1 av 10: Nu har du chansen. Stjärneborg slott med massor av mark i Aneby, 41 km från Jönköping, är till salu. Den ligger på en höjd vid vackra sjön Rålangen. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
2 av 10: Boarean är på 350 kvadratmeter och med en biarea på 250 kvadrat, ihop med 134 hektar mark. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
3 av 10: På entréplanet hittar vi bland annat en vinterträdgård samt riddarsalen med 4,5 meter i takhöjd, en pampig salong samt stor matsal med bibliotek. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
4 av 10: Huset som byggdes 1915 har sammanlagt 14 rum och allt är i mycket bra skick på grund av omfattande renoveringar och löpande underhåll. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
5 av 10: En av slottets många salonger. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
6 av 10: Här kan man tänka sig att herrskapet satt och tog sitt eftermiddagste eller konjak. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
7 av 10: Matsalen med tjusiga matsalsmöbler. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
8 av 10: På övervåningen finns hela 7 dubbelsovrum, 3 duschrum och 4 toaletter. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
9 av 10: Köket är modernt och allt i toppskick. Foto: Jesper Florbrant/ESNY
10 av 10: Sjön Ralången bredvid är känd för sitt goda gös- och gäddfiske och all mark runt omkring ger fina möjligheter till jakt av både älg och rådjur. Fastigheten ingår i ett viltvårdsområde och det finns möjlighet att gå med i ett jaktlag. Foto: Jesper Florbrant/ESNY

Slott med unik historia säljs – museum ingår

Nu kan drömmen om att bo i ett historiskt unikt, arkitektritat slott bli sann.

Uppfört av en dåtidens Don Juan, och bekostat av rik fru samt älskarinna.

Han frotterade sig med amerikanska presidenten och dåtidens celebriteter.

Jaktmarker och skog ingår: där ligger familjens gravpyramid och museum.

Har du alltid drömt om att bo i ett slott? Nu har du chansen. Stjärneborg slott med massor av mark i Aneby, 41 km från Jönköping, är till salu. Den ligger på en höjd vid vackra sjön Rålangen. Huset som byggdes 1915 har sammanlagt 14 rum och allt är i mycket bra skick på grund av omfattande renoveringar och löpande underhåll. 

Boarean är på 350 kvadratmeter och med en biarea på 250 kvadrat, ihop med 134 hektar mark. Fiskbensmönstrad stavparkett, stuckaturer och två fungerande öppna spisar är bara några av alla vackra detaljer. 

 

LÄS OCKSÅ: Ikea – alla hemligheter och annat du inte visste 

Vinterträdgård, riddarsal och flera salonger

På entréplanet hittar vi bland annat en vinterträdgård samt riddarsalen med 4,5 meter i takhöjd, en pampig salong samt stor matsal med bibliotek. På övervåningen finns hela 7 dubbelsovrum, 3 duschrum och 4 toaletter. 

I slottet finns också en inredd souterrängvåning som i dagsläget används som läkarpraktik med vänt- och behandlingsrum och egen ingång. I souterrängvåningen hittas även relaxrum med öppen spis, bastu med dusch och toalett och tvättstuga. Här finns gott om förvaringsutrymmen samt ett dubbelgarage med golvvärme och direktförbindelse till övriga slottet.

– Det vore jättetrevligt om någon tog hand om detta, säger mäklaren Jan Ulvenäs på ESNY. Slottet är oerhört välskött och inflyttningsklart. Det har inte bott någon här på flera år då säljarna har ett annat boende.

 

LÄS OCKSÅ: Fästingar – här är precis allt du behöver veta om dem 

Jaktmarker med både rådjur och älg ingår

Sjön Ralången bredvid är känd för sitt goda gös- och gäddfiske och all mark runtomkring ger fina möjligheter till jakt av både älg och rådjur. Fastigheten ingår i ett viltvårdsområde och det finns möjlighet att gå med i ett jaktlag. I köpet ingår även ett timmertorp med utsikt över sjön, sjöbod, vedbod samt en timrad bod.

Gravpyramid i skogen med museum

Malte Liewen Stierngranat hette mannen som lät uppföra slottet 1915 efter ritningar av en av sekelskiftets förnämsta arkitekter, Torben Grut, där Brahes huvudgård Visingsborg fick stå som förebild i nationalromantisk stil. Och på promenadavstånd, uppe i den forna slottskoggen, ligger familjen Stierngranats gravpyramid med museum, ett i dag känt turistmål i Aneby kommun. Malte ligger balsamerad i en inmurad sarkofag tillsammans med den övriga familjen.

 

LÄS OCKSÅ: Enormt intresse för miljonklubben på 10 kvadrat 

Levde på förmögna kvinnor och var vän med Roosevelt

Malte var en entreprenör, artist och levnadskonstnär med stark social kompetens, som levde på förmögna kvinnor och helt enkelt gjorde vad som föll honom in. När han var ung reste han till USA där han köpte sig en ingenjörstitel och lyckades nästla sig in i de rätta kretsarna. Han var bland annat nära vän med USA:s president Teddy Roosevelt. Kanske han också var och hälsade på i slottet?

Med fruns pengar kunde han påbörja byggandet av Stjärneborgs slott och ett kuriosakabinett där hans samlingar fortfarande finns kvar. I närheten av slottet bosatte sig hans älskarinna, holländskan Jacoba van Spreekens, i Hollandshus, en unik byggnad som finns kvar än i dag, bekostat av henne.

Allt kan nu bli ditt, om du har 22 miljoner kronor över vill säga!

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!