Den här gamla skolan från 1869 har inte varit skola på länge – ändå syns det tydligt inomhus att det är just en gammal skola. Nu är den till salu för 3,5 miljoner kronor.
1 av 2: Den här gamla skolan från 1869 har inte varit skola på länge – ändå syns det tydligt inomhus att det är just en gammal skola. Nu är den till salu för 3,5 miljoner kronor. Foto: Mathias Carlsson, SE360
Tomten är på 1 831 kvadratmeter.
2 av 2: Tomten är på 1 831 kvadratmeter. Foto: Mathias Carlsson, SE360

Skola från 1800-talet till salu – omgjord till underbar villa

Den gamla skolan byggdes 1869 – men det är längesen det var skolverksamhet här.

Huset i den skånska lilla byn Vittskövle är omgjort och sedan sju år tillbaka är det en bostad. Nu är den gamla skolan ute till försäljning.

– Det är ett helt fantastiskt hus, säger Emily Hagstedt, mäklare på Fastighetsbyrån.

Trots att det är länge sedan som den gamla skolan var full av barnspring och undervisning är det tydligt att det är just en gammal skolbyggnad. Det vittnar bland annat de stora rummen och planlösningen om. Huset är numera en fristående fastighet med två separata lägenheter och de nuvarande ägarna är de första som använt huset som bostad. De senaste sju åren har de vårdat och renoverat huset.

– Man blir nästan golvad av takhöjden och den mäktiga känslan i de stora salarna, säger mäklaren Emily Hagstedt.

Entrén är stor och nås från framsidan via veranda. Här finns en bevarad skrubb med vattenho. Från entrén är det ingång till till stora skolsalen, matsalen och duschrum. Foto: Mathias Carlsson, SE360
Här är det största utrymmet i byggnaden, den största av de gamla skolsalarna. Originalfönstren finns kvar. Foto: Mathias Carlsson, SE360

520 kvadratmeter plus stor vind

Huset är på 520 kvadratmeter, varav ungefär 410 kvadratmeter är på ena lägenheten och 110 kvadratmeter i andra. Totalt har huset sex rum (och två kök!) – och en vind på omkring 100 kvadratmeter och källare på ungefär 50 kvadratmeter. Här finns med andra ord mycket yta. Skolans båda salar finns kvar och här är det imponerade högt till tak. Att den gamla charmen finns kvar är tydlig på fler håll än bara takhöjden – även de gamla trägolven är bevarade, liksom de vackra och många originalfönstren som är stora och släpper in mycket ljus.

I huset finns också en vind som är ett enda stort rum och i princip oinredd och går att göra om på flera sätt – kanske till flera rum.

Den lite minde skolsalen agerar i dag som matsal. Här finns spiraltrappa upp till ena ovanvåningen.
1 av 7: Den lite minde skolsalen agerar i dag som matsal. Här finns spiraltrappa upp till ena ovanvåningen. Foto: Mathias Carlsson, SE360
Den stor kaminen är godkänd och väl fungerande.
2 av 7: Den stor kaminen är godkänd och väl fungerande. Foto: Mathias Carlsson, SE360
Vindsutrymmet är isolerat och har luftvärmepump. I dag är det helt öppet men går att göras om på det sätt man önskar.
3 av 7: Vindsutrymmet är isolerat och har luftvärmepump. I dag är det helt öppet men går att göras om på det sätt man önskar. Foto: Mathias Carlsson, SE360
Köket är platsbyggt och har målat trägolv.
4 av 7: Köket är platsbyggt och har målat trägolv. Foto: Mathias Carlsson, SE360
Sovrum på entréplan som används som kontor.
5 av 7: Sovrum på entréplan som används som kontor. Foto: Mathias Carlsson, SE360
Ett annat av husets sovrum.
6 av 7: Ett annat av husets sovrum. Foto: Mathias Carlsson, SE360
Den andra delen av huset innehåller en fullgod lägenhet på ungefär 110 kvadratmeter. Här finns vardagsrum, två sovrum, kök, badrum och tvättstuga.
7 av 7: Den andra delen av huset innehåller en fullgod lägenhet på ungefär 110 kvadratmeter. Här finns vardagsrum, två sovrum, kök, badrum och tvättstuga. Foto: Mathias Carlsson, SE360

Skolan har använts som församlingshem

Skolan ligger i lilla byn Vittskövle nära Vittskövle slott, utanför Kristianstad. Enligt mäklaren är det här porten till Österlen med skön natur runtomkring. Skolan byggdes som byns folkskola men 1869 men har inte använts som skola på många många år, troligtvis inte sedan den nya skolan i byn byggdes. Då användes de gamla skolsalarna som gymnastiksalar på 70- och 80-talet. Därefter har kyrkan ägt och nyttjat huset som församlingshem, fram till 2013 då nuvarande ägare köpte det.

– Det är en ära att få förmedla den här typen av fastigheter och hoppas att de nya ägarna kommer älska och vårda det lika väl som nuvarande ägare gjort, säger Emily Hagstedt.

LÄS MER: Häftiga hemmet – etagevåning mitt i vattentorn på Lidingö

LÄS MER: Kyrkans församlingshem blev en pampig drömvilla 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!