Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Leva & bo i ett bättre anpassat format?

Mobil Tablet Dator
1 AV 10
Villan från 1905 på tre plan och källare är ståtlig med både tinnar och torn, havsutsikt och en stor trädgård.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
2 AV 10
På 40-talet drev Elise Ottesen-Jensen, skapare av RFSU 1933, ett mödrahem.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
3 AV 10
Hit fick gravida och ogifta mammor komma.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
4 AV 10
Den nuvarande släkten köpte huset 1967 av Elise och RFSU och har sedan dess fortsatt bo där.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
5 AV 10
Många av de vackra detaljerna i huset är bevarade.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
6 AV 10
Stora salar...
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
7 AV 10
...med vackra kakelugnar.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
8 AV 10
”Jag tog faktiskt dit ett medium en gång och hon kunde se att alla stolar runt ett stort matsalsbord var fulla med folk”, berättar Madeleine Langlet, som vuxit upp i huset.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
9 AV 10
”Det bästa med huset har varit närheten till vattnet och naturligtvis var tornrummen både spännande och läskiga som barn”, berättar Madeleine Langlet.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto
10 AV 10
Huset är i behov av renovering och utgångspriset ligger på 12 miljoner kornor.
Foto: Emil Sjölander Fisheye Foto

Sexupplysarens gamla kvinnohus är till salu

Det historiska kvinnohuset på Ekerö är i dag ett unikt boende med massor av potential!

Hemnet-villan med fantastiska detaljer, ligger vid Mälaren, och har både tinnar och torn.

Här finns gamla anor, vackra dopklänningar från de ”oäkta” barnen, och ett och annat spöke.

På Färingsö, Ekerö, utanför Stockholm, finns nu ett mycket unikt hus till salu. Villan från 1905 på tre plan och källare är ståtlig med både tinnar och torn, sjöutsikt och en stor trädgård. I området hittar vi även Svartsjö slott från 1730 som är ett av Sveriges första rokokoslott och skapades för kung Fredrik I.

Har tillhört RFSU:s grundare Elise Ottesen-Jensen

Det här huset har verkligen gamla anor. På 40-talet drev Elise Ottesen-Jensen, kallad Ottar, född 1886 och skapare av RFSU 1933, ett mödrahem dit gravida och ogifta mammor fick komma. Huset kallad Ottarhuset var kvinnornas räddning och fristad då det på den tiden var ett stort tabu att bli gravid om man var ogift.

Själv var Elise ett av 18 barn, född i Norge och dotter till en präst. Anledningen till att hon startade hemmet och RFSU (där hon var ordförande ända fram till 1959) sägs vara att hennes egen syster, som blev gravid vid 16 års ålder, tvingades adoptera bort sitt barn vilket bröt ned henne så pass att hon hamnade på ett hem för psykiskt sjuka, och senare avled.

 

LÄS OCKSÅ: Östermalmsfrun säljer sin lyxvåning – själv bor hon i fängelsecell

Hittade gamla dopklänningar

Den nuvarande släkten köpte huset 1967 av Elise och RFSU och har sedan dess fortsatt bo där. Madeleine, 49, växte upp i huset som hennes farfar köpte, och hennes mamma i dag säljer för 12 miljoner kronor.

– Det är det väldigt spännande och speciellt hus att ha vuxit upp i, säger Madeleine. När vi rensade där nu hittade jag en kartong full med dopklänningar som användes för att döpa de här barnen som föddes där. Elise gjorde en fantastisk gärning, och var en feministisk föregångare. Det hon gjorde sågs inte på med blida ögon.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska sommarhus du drömmer om

Tornrum med utsikt över Mälaren

Många av de vackra detaljerna i huset är bevarade, som dubbeldörrar, maffiga kakelugnar, pärlspont, takrosetter och stuckaturer, och medaljong- och sammetstapeter. I övrigt hittar vi flera burspråk, två balkonger och två tornrum, samt fantastisk utsikt över Mälaren, från hela huset.

– Det bästa med huset har varit närheten till vattnet och naturligtvis var tornrummen både spännande och läskiga som barn, säger Madeleine.

Medium fick kontakt med spöken

Men hur är det med spöken, i ett så gammalt hus, och med en sådan historia?

– Det knarrar och knastrar, det gör det... Jag tog faktiskt dit ett medium en gång och hon kunde se att alla stolar runt ett stort matsalsbord var fulla med folk. Och när vi sedan satt och fikade på nedervåningen var det en liten flicka som hette Ester som mediumet fick kontakt med. Hon fick hjälpa flickan att lämna huset där hon hade ”fastnat”. Men vi har aldrig märkt av något, så det är nog väldigt snälla spöken i såna fall.

Boytan är på 295 kvadratmeter om nio rum, plus vindsvåningen, som är på 100 kvadratmeter och delvis inredd. I trädgården om 1998 kvadrat finns både lusthus, äldre växthus, garage och förråd. Ner till sandstranden och bryggan är det bara 100 meter och in till Stockholms innerstad tar det endast 35 minuter.

 

LÄS OCKSÅ: De skapade en lantlig idyll med 100 liter färg