Sagolika söta torp till salu – med stor fruktträdgård

Just nu är en tomt med inte bara ett torp utan två till salu. Husen ligger i lilla Sockendal ett stenkast från äng och natur.

Husen kan bli dina för endast 975 000 kronor.

I samhället Sockendal, utanför Mjölby i Östergötland, ligger denna blomstrande plats. På den 3 694 kvadratmeter stora tomten finns två små torp. Men det är inte de enda byggnaderna, det finns även en liten lada med snickarbänk, vedbod med pumphus, trädgårdsskjul och utedass. Allt detta är just nu till salu på Hemnet för 975 000 kronor.

Det större torpet, på 45 kvadratmeter, som även kallas Grenaldjärstorpet och byggdes 1872. Det beboddes då av knekten Karl August Norell 1871-1905 och sedan var det en skomakare som tog över gården. Det var under den tiden som det mindre torpet byggdes, 1926, tänkt för skomakarens syster. 

Torpet är målat i klassisk röd färg. Foto: Alexandra Öhman
Nuvarande säljare har renoverat om vissa delar i husen sedan de köpte dem 2014. Foto: Alexandra Öhman
Det stora torpets kök. Foto: Alexandra Öhman
Allrummet i det stora torpet. Foto: Alexandra Öhman
Färgglada hallen mellan kök och allrum. Foto: Alexandra Öhman
På sovloftet finns det plats för ungefär fem sovplatser. Foto: Alexandra Öhman

Bevarade äldre detaljer i båda torpen

Det stora torpet är varsamt renoverat av de nuvarande ägarna. Mycket av den gamla charmen finns bevarad så som fina vedspisar, kakelugnar och fina dörrar. Stugan är rymlig med kök, stort allrum och ett loft med flera sovplatser. Genom hela torpet sträcker sig ett fint trägolv. 

På tomten finns det en stor trädgård som är inredd i flera olika gröna rum. Här växer fruktträd och bärbuskar. Mellan de två stugorna finns utedasset och längre ner på tomten finns en stor gräsmatta. 

I det mindre torpet finns ett äldre, men fungerande kök. Framför vedspisen har den nuvarande ägaren gjort mönster i cementen med ett gammalt strykjärn de hittade i ladan. Här finns även ett större sovrum med kakelugn. 

Det lilla torpets kök. Foto: Alexandra Öhman
Mönster gjort av gammalt strykjärn. Foto: Alexandra Öhman
Sovrum i lilla torpet med kakelugn Foto: Alexandra Öhman
Magisk utsikt. Foto: Alexandra Öhman