1 av 3: Vingården som den kallas ligger i Domsten utanför Helsingborg och byggdes 1901. Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
2 av 3: Fram till 1963 var huset skola till Kulla Gunnarstorps slott som ligger på andra sidan vägen från gården. Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
3 av 3: Det rymliga huset har hela 13 rum och två kök. Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty

Slottets gamla skola har blivit pampig villa – nu är den till salu

Är du, precis som ägaren till det här huset, trött på allt vitt, beige och ljusgrått som dominerar i många hem just nu?

Spana in den här färgstarka sekelskiftesgården med spännande historia, som just nu finns ute till försäljning.

Här är ett hem som verkligen utmärker sig!

Den stora Vingården i Domsten, som ligger ungefär 15 minuter med bil från Helsingborg, är ett hem som sannerligen sticker ut bland bostadsannonserna för tillfället. Huset är hela 600 kvadratmeter stort, har en takhöjd på fyra meter och massor av vackra originaldetaljer bevarade från sekelskiftet.

När man kommer in i hemmet möts man av sprakande färgexplosioner i varje rum. Vingårdens nuvarande ägare Agneta Lilie von Rosen har själv satt stilen, och beskriver sig som en färgfantast.

– Jag älskar färger och olika kombinationer. Det ger en ombonad och mysig känsla. Jag tycker inte alls att det blir oroligt med så mycket färg – tvärtom – man blir glad av det! Om jag får önska hoppas jag att den nya ägaren inte målar om allt vitt och själlöst.

Förutom det stora bostadshuset finns även två småhus på tomten. Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty

Det rymliga huset har hela 13 rum och två kök, så här behöver man inte oroa sig för att det ska kännas trångt. Bara matsalen är på hela 100 kvadrat, och även vardagsrummet och salongen är rejält tilltagna. Fram till år 1963 var fastigheten en skola för barnen på Kulla Gunnarstorps slott, och dessa rum var då klassrum. I salongen sitter svarta tavlan fortfarande kvar, som ett minne från förr i tiden.

När skolan lades ner användes huset i stället som fritids, söndagsskola och festvåning, och har även hunnit stå tomt ett tag innan Agneta Lilie von Rosen flyttade in med sin familj år 2009.

– Då var det ett riktigt spökslott. Det såg förskräckligt ut, och vi renoverade och gjorde om bit för bit under ett par år. Vi tog bort innertaket, drog in el, gjorde om kök och badrum och satte in en värmepump. Det var mycket jobb, men samtidigt roligt att få skapa vårt drömhem själva, precis som vi ville ha det. 

1 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
2 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
3 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
4 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
5 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
6 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
7 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
8 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
9 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
10 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
11 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
12 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty
13 av 13 Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty

– Det är lite pyssel med ett så stort hus, men det är så fint och jag älskar det! Samtidigt är min man pensionär och snart jag också, och barnen har flyttat ut. Nu planerar vi att spendera mer tid i sommarhuset i Dalarna, och kanske hitta en mindre bostad i Spanien, för att bo under vintrarna, berättar Agneta Lilie von Rosen.

Förutom det stora bostadshuset finns även två småhus på tomten, där de nuvarande ägarna driver bed and breakfast. Det finns även ett poolhus med bar och en saltvattenspool. 

I trädgården finns en saltvattenpool. Foto: Skeppsholmen Sotheby's International Realty

Trots att fastigheten bär namnet Vingården anno 1901 har det aldrig funnits några större odlingar vindruvor på gården. Dock finns det flera vingårdar som producerar vin alldeles i närheten, så för den vinintresserade bör det inte vara omöjligt att få gården att leva upp till sitt namn.

För den som är sugen på att flytta in i på den färgstarka sekelskiftesgården, är den nu till salu med ett utgångspris på 11 miljoner kronor.

Favorit ur arkivet:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!