Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Bostadsrätten på Kungliga Djurgården tittar ut mot en lugn innergård samtidigt som storstadspulsen väntar runt hörnet.Bostadsrätten på Kungliga Djurgården tittar ut mot en lugn innergård samtidigt som storstadspulsen väntar runt hörnet.Bostadsrätten på Kungliga Djurgården tittar ut mot en lugn innergård samtidigt som storstadspulsen väntar runt hörnet.
Bostadsrätten på Kungliga Djurgården tittar ut mot en lugn innergård samtidigt som storstadspulsen väntar runt hörnet. Foto: Filippa Markai / Noir Project Studio

Sällsynt 1700-talsbostad med gårdshuskänsla till salu på Djurgården

Mittemellan Gröna Lund och Skansen i Stockholm har en unik bostad nu kommit ut till försäljning. Tvårummaren mitt på Djurgården är byggd 1736 och fylld av tidstypiska originaldetaljer. 

– Här är antalet bostäder starkt begränsat. De bostäder som finns är otroligt eftertraktade, säger mäklaren Marcus Bile från Per Jansson Fastighetsförmedling.

Det är inte ofta en 1700-talslägenhet på Djurgården byter ägare, men just nu är det precis en sådan bostadsrätt som ligger ute till försäljning. Lägenheten ligger i en kulturhistorisk fastighet från 1736, vilket gör det till en av de äldsta fastigheterna på Djurgården. 

Belägen på Långa gatan ligger den ett stenkast från turistattraktioner som Gröna Lund och Skansen, med en promenad på cirka 200 meter ner till vattnet.

– Utöver all tidsenlig charm är bostaden välfungerande och genomtänkt. Den har ett väldisponerat vardagsrum och sovrum, dubbla unika kakelugnar och ett fullutrustat kök, berättar mäklaren Marcus Bile från Per Jansson Fastighetsförmedling.

Vid den egna entrén från innergården kan man njuta av eftermiddags- och kvällssol.Vid den egna entrén från innergården kan man njuta av eftermiddags- och kvällssol.Vid den egna entrén från innergården kan man njuta av eftermiddags- och kvällssol.
Vid den egna entrén från innergården kan man njuta av eftermiddags- och kvällssol. Foto: Filippa Markai / Noir Project Studio
Bostadsrätten är belägen på Långa gatan mitt på Djurgården.Bostadsrätten är belägen på Långa gatan mitt på Djurgården.Bostadsrätten är belägen på Långa gatan mitt på Djurgården.
Bostadsrätten är belägen på Långa gatan mitt på Djurgården. Foto: Filippa Markai / Noir Project Studio
Lägenheten har två kakelugnar varav den ena är placerad i sovrummet.Lägenheten har två kakelugnar varav den ena är placerad i sovrummet.Lägenheten har två kakelugnar varav den ena är placerad i sovrummet.
Lägenheten har två kakelugnar varav den ena är placerad i sovrummet. Foto: Filippa Markai / Noir Project Studio
Den andra kakelugnen finns i vardagsrummet, placerad framför en exponerad tegelvägg.Den andra kakelugnen finns i vardagsrummet, placerad framför en exponerad tegelvägg.Den andra kakelugnen finns i vardagsrummet, placerad framför en exponerad tegelvägg.
Den andra kakelugnen finns i vardagsrummet, placerad framför en exponerad tegelvägg. Foto: Filippa Markai / Noir Project Studio

Egen entré från innergården

Den genomgående lägenheten är en tvåa på 51 kvadratmeter med entré från den lugna innergården. Tack vare den rödmålade träfasaden och den lilla farstukvisten, där man kan sitta och njuta av kvällssolen, ger bostaden känslan av ett eget litet gårdshus.

Mäklaren kallar lägenheten ”något utöver det vanliga” och intresset är som väntat stort. 

– Det finns en alldeles unik dragningskraft med Djurgården. Jag tror det handlar om viljan att kunna njuta av lugnet i naturen och närheten till vatten på Djurgården, i kombination med närheten till pulsen i city. Och att det finns så begränsade möjligheter att realisera drömmen, på grund av det begränsade antalet bostäder, säger Marcus Bile.

Köket har ett stänkskydd i italiensk röd glasmosaik och en bänkskiva av svensk granit.Köket har ett stänkskydd i italiensk röd glasmosaik och en bänkskiva av svensk granit.Köket har ett stänkskydd i italiensk röd glasmosaik och en bänkskiva av svensk granit.
Köket har ett stänkskydd i italiensk röd glasmosaik och en bänkskiva av svensk granit. Foto: Filippa Markai / Noir Project Studio

 

 

Bostadsrätten har en rustik charm med tidstypiska originaldetaljer.Bostadsrätten har en rustik charm med tidstypiska originaldetaljer.Bostadsrätten har en rustik charm med tidstypiska originaldetaljer.
Bostadsrätten har en rustik charm med tidstypiska originaldetaljer. Foto: Filippa Markai / Noir Project Studio
Den genomgående bostaden har fönster ut mot Breda gatan, där stockrosorna ståtar under sommaren.Den genomgående bostaden har fönster ut mot Breda gatan, där stockrosorna ståtar under sommaren.Den genomgående bostaden har fönster ut mot Breda gatan, där stockrosorna ståtar under sommaren.
Den genomgående bostaden har fönster ut mot Breda gatan, där stockrosorna ståtar under sommaren. Foto: Filippa Markai / Noir Project Studio

Få bostäder på Djurgården

Djurgården är en del av Kungliga nationalstadsparken och här är antalet bostäder starkt begränsat.

– De bostäder som finns är otroligt eftertraktade och när man väl förvärvat en bostad här tenderar man att bo kvar ett tag, säger han.

Utgångspriset på bostadsrätten är 7 300 000 kronor.

LÄS MER: Flytta in i tågstationen – häftiga huset till salu

LÄS MER: Gamla fabriksruinen blev Gustavs drömträdgård

LÄS MER: Hittade inte sitt drömhus – då byggde de det själva

Se även: