Pyttesmå hus på härliga platser – till salu just nu

Vid Lindesjön hittar vi ett av åtta hus på 20–30 kvadratmeter som charmar.

Foto: Malin af Kleen/ Fastighetsbyrån Lindesberg

Vid Lindesjön hittar vi ett av åtta hus på 20–30 kvadratmeter som charmar.

Drömmer du om ett minihus på kusten, en fiskebod eller kanske en liten stuga med bastu i skogen?

Då är du inte ensam. Att leva på minde yta lockar allt fler.

Här är åtta guldkorn på 18–30 kvadratmeter som bevisar att storlek inte är allt.

Andra har också läst

1. Arrendestuga med havsutsikt på Klädesholmen

Foto: SE 360/ Asmundur Sveinsson

Minihuset på Klädesholmen har stora fönsterpartier som skänker ljus och havsutsikt till allrummet.

Den här västkustpärlan på 28 kvadratmeter ligger bara några meter från havet. Vi finner den på pittoreska Klädesholmen, en timme norr om Göteborg. 

Det lilla arrendehuset på Kläderholmen må vara byggt på 50-talet, men det har helt klart en modern touch med sina stora fönsterparter som sträcker sig från golv till tak. De generösa fönsterna skänker vackert ljus åt stugans enda rum och framhäver huvudattraktionen – havet. Badvänliga klippor är inte många meter bort. 

Foto: SE 360/ Asmundur Sveinsson

Huset byggdes på 50-talet och ligger på Tjörns kommuns mark och är ett arrende.

Foto: SE 360/ Asmundur Sveinsson

Stugan ligger bara några meter från havet på Västkusten.

Allrummet är i öppen planlösning till köket och samsas med en liten toa med dusch om stugans 28 kvadratmeter. I mitten av rummet står en stor dubbelsäng. Matbordet har nuvarande ägare valt att ställa ut på den lilla tomten som är tre gånger så stor som huset. Här hittar vi även en altan med utsikt över havet, Pater Nosters fyr och Karlstens fästning. Huset ligger ute för 2 475 000 kronor. 

Tiny house-rörelsen växer

Allt fler svenskar, britter och amerikaner gör sig av med prylar och flyttar in i minihus på 10–30 kvadratmeter som de byggt själva, och som ofta står på hjul. Många dokumenterar den nya livsstilen på sociala medier. På Instagram ger hashtaggen #tinyhouse över 1,1 miljoner resultat, hashtaggen #minihus ger knappt 2 000.

Tiny house-rörelsen är dock inte ny, även om konceptet fått mer utrymme i medier, på Netflix och andra plattformar under de senaste åren. Redan på 90-talet downsizade en del amerikaner, och under finanskrisen 2008 ökade antalet ytterligare. 

Men det är inte bara lägre boendekostnader som lockar amerikaner, svenskar och andra nationaliteter, utan även friheten och klimat- och hållbarhetsaspekten att leva på minde yta och ha mindre grejer.

2. Minihus på ö utanför Vingåker, Sörmland 

Foto: Richard Linden

Minihuset ligger på en ö öster om Vingåker.

Bastu med utsikt över sjön, soldäck i flera väderstreck och egen brygga. Det här låter ju nästan för bra! 

Sommarstugan byggd år 1999, ligger idyllisk belägen på en ö i sjön Kolsnaren i Marmorbyn öster om Vingåker. Det före detta brukssamhället byggdes upp kring marmorbrytningen, därav namnet. 

På tomten som är på 9 579 kvadratmeter finns förutom huvudbyggnaden på 30 kvadrat också en gäststuga utrustad med både sovrum, toalett, dusch och mulltoa. Men bäst av allt är kanske den fina bastun med utsikt över sjön. Mer fridfullt än så blir det kanske inte. 

Foto: Richard Linden

De svartmålade takbjälkarna utmärker sig i rummet.

Storstugan har kök och vardagsrumsdel med sovalkov. De svartmålade takbjälkarna ger rummet sin prägel och blir tillsammans med den härliga braskaminen och fantastiska ljusinsläppet riktigt trivsamt. Huset ligger ute för 2 400 000 kronor.

TITTA IN I MINIHUSET HÄR! 

3. Timmerhus i Strömstad, tio minuter från Norge

Foto: Tomas Gillberg

Huset på 30 kvadrat ligger i Strömstad.

Det pittoreska huset i norra Bohuslän ligger inbäddad i grönska, några minuter från norska gränsen. Här är det framför allt naturen som lockar. 

Vi finner det lilla huset nära kusten, i Sveriges västligaste stad, Strömstad – där den 36 mil långa Bohusleden slutar. Gästhamnen, de många campingplatserna, Nordby shoppingcenter och Kosteröarna, som lockar många cyklister, ligger inte många mil bort. Det gör inte heller Norge. Huset ligger tio minuter från norska gränsen, en och en halv timme med bil från Oslo i norr. 

Foto: Tomas Gillberg

Golv, tak och väggar går i naturliga toner som ger eldstaden och interiören fullt fokus.

Huset är litet, men rymmer flera sängplatser och en pampig eldstad att värma sig framför efter en tur i skogen. Det är ett elegant och vackert hem på 30 kvadratmeter, fördelat på två rum, badrum och kök på entréplan. En trätrappa leder upp till ytterligare ett vardagsrum alternativt sovrum med lägre takhöjd på 18 kvadratmeter som räknas som biarea. 

Huset ligger ute till försäljning för 1 890 000 kronor.

TITTA IN I MINIHUSET HÄR!  

4. Renoverad fiskestuga vid havet på Pålänge 

Foto: HusmanHagberg Kalix

Torp på Pålänge för 485 000 kronor.

