppen spis, liten glasveranda och en stor altan för grill och solstolar. Till det har man naturligtvis tillgång till den lummiga trädgården på 887 kvadratmeter. Huset uppfördes 1896 av målarmästare Karl-Erik Andersson, och nuvarande ägare har haft huset i sin ägo sedan 1983. 

Pris: 5,8 miljoner kronor.

6. Gullig och fräsch stuga till bra pris

Foto: Ölandsmäklaren

Gullig och fräsch liten stuga i rosa från 1900 med tillhörande röd gäststuga i Löttorp på norra Öland. Hall, kök, helkaklat badrum från 2011, trivsamt vardagsrum med öppet upp i nock och vedkamin samt sovloft. Allt på en area om 40 kvadratmeter men med extra sovutrymme i gäststuga på gården. Löttorp är centralorten på norra Öland och erbjuder livsmedelsaffär, affärer, bank, post och populärt inomhusbad. På nära håll finns fina badstränder vid Sandbybadet och Byrums Sandvik. På tomten om 710 kvadratmeter finns även en förrådsbod.

Pris: 695 000 kronor.

7. Nybyggt och lyxigt nära golfen

Foto: Pontuz Löfgren

Ett helt nyproducerat, modernt och exklusivt boende i navet av Ekerum. Här har du naturen, lummigheten och vattnet runt knuten – nedanför husen öppnar sig vackra Kalmarsund. Boytan är på 139 kvadratmeter om 5 rum och kök och tomtarean på 276 kvadrat, och det är stora terrasser både på tak- och bottenplan. Husen kan användas såväl som fritidshus som permanent boende, och endast en kort promenad därifrån ligger Ekerum Resort Öland som länge har tillhört de främsta golfanläggningarna i Sverige. Men här finns även spa, padeltennis, tennis, boule, motionsslingor för löpning och mountainbike samt gym. 10 minuter med bil till Borgholm. 

Pris: 4 595 000 kronor.

LÄS OCKSÅ: 10 fina hus på Hemnet som ingen verkar vilja ha 

8. Två hus till priset av en

Foto: Ölandsmäklaren

Det här gulliga huset från 1950 har ett lugnt och vackert läge utmed den lilla vägen från Södvik mot byn Hallnäs, cirka 3 mil norr om Borgholm. Huset på 1,5 plan har en boarea om 91 kvadratmeter och fyra rum med kök. Till huset hör även ett mindre hus, tidigare uthus som på 1970-talet inretts till bostadshus och innehåller ett allrum, ett större sovrum samt ett pentry med elspis, kylskåp och diskbänk och badrum med wc, tvättställ och badkar. Övervåningen har två rum med snedtak. Boarean där är på cirka 35 kvadratmeter. Trädgården är insynsskyddad och lummig, med både ek, ask, fruktträd, buskar, häck med tujor och är på cirka 3345 kvadratmeter. Det är bara tre kilometer till fina bad, hamn, affär, restaurang och kafé i den vackra kustbyn Sandvik.

Pris: 995 000 kronor.