1 av 2: Sekelskifteshuset i Borås är till salu för 600 000 kronor. Foto: Daniel Rosberg
2 av 2: Totalt är huset på 119 kvadratmeter, plus en källare på 50 kvadratmeter. Foto: Daniel Rosberg

Rucklet får inte rivas – kan bli din sekelskiftesdröm

Det gamla rucklet från sekelskiftet har stått tomt länge och är rejält nedgånget – men huset får inte rivas.

Nu är det till salu för 600 000 kronor.

– Det är ett jättefint gammalt hus och vi vill att man ska bevara det, säger Jenny Pagmén, på Borås stad som äger huset.

”En villa med tidstypisk charm” och ”kulturhistorisk pärla”. Så beskriver mäklaren det här gamla sekelskifteshuset i Borås. Den tidstypiska charmen går förstås att hitta, men den som först ser det här huset lägger nog snarare märke till att det är nedgånget.

Men visst har det haft sin charm – och kan få tillbaka den om rätt person bestämmer sig för att renovera. Sedan 1930-talet är det kommunen som äger huset och nu vill man att en privatperson köper det för att hjälpa villan att återfå sitt ursprungliga skick.

– Syftet med försäljningen är att hitta en privatperson som vill bevara det, säger Jenny Pagmén.

En vacker gammal kakelugn finns i huset, som i övrigt har stort behov av renovering. Foto: Daniel Rosberg
Den som varsamt renoverar från golv till tak kan få sitt drömhus här. Foto: Daniel Rosberg

Mycket ska bevaras som det ser ut

Huset har tidigare varit ett tvåfamiljshus, med en lägenhet om två rum och kök på vardera våningen. Totalt har huset en boarea på ungefär 115 kvadratmeter och till det tillkommer en källare på ungefär 50 kvadratmeter. Tomten som hör till huset är på 1 208 kvadratmeter och består av en asfalterad gårdsplan och mark som behöver lite kärlek. Här finns också en förrådsbyggnad med loft som beräknas vara ungefär 30 kvadratmeter.

Det gamla huset är väldigt slitet och har ett omfattande renoveringsbehov. Men Jenny Pagmén berättar att det finns många fina detaljer inuti huset som ger spår av forna tider. Här finns kakelugn, fina snickerier och vackra gamla fönster som ska bevaras – även om man byter ut till nytt ska det se ut som det gör i dag så att det får behålla sin stil.

1 av 4: Huset har tidigare haft två lägenheter. Här är ett av de gamla köken. Foto: Daniel Rosberg
2 av 4: Även källaren har behov av lite kärlek. Foto: Daniel Rosberg
3 av 4: Trappan. Foto: Daniel Rosberg
4 av 4: Duschkabinen kommer troligtvis från tiden när det var lagerlokal och personalrum här under tiden med handelsträdgården. Foto: Daniel Rosberg

Sanerat jorden fri från bekämpningsmedel

Här har det även tidigare varit en gammal handelsträdgård som använde bekämpningsmedel i jorden. Det var inte kommunen som drev handelsträdgården, men eftersom Borås stad äger fastigheten har de de senaste åren sanerat marken för att den ska bli fri från gifter.

– Vi har kört bort 3 000 ton jord och sand till en anläggning som sanerar. Vi har sanerat om och om igen, så nu är jorden okej. Vi har gjort allt vi kan för att göra rent marken efter handelsträdgården, säger Jenny Pagmén.

Priset för den som vill köpa ett blivande drömhus är 600 000 kronor. Men mäklaren poängterar i annonsen att det krävs omfattande renoveringar. Den som köper får inte riva för att bygga nytt. Enligt detaljplanen finns ett rivningsförbud på fastigheten, och huset måste därför bevaras.

LÄS MER: Gården har stått tom i 22 år – nu slåss köparna om den

LÄS MER: Gamla missionshuset blev en gudomlig Gotlandsdröm 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!