Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Skola i originalskick till salu i Finspång: ”En annan tid”

Gympasal, träslöjdsal och två skolsalar.

Skolan, som byggdes år 1920 har originalkaraktären kvar och det är lite som att komma till en svunnen tid.

– Det är häftigt med så många originaldetaljer kvar som visar historian från skolans tid, säger Lisa Engberg, fastighetsmäklare på Mäklarhuset.

Nu är bostaden till salu.

Grönskade omgivningar, sjö precis vid tomtgränsen och en lummig trädgård. Vi charmas av bostaden redan där. En tillflyktsort för den som vill spendera söndagarna i svampskogen, ta sig både ett morgondopp och ett kvällsdopp under sommarens ljuva dagar och de som drömmer om ett liv långt ifrån storstadspulsen. 

– Det känns verkligen ursvenskt att ha ett gammalt rött trähus med vita knutar ute på landet. Det ligger charmigt till med ett härligt läge vid vattnet, säger Filip Karlsson, fastighetsmäklare på Mäklarhuset.

– Det som är speciellt för mig med Ramstorp är läget, naturen, den stora tomten och omgivningarna i byn. Och husen förstås, med gamla fina detaljer bevarade, säger Mikael Sönne som nu säljer sitt familjehem.

De två fastigheterna på tomten är samtaxerade och har ett fridfullt läge intill Bysjön i Ramstorp.

Bostadshuset med dess röda färg och vita knutar är en sann lantlivsdröm.Bostadshuset med dess röda färg och vita knutar är en sann lantlivsdröm.Bostadshuset med dess röda färg och vita knutar är en sann lantlivsdröm.
Bostadshuset med dess röda färg och vita knutar är en sann lantlivsdröm. Foto: Magnus Johansson
Den tidigare skolan på tomten är i stora drag bevarat i originalskick.Den tidigare skolan på tomten är i stora drag bevarat i originalskick.Den tidigare skolan på tomten är i stora drag bevarat i originalskick.
Den tidigare skolan på tomten är i stora drag bevarat i originalskick. Foto: Magnus Johansson
Bostadshuset har utsikt mot sjön.Bostadshuset har utsikt mot sjön.Bostadshuset har utsikt mot sjön.
Bostadshuset har utsikt mot sjön. Foto: Magnus Johansson
Skolbyggnaden är i behov av viss renovering men har kvar flera charmiga detaljer från förr.Skolbyggnaden är i behov av viss renovering men har kvar flera charmiga detaljer från förr.Skolbyggnaden är i behov av viss renovering men har kvar flera charmiga detaljer från förr.
Skolbyggnaden är i behov av viss renovering men har kvar flera charmiga detaljer från förr. Foto: Magnus Johansson

Originalkaraktären bevarad

De två fastigheterna säljs gemensamt och består av en tidigare kombinerad skola/lärarbostad med anno från andra halvan av 1800-talet samt en skola från 1920.

– Det är ett väldigt unikt objekt. Båda fastigheterna har nyttjats som skolor genom åren och är häftiga på olika sätt, säger Lisa Engberg.

– Fastigheten som i dag är renoverad som en bostad är faktiskt originalskolan och fastigheten som står tom i dag är kvar med alla detaljer från tiden som skola, fyller kollegan Filip Karlsson i.

Skolan är dock i behov av ett lyft medan bostadshuset, som tidigare varit en kombinerad skola och lärarbostad, har renoverats i etapper sedan 1980-talet.

– Husen med sina gamla fina detaljer, kakelugnar och stora rum är något speciellt. Att öppna dörren till skolan känns lite som att komma in i en annan tid, säger Mikael Sönne. 

Skolbänkar, stolar och grafittavla är välbevarad. Precis som att kliva in i en tid för länge, länge sedan.Skolbänkar, stolar och grafittavla är välbevarad. Precis som att kliva in i en tid för länge, länge sedan.Skolbänkar, stolar och grafittavla är välbevarad. Precis som att kliva in i en tid för länge, länge sedan.
Skolbänkar, stolar och grafittavla är välbevarad. Precis som att kliva in i en tid för länge, länge sedan. Foto: Magnus Johansson
Ingången till skolbyggnaden.Ingången till skolbyggnaden.Ingången till skolbyggnaden.
Ingången till skolbyggnaden. Foto: Magnus Johansson
Den välbevarade träslöjdssalen.Den välbevarade träslöjdssalen.Den välbevarade träslöjdssalen.
Den välbevarade träslöjdssalen. Foto: Magnus Johansson
Även en välbevarad gymnastiksal finns kvar i byggnaden.Även en välbevarad gymnastiksal finns kvar i byggnaden.Även en välbevarad gymnastiksal finns kvar i byggnaden.
Även en välbevarad gymnastiksal finns kvar i byggnaden. Foto: Magnus Johansson

Husdrömmar för många

De två fastigheterna är belägna på en stor tomt med gräns mot strandlinjen och har bland annat fruktträd, buskar, en stor grön gräsmatta och charmiga grusgångar.

Bostadshuset har många fina och bevarade detaljer. Kakelugnar, en generös takhöjd och stora rum.

– Många har varit och tittat. Både lokala spekulanter, stockholmare och personer från andra orter runtomkring i landet. Det är ju ett fantastiskt läge, objekt som kan bli husdrömmar för många, säger Lisa Engberg.

Den tidigare skolan är i stort sett bevarat i sitt ursprungsutförande med undervisningssalar. Bland annat en sal för träslöjd och en gymnastikhall.

Utropspriset är 3 995 000 kronor.

Fastigheterna är omgivna av grönska och små grusgångar.Fastigheterna är omgivna av grönska och små grusgångar.Fastigheterna är omgivna av grönska och små grusgångar.
Fastigheterna är omgivna av grönska och små grusgångar. Foto: Magnus Johansson
Oslagbar vy från köksfönstret.Oslagbar vy från köksfönstret.Oslagbar vy från köksfönstret.
Oslagbar vy från köksfönstret. Foto: Magnus Johansson
Lantligt kök med riktigt trägolv.Lantligt kök med riktigt trägolv.Lantligt kök med riktigt trägolv.
Lantligt kök med riktigt trägolv. Foto: Magnus Johansson
Ett av husets två vardagsrum med en av husets kakelugnar.Ett av husets två vardagsrum med en av husets kakelugnar.Ett av husets två vardagsrum med en av husets kakelugnar.
Ett av husets två vardagsrum med en av husets kakelugnar. Foto: Magnus Johansson
Kakelugn även i ett av husets fem sovrum.Kakelugn även i ett av husets fem sovrum.Kakelugn även i ett av husets fem sovrum.
Kakelugn även i ett av husets fem sovrum. Foto: Magnus Johansson

LÄS MER: 100-årigt missionshus till salu: ”Oslipad diamant” 

LÄS MER: Gamla fabriksruinen blev Gustavs drömträdgård

LÄS MER:
Stylisten säljer omgjorda prästgården på Gotland

Se även: