Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa leva i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Kulltorps gård i Ängelholm uppfördes 1860. Nu kan det slottsliknande huset bli ditt.
Kulltorps gård i Ängelholm uppfördes 1860. Nu kan det slottsliknande huset bli ditt.
Kulltorps gård i Ängelholm uppfördes 1860. Nu kan det slottsliknande huset bli ditt.
Kulltorps gård i Ängelholm uppfördes 1860. Nu kan det slottsliknande huset bli ditt. Foto: Bjurfors Helsingborg City

Sagolika slott och pampiga herrgårdar till salu

Drömlikt och imponerande! Just nu finns massor av vackra herrgårdar och riktiga slott du kan köpa.

Här har vi samlat några av de vackra husen till salu. Bland annat ett medeltida slott, en herrgård med en ryslig mordhistoria och några pampiga gårdar till fyndpris. 

LEVA&BO Redaktionen

1. Svanå bruk och säteri i Västerås

Svanå bruk och säteri i Västerås är till salu. Den vackra gården kan nu bli din – för svindlande 175 miljoner kronor!

Svanås historia sträcker sig över 700 år. Under 1300-talet förknippades platsen med järnverk och smedjor. På 1700-talet när ägarna började stämpla järnprodukterna med en svan som symbol fick gården namnet Svanå.

Mangårdsbyggnaden byggdes på 1670-talet och likt flyglarna på dess högra och vänstra sida rymmer den flera rum. Marken är nästan 1 400 hektar.

Vackra Svanå bruk och säteri kan nu bli din – för svindlande 175 miljoner kronor! Foto: Mikael Ackelman /Karl Danielsson Egendomar AB
Mangårdsbyggnaden har vackra kaminer i flera rum. Foto: Mikael Ackelman

SE MER AV GÅRDEN HÄR! 

En av Sveriges mest framgångsrika företagsledare, Percy Barnevik, bodde tidvis i huset när Asea ägde gården. Även Kronprinsessan Victoria har övernattat här när hon praktiserade på ABB. I dag ägs den av aktiebolaget Arvid Svensson.

2. Börstorp Slott i Mariestad

Börstorp Slott ligger i Mariestad, vid Vänerns strand. Det sagolikt vackra slottet stod klart 1646 och enligt mäklaren är det nu första gången som det säljs.

Under 1850-talet byggdes även ladugårdsbyggnader i natursten, ett mejeri, en stenbro med tre valv och en allé på området. Arkitekten Hjalmar Wijnblad ritade även om slottet så att det fick en nygotisk stil under den här tidsperioden.

Det sagolikt vackra Börstorp Slott stod klart 1646. Foto: Residence Fastighetsmäkleri
Enligt mäklaren är det nu första gången som det säljs. Foto: Residence Fastighetsmäkleri
I dag bor personer i en del rum, andra används för konferenser, festligheter och hotellverksamhet. Foto: Residence Fastighetsmäkleri

SE MER AV SLOTTET HÄR! 

Slottet har en boarea på 1 620 kvadratmeter plus biarea på 200 kvadratmeter, fördelat på 35 rum. I dag bor personer i en del rum, andra används för konferenser, festligheter och hotellverksamhet. Även lantbruk och köttproduktion drivs på området.

Utgångspriset är inte satt i annonsen.

3. Hessle Gård utanför Enköping

Hessle Gård ligger strax utanför Enköping och har anor från 1700-talet. 

I dag är det en känd person inom fotbollsvärlden som äger gården. Men på 1960-talet var det bankiren Wilhelm Rodius – känd för kakelugnsmordet 1962 – som tillbringade sin lediga tid här.

Hessle Gård ligger strax utanför Enköping och har anor från 1700-talet. Foto: Adam Helbaoui/ Kronfoto
Enligt mäklaren har den nuvarande ägaren lagt ner 40 miljoner kronor på att renovera Hessle gård de senaste åren. Foto: Adam Helbaoui/ Kronfoto
Badrum med marmor och rundspolande dusch i gammaldags stil. Foto: Adam Helbaoui/ Kronfoto

LÄS MER OM MORDET OCH TITTA IN I HUSET HÄR! 

Gården har bland annat 11 kakelugnar, vinkällare, spa med pool, bubbelpool, relax-del, bastu, garage för upp till 20 bilar, kontor, verkstad, slakteri, en nybyggd jazzklubb, ett platsbyggt kök, matsal, en bar, bibliotek och flera sovrum och salonger.

Enligt mäklaren har den nuvarande ägaren lagt ner 40 miljoner kronor på att renovera Hessle gård de senaste åren. Nu säljer han alltså den och priset ligger på 95 miljoner kronor. 

