1 av 9: Apertin Herrgård två mil utanför Karlstad är till salu för 34,5 miljoner. Foto: Magnus Östh
2 av 9: Egendomen omfattar ungefär 350 hektar. Foto: Magnus Östh
3 av 9: Herrgården har anor från 1100-talet, men huvudbyggnaden uppfördes på 1670-talet. Foto: Magnus Östh
4 av 9: Riddarsalen har originaltapeter från 1600-talet, takmålningar och kungaporträtt. Foto: Magnus Östh
5 av 9: Vackert sovrum. Foto: Magnus Östh
6 av 9: Mäklaren Jan Ulvenäs tycker att herrgården är magisk. Foto: Magnus Östh
7 av 9 Foto: Magnus Östh
8 av 9 Foto: Magnus Östh
9 av 9 Foto: Magnus Östh

Kunglig herrgård kan bli din – till REA-pris

En makalöst vacker herrgård i Värmland realiseras nu ut.

Här har många kungar bott, inklusive vår nuvarande.

Och både Selma Lagerlöf och Fröding sägs ha hämtat inspiration här.

På Apertin Herrgård finns massor av historia i väggarna. Huvudbyggnaden uppfördes på 1670-talet, men gården har anor ända från 1100-talet. Riddarsalen är intakt från 1670-talet med originaltapeter, takmålningar och kungaporträtt. Innanför salen ligger kungarummen – två sovrum som är extra omsorgsfullt möblerade och används vid kungabesök.

– Det är en verkligt vacker kulturfastighet. Jag är helt tagen av den helt intakta barockinteriör som finns i delar av huvudbyggnaden, säger Jan Ulvenäs, mäklare på Eklund Stockholm New York.

 

LÄS OCKSÅ: Sveriges 10 mest klickade villor på Hemnet

Många kungar har varit här

Herrgården låg ute till salu för 50 miljoner kronor redan för ett år sedan. Nu är den alltså utlagd på nytt, men rabatterad med 15,5 miljoner, det nya priset är 34,5 miljoner kronor. Man har alltså inte fått herrgården såld.

– Vi har tagit bort ett bestånd av hyresfastigheter med boende och konferenslokaler som är värda 15 miljoner kronor, säger mäklaren Jan Ulvenäs. 50 miljoner kronor är ju väldigt mycket pengar så vi beslutade att separera dem åt och sälja resten framöver. De ligger 500 meter från herrgården och är redan som en egen del.

Totalt omfattar egendomen som nu är till salu ungefär 350 hektar. Boarean är på 2 310 kvadrateter, och det är flera vackra byggnader på herrgården. Allt som allt åtta kakelugnar och och tre öppna spisar från 1700- och 1800-talet. Salen är huvudbyggnadens stolthet.

– Det är läckert att gammal originalinredning kan kompletteras med varsamt renoverad 1700-talsinredning och moderna och superfunktionella kök och badrum, säger Jan Ulvenäs.

Många kungar har varit här på besök, till exempel Gustav Vasa, Karl X11 och vår nuvarande kung.  Dessutom sägs det att både Gustav Fröding och Selma Lagerlöf hämtade inspiration från gården. Den ligger vackert till med öppna fält ner mot sjön Norra Hyn.

 

LÄS OCKSÅ: 10 fantastiska drömhem i miniformat

22 hus på gården

Den nuvarande ägaren köpte herrgården för drygt tio år sedan, men familjen har ägt egendomen i många år. I dag används den mest för jakt och rekreation.

Här finns massor av byggnader, totalt 22 olika hus. Förutom huvudbyggnaden och dess flyglar finns även bland annat tupphus, loge, kägelbana, smedja, snickarbod, jaktstuga, ladugård, och stall. Som om det inte vore nog med byggnader finns här också flera villor.

Bläddra bland bilderna ovan.

 

LÄS OCKSÅ: 9 fina sommarstugor under 500 000 kronor