1 av 2: Hallstahammars stationshus står redo för nya ägare. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås
2 av 2: Huset sträcker sig över 670 kvadratmeter, varav 140 räknas som biyta. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås

Anrika stationshuset går som tåget på Hemnet

På 80-talet slutade tågen stanna vid Hallstahammars stationshus.

Men snart lär en och annan spekulant stanna till.

Det rustika huset i nationalromantisk stil står redo för nya ägare – och här väntar en hel del detaljer som gamla pendlare lär känna igen från slutet av 1800-talet. 

Fler än 22 000 personer har spanat in Hallstahammars gamla stationshus sedan det lades ut till försäljning i slutet av förra veckan. 

Det är det mest klickade huset just nu, vilket kanske inte är så konstigt. Huset som uppfördes 1899 sticker minst sagt ut med sin nationalromantiska stil och generösa bostadsyta. Huset är lika stort som ett mindre flerfamiljshus med sina 670 kvadratmeter, varav 140 räknas som biyta. 

Gamla stationshuset från 1899 till salu 

Huset har inte använts av tågtrafikanter på flera decennier, men på entréplan finns delar av det ursprungliga stationshuset fortfarande kvar. Här sätter råa betonggolv, brunrött kakel och välvda dörröppningar karaktär på flera av rummen som tidigare fungerat som bland annat väntsal och biljettexpedition under 1900-talet. 

På entréplan samsas numera tre rum, ett hobbyrum, kök och en stor hall. Våningen har använts som lokal åt ett järnvägsmuseum, kafé och loppis under de senaste åren och är minst sagt rustik.

– Huset kräver lite kärlek här och där men är otroligt charmigt med bland annat över fyra meter i takhöjd på många ställen, säger Per Åhlberg som förmedlar fastigheten. 

Men även om kommande ägare vill renovera eller restaurera en del av huset har de inte fria händer att göra vad som helt med det gamla stationshuset. Fasader och tak ska bevaras oförändrade, uppger mäklaren. 

Entréplan har fungerat som väntsal och biljettexpedition när tågen stannade till vid stationen. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås
Den tilltagna takhöjden och robusta murade konstruktion sätter prägel på huset. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås
Huset har två kök. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås

Övre plan fungerar som bostad

En trappa leder upp till mer ombonade rum med trägolv, vackra gamla dörrar, en kakelugn och stuckaturer. Här finner vi fem rum, varav tre används som sovrum i dag, ett badrum och ytterligare ett kök med en charmig köpmansdisk. 

Utgångspris? 1 950 000 kronor.

Övre våningen är inredd som bostadsdel. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås
Här hittar vi, liksom på entréplan, stora djupa fönster. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås
Kakelugnen behöver ses över innan den används. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås
Stationshuset är från 1899. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås
Huset har två kök. Det på övre plan är inrett med en köpmansdisk som drar blicken till sig. Foto: Christian Lund/Utsikten Foto Västerås

LÄS MER: Johanna och Madhu dubblade värdet på stationshuset på ett år

LÄS MER: Köpa renoveringsobjekt? Ernst Kirchsteigers bästa tips