Vi har förtydligat vår personuppgiftspolicy. Läs mer om hur vi behandlar personuppgifter.
Annons
EXPRESSEN.SE

Prisras! 10 nybyggda bostäder som fått nytt lägre pris

Det går riktigt trögt på marknaden för nyproducerade bostadsrätter. Så trögt att man på flera håll sänkt priserna – och i vissa fall bjuder på månadsavgiften för att locka köpare. 

På Hemnet finns massor av nyproducerade lägenheter och villor som fått sänkt pris. Här är 10 bostäder du kan fynda just nu.

"Jag tycker att man ska titta noggrant på vad det är för bolag man köper i", säger Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB.

1 av 11

1. "Köparna har jättemöjligheter"

Att det är svårt att få nybyggda bostadsrätter sålda beror på flera saker, förklarar två fastighetsexperter:
– I vissa regioner har det kommit för mycket nyproduktion samtidigt vilket skapar ett överutbud, säger Erik Eriksson, försäljningschef för nyproduktion på Svensk fastighetsförmedling.
Claudia Wörmann, är boendeekonom på SBAB. Hon säger att prissättningen av nyproduktion är svår, framför allt när prisracet på bostäder stannat av.
– Man sätter pris som ska hålla hela vägen fram tills inflyttning, vilket ibland är flera år framåt. Det som händer nu är att man måste anpassa sig till hur begagnatmarknaden utvecklats, säger hon.
Den som redan köpt en lägenhet i samma hus som det där vissa lägenheter som nu prissänks påverkas inte, utan får helt enkelt se det som i begagnatmarknaden – att olika lägenheter i samma hus ibland går för olika mycket, enligt Erik Eriksson.

LÄS MER: Mäklarens bästa knep för att vinna budgivningen

Nya reglerna förändrade utgångsläget

Efterfrågan har också fått sig en törn av det skärpta amorteringskravet, som gör det svårare för köparna att få lån, vilket kan påverka prissättningen, förklarar Claudia Wörmann.
Är det gynnsamt att köpa nyproduktion i dag?
– Man ska alltid ställa sig två frågor. Den första: Hur känns det här? Är det bra område, vill jag bo här, kommer jag att trivas? Och det andra: Har jag råd? säger Claudia Wörmann och fortsätter:
– Sedan tycker jag man noggrant ska titta på vad det är för bolag man köper i. Det kan vara en större trygghet att köpa i ett större bolag.
Kan man se det som en lyckad investering?
– Historisk har det varit en lyckad investering. Men man ska förbise det. Köper man bostad av rätt anledning – att man trivs och ska bo där – kommer man vara med om både upp- och nedgångar. Men att tro att man köper i dag och säljer om en månad med vinst? Nej. Det är för osäker marknad för att kunna säga så.
Istället är det absolut viktigaste att du köper en lägenhet som du faktiskt verkligen vill bo i.
– Jag ser det som ett stort sundhetstecken att frågor som tidigare handlade om att maxa investeringar i dag handlar mer om att ha råd att bo i lägenheten, säger Claudia Wörmann.

Avgiftsfria månader – med dold kostnad

Byggbolag som Oscar Properties, Ikano Bostad och Skanska lockar köpare med avgiftsfria månader i nyproducerade bostadsrätter. Men det tycker Claudia Wörmann att man ska vara försiktig med att bli hänförd av.
– Jag vill höja ett varningens finger till avgiftsfriheten. Någon gång återgår ju avgiften till det ursprungliga och då ska man ha räknat med att ha råd med den kostnaden, säger hon.
En annan sak att vara medveten om, som inte nämns i marknadsföringen av de avgiftsfria månaderna är att de kommer att beskattas på 22 procent på det som byggbolaget "bjudit på", vilket Expressen rapporterade om tidigare i höst.
– Det är fastighetsbolagen som bjuder på månadsavgifterna, så de betalar avgiften till föreningen i stället, vilket Skatteverket ser som en minskning av anskaffningskostnaden för bostaden, vilket i sin tur påverkar skatten vid försäljning, förklarar Erik Eriksson.
Erik Eriksson tycker att man kan se optimistiskt på överskottet av nyproducerat, och att priserna sänkts.
– Slutkunderna har jättemöjligheter att köpa till ett marknadsmässigt pris. Det är inte samma stress och hets nu utan man kan göra ett lugnare val och hitta en bostad som verkligen lever upp till de individuella behoven, vilket är bra för köparen, säger han.

Bläddra vidare för att se bostäderna som prissänkts.
1 av 11