4. Herrgård i Hudiksvall

Fantiserar du om att bo på en vacker gård med egen slottspark, stall och enorm vinkällare? Om så är fallet, ja då kanske den här pampiga herrgården – med extra allt! – bli din. Priset ligger på 8,1 miljoner kronor. Ungefär lika mycket som en fyrarummare i Stockholms innerstad. Ett fynd!

Den unika herrgården som är belägen i Näsviken utanför Hudiksvall har minst sagt extra allt. Från tennisbana och hästhagar till egen park och utsikt över vattnet.

Den unika herrgården som är belägen i Näsviken utanför Hudiksvall har minst sagt extra allt. Foto: Fotograf Philippe
Varje rum har ett eget tema. Foto: Fotograf Philippe
I källaren finns ett helt rum inrett med tågbana. Foto: Fotograf Philippe

SE MER AV GÅRDEN HÄR! 

Huset som är byggt 1929 är 600 kvadratmeter stort och har hela 22 rum och kök, dessa fördelade på tre plan plus källare. 

Här är rummen inredda i olika teman och i källaren finns ett rum helt inrett med en modelljärnväg med omgivande landskap. Förutom insidan är också omgivningen något utöver det vanliga. Bortsett från den vackra parken finns också ett växthus och ett hönshus. En bit bort ligger herrgårdens privata tennisbana. Det gör också hästhagarna och stallet. Och just det – här finns fyra garage! 

5. Ruder Egendom i Skaraborg

Med rötter i 1600-talet är Ruder Egendom en av Skaraborgs mest anrika herrgårdar. Mellan 2014 och 2015 genomgick hela egendomen ett omfattande byggnadsvårdsprojekt för att återställa byggnaderna i ursprungligt skick. 

Priset på den storslagna herrgården är 14 miljoner kronor och till fastigheten hör 3,5 hektar mark. Huvudbyggnaden inrymmer med sina 500 kvadratmeter totalt 18 rum och det finns dessutom ett inredningsbart vindsutrymme om 150 kvadratmeter.

All interiör går i 1700-talsstil och under den södra flygeln finns en vinkällaren med plats för upp till 12 personer. Den fungerade tidigare som potatiskällare, men tillsammans med övrig renovering tillkom den i dagens utformning.

Även tre annexbyggnader, carport, magasin, brygghus och dammhus finns att tillgå. Totalt inryms i dag 22 bäddar i de totalt 11 dubbelrummen på fastighetens byggnader. Kanske blir detta ett blivande hotell? 

Med rötter i 1600-talet är Ruder Egendom en av Skaraborgs mest anrika herrgårdar. Foto: Fastighetsbyrån Tibro

6. Kulltorps gård i Ängelholm

Den slottsliknande fastigheten uppfördes 1860 av kantorn och hästhandlaren Jakob Kull. Enligt sägen ska han under mörka nätter ha suttit högst upp i tornrummet och eldat för att få skeppen i Skälderviken att förlisa på Sibiriens strand så han sedan kunde plundra dem.

I dag finns ett sovrum i det åttakantiga tornet med vackra väggmålningar.

Kulltorps gård uppfördes 1860 av kantorn och hästhandlaren Jakob Kull. Foto: Bjurfors Helsingborg City
Gården som ligger i södra Ängelholm är på 14 hektar och boningshuset på 517 kvadratmeter fördelat på 14 rum. Foto: Bjurfors Helsingborg City
Pool, bastu, vackra kakelugnar och stengolv i italiensk marmor, är något av vad man hittar i det lyxiga huset som påminner om ett litet slott. Foto: Bjurfors Helsingborg City

LÄS MER OCH TITTA IN PÅ GÅRDEN HÄR! 

Gården som ligger i södra Ängelholm är på 14 hektar och boningshuset på 517 kvadratmeter fördelat på 14 rum. Här finns två stallar, foderlada, fem garage samt en egen bilverkstad.

Pool, bastu, vackra kakelugnar och stengolv i italiensk marmor, är något av vad man hittar i det lyxiga huset som påminner om ett litet slott. Så vad kostar det här då? Ja, här har du fyndläge. Priset är nämligen sänkt med drygt 4 miljoner och ligger nu på 19,8 miljoner kronor. Och då ingår också grindhuset med två lägenheter. 

7. Skrävsta gård i Botkyrka

Precis vid sjön Aspen, strax söder om Stockholm, ligger den här pampiga gården från 1940-talet. Gården har ett visst renoveringsbehov – i rätt händer kan den bli helt magnifik.

1944 uppfördes Skrävsta gård i karolinerstil på uppdrag av bokförläggaren David Lindström. Gården har ett högt och fantastiskt läge vid sjön, med tillhörande brygga, sjöstuga och bastu. Tomten på 23 000 kvadratmeter rymmer en välskött park med bärbuskar, grusade gångar och fina planteringar. Här bor man avskilt och lantligt med betande hästar som närmsta granne – men är ändå inne i Stockholms city på 20 minuter.

Den totala ytan är över 500 kvadratmeter. I de nio rummen hittar man många vackra målningar och läckra originaldetaljer. Byggnaden är dock i behov av viss renovering. Utgångspriset är 18 miljoner kronor.

Skrävsta gård ligger vid sjön Aspen, strax söder om Stockholm. Foto: Wrede Fastighetsmäkleri

8. Uppåkra gård i Småland

En timme söder om Jönköping finner vi vackra Uppåkra gård med en mangårdsbyggnad från 1800-talet och två mindre boningshus (varav ett är i behov av renovering). På tomten finns även ett stall med fyra boxar och en damm för kräftfiske. 

Och den som vill ställa till med kräftskiva eller annan fest har minst sagt gott om rum i mangårdsbyggnaden. Den sträcker sig över 800 kvadratmeter med tre salonger, två matsalar, bibliotek, kontor, ateljé och kök på entréplan. En trappa upp samsas sex sovrum, ett vardagsrum och två badrum. I källan finns även två vinkällare med plats för familj och vänner som vill njuta av livets goda. 

Uppåkra gård ligger i Småländska höglandet utanför Sävsjö, på vägen mellan Jönköping och Växjö. Foto: Residence Fastighetsmäkleri

Mangårdsbyggnaden renoverades mellan 2005 och 2009, men har inte förlorat sin autentiska charm. I köket ligger till exempel skiffer från ett gammalt kyrktak på golvet och salarna har än i dag halvkolonner, pelare och tidstypiska dörrar. I ett av rummet står en maffig öppen spis. 

Uppåkra gård ligger ute för 10,9 miljoner kronor. 

9. Baggå herrgård i Skinnskatteberg

I Skinnskatteberg, som ligger en timme nordväst om Västerås, är det tätt mellan gårdarna. Enligt Sveriges hembygdsförening har kommunen flest herrgårdar i hela landet, sett till kommunens storlek. Nu är en av dem – som påminner om Haga slott – till salu för 9 miljoner kronor. 

Enligt mäklarannonsen återanvändes ritningarna till slottet när brukspatron Patrik Reuters beslutade att bygga Baggå herrgård i Skinnskatteberg. Herrgården stod klar 1862 och samsas i dag om 16 hektar (motsvarande 22 fotbollsplaner) med tre stora ekonomibyggnader och ett gulligt lusthus.

Baggå herrgård i Skinnskatteberg. Foto: EgendomsMäklarna

Baggå herrgård är på 720 kvadratmeter, fördelat på tre våningsplan. Köket renoverades nyligen, men flera av rummen har sett bättre dar och är i behov av renovering. I en del av dem finns vackra kakelugnar. 

10. Gård på Bjärehalvön – med Gert Wingårdhs berömda kvarnhus

Det lilla huset påminner mer om ett japanskt tehus än en skånsk gäststuga. Men det sistnämnda är just vad det är. Huset är ritat av arkitekten Gert Wingårdh och nu är gården som huset tillhör till salu. 

Omskrivet i flera internationella tidningar är Kvarnhuset Gert och Karin Wingårdhs mest berömda projekt. Placerat vid en naturlig bäck som slingrar sig fram längs med det, omgivet av en arkitektritad japansk trädgård är detta en magisk oas. Insidan i massiv ek och öländsk kalksten rymmer kök, sociala ytor, en bastu och ett sovrum.

Omskrivet i flera internationella tidningar är Kvarnhuset av arkitekterna Gert och Karin Wingårdh deras mest berömda projekt. Foto: Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling
Insidan i massiv ek och öländsk kalksten rymmer kök, sociala ytor, en bastu och ett sovrum. Foto: Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling
På den 15 000 kvadratmeter stora tomten ligger bland annat ett stort bostadshus från 1903 i New England-stil. Foto: Nadjafi & Kristensen fastighetsförmedling

SE MER AV GÅRDEN HÄR! 

På den 15 000 kvadratmeter stora gården ligger även ett stort bostadshus från 1903 i New England-stil, ett stall inrett till festlokal, ett godkänt restaurangkök, en gammal lada som rymmer en lyxig femrumslägenhet plus nio sovrum, en pool med tillhörande poolhus samt en tennisbana.

I annonsen står inget pris men tidigare i år låg gården ute för 23 miljoner kronor. 

LÄS MER: Succéserien ”Drömmen om slottet” får ny säsong 

LÄS MER: Miljonären Leif-Ivan Karlsson rear ut lyxvillan