Precis vid havet i Pålänge ligger den här charmiga fiskestugan på 25 kvadratmeter. Den har en härlig vedeldad strandbastu och utsikt att njuta av lata sommardar.

De vackra björkarna, träbryggorna mellan uthusen och verandan skapar tillsammans en egen oas vid havet i Pålänge.

I stugan som är på 25 kvadratmeter finns ingen el, vilket ger känslan av total frihet. För att hålla värmen finns en kamin och även om det är enkelt finns det både gasolkyl och gasolspis samt gaslampa. 2016 renoverades det lilla huset med bland annat tilläggsisolering och nya fönster. Utgångspriset ligger på 485 000 kronor.

LÄS MER: Lindas dröm om minihus vid sjön blev sann 

5. Väderkvarn från 1800-talet på Öland

Foto: Ölandsmäklaren AB

Omgjord väderkvarn för knappt 800 000 kronor.

Antalet väderkvarnar på Öland rasade drastiskt under 1900-talet. Men en del står kvar. En av dem har förvandlats till ett mysigt hem att njuta av sommaren lång.

Vi finner den omgjorda väderkvarnen i Äleklinta på Ölands västra kust, knappt två mil norr om Borgholm. 

Kvarnen byggdes 1869 och är liten och intim. Tre sängplatser, matplats och platsbyggt kök samsas på de 18 kvadratmeterna i den gamla kvarnen. Väderkvarnen gjordes om till fritidshus på 1950-talet då kvarnar revs i rask takt på ön. 

Foto: Ölandsmäklaren AB

Sommarstället ligger på Ölands västra kust, 1,5 mil norr om Borgholm.

Kvarnen har två plan, mönstrade tapeter på väggarna och små fönster i tre väderstreck, varav en del bjuder på oavbruten sikt över Kalmarsund. Stranden ligger inte många meter bort! Det charmiga sommarstället ligger ute för 795 000 kronor. 

TITTA IN I MINIHUSET HÄR! 

6. Minihus vid sandstrand, norr om Hudiksvall

Foto: Mäklarhuset Hudiksvall 

Som på en egen liten halvö ligger denna söta idyll strax norr om Hudiksvall.

Storleken är inte allt. Det är det här supergulliga huset ett tydligt bevis på. 

Som på en egen liten halvö ligger denna söta idyll strax norr om Hudiksvall, precis vid Harmångersåns mynning till havet. 

På tomten finns en stuga inte större än 20 kvadrat – men perfekt för att rymma ett rum och kök. Här erbjuds förutom ro för kropp och själ, det mesta man kan önska av ett enkelt sommarboende. 

Foto: Mäklarhuset Hudiksvall 

På tomten finns en stuga inte större än 20 kvadrat – men perfekt för att rymma ett rum och kök.

Foto: Mäklarhuset Hudiksvall 

Köket hålls enkelt men har helt klart sin charm. Trätaket, väggpanelen och mattan på golvet bidrar tillsammans med röran av udda porslin, hyllor och luckor till den perfekta sommarstugefeelingen.

Altanen är byggd i perfekt läge för bästa utsikten över havet. Nere vid bryggan finns en trevlig badtunna till för de gånger då du inte känner för att simma i havet från sandstranden vid huset. Sovplatser hittar man i ministugan som med sina 12 kvadrat erbjuder ett rejält sovrum med plats för dubbelsäng. I anslutning till sovstugan finns ytterligare ett sovrum, där det i dag står en våningssäng. 

Huset ligger ute för 595 000 kronor.

TITTA IN I MINIHUSET HÄR!  

7. Minihus med vacker paviljong, Hässleholm

Foto: Fastighetsbyrån Hässleholm

Minihuset har en stor paviljong på den lumma tomten.

Den här skånska pärlan ligger i en skogsdunge, insynskyddad från grannar. Men den som längtar efter sol- och bad, fiske, golf och storstadspuls behöver inte åka särskilt långt.

Det lilla fritidshuset ligger i Västra Torup, en kort promenad från Svenstorpssjön och en cykeltur från golfbanan och Ugglebadet i Perstorp. Med bil nås även Helsingborg på knappt en timme och Danmark på två.

Men det finns även anledningen att slå sig till ro och njuta av lugnet på tomten. Här finns nämligen en stor paviljong till de gånger man inte känner för att vara i stugan på 25 kvadratmeter eller i bastuhuset som har utedusch. 

Timmerhuset som byggdes på 2000-talet är öppet upp till taknock med träplankor på golvet och träpanel på väggarna. Huset har två rum, kök och toa med dusch. Det ligger ute för drygt 500 000 kronor. 

8. Minihus med sjötomt vid Lindesjön

Foto: Malin af Kleen/ Fastighetsbyrån Lindesberg

Fritidshus vid Lindesjön.

Brygghäng och morgondopp. Det är kanske inte så svårt att tänka sig på det här idylliska stället i Lindesberg, intill Lindesjön.

Den lilla sjöstugan har vitmålat trätak, vita väggar och ljust trägolv som ger interiören och utsikten fullt fokus. Den har spröjsade fönster i tre väderstreck, men de flesta vetter mot sjön några meter bort, nedanför slänten. 

Vi hittar huset i Lindesberg, knappt en timme norr om Örebro. Huset är på 20 kvadratmeter, med öppen planlösning mellan köket och allrummet vilket nyttjar boytan väl. Här ryms en modern eldstad, bäddsoffa och matbord med utsikt över Lindesjön. Huset ligger ute för 1 495 000 kronor. 

LÄS MER: Nicole och Oscar byggde ett minihus av Blocketfynd 

LÄS MER: Caroline och Emanuel bygger ett minihus på två hjul 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande