Pampiga ödehus till salu – kan bli riktiga drömhem

Det här pampiga huset är en gammal prästgård och har stått öde i ett år nu. Huset är till salu och spekulanterna är många.

Foto: Christina Ottosson/SE360

Det här pampiga huset är en gammal prästgård och har stått öde i ett år nu. Huset är till salu och spekulanterna är många.

Ödehus fascinerar och intresserar många.

Just nu är det många övergivna hus till salu – och flera är riktigt populära på bostadssajten Hemnet.

Vi har samlat sex fina villor som alla står tomma, och som kan bli riktiga drömhus för den som ger dem lite kärlek och renovering.

Ämnen i artikel:

Andra har också läst

1. Pampiga ödehuset kan bli ditt för 495 000 kronor

Foto: Husfoto / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling

Det stora huset ligger i Glimåkra i Skåne och byggdes 1905. Då var det ett av de finaste husen i byn. Nu är det öde och förfallet.

För hundra år sedan var det ett av de vackraste husen i byn. Nu står det öde och förfallet. Men den som tar sig an huset kan få ett riktigt drömhus. För knappt en halv miljon kronor kan det pampiga gamla sekelskifteshuset bli ditt.

Entrédörren är igenbommad och gardinerna fördragna. På taket växer mossa och färgen på huset har flagnat. Det var längesedan någon bodde i här. Ett tag var det lager åt ett möbelföretag och under de senaste åren har det stått tomt.

Här finns många vackra gamla kakelugnar bevarade.

Foto: Husfoto / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Kristian

1 av 3: Här finns många vackra gamla kakelugnar bevarade.

”I källaren hade ett tag konservator Vilner Karlsson sin ateljé. Den två meter höga stenfoten är imponerande och stabil och materialet, graniten, är bruten i socknen”, berättar säljaren för LEVA&BO.

Foto: Husfoto / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Kristian

2 av 3: ”I källaren hade ett tag konservator Vilner Karlsson sin ateljé. Den två meter höga stenfoten är imponerande och stabil och materialet, graniten, är bruten i socknen”, berättar säljaren för LEVA&BO.

Entrén är igenbommad.

Foto: Husfoto / Länsförsäkringar Fastighetsförmedling Kristian

3 av 3: Entrén är igenbommad.

Men att det här huset i Glimåkra, norr om Kristianstad i Skåne, en gång i tiden varit ett riktigt tjusigt hem är det ingen tvekan om. Villan är byggd 1905 och har många vackra tidstypiska sekelskiftesdetaljer som många drömmer om i dag – så som fina snickerier och pampiga kakelugnar. Villan har elva rum och är på totalt 500 kvadratmeter. Tomten är drygt 1 300 kvadratmeter.

HÄR kan du se mer av huset! 

2. Vacker prästgård på står helt öde

Foto: Christina Ottosson/SE360

Den gamla prästgården på Österlen på ungefär 400 kvadratmeter står tom.

Den anrika prästgården på Österlen står tom. Men inte länge till – nu är den till salu och budgivningen pågår för fullt. Utgångspriset var 3,3 miljoner, men i nuläget har priset stigit med mer än 2 miljoner kronor.

I Gladsax, väster om Simrishamn, på Österlen ligger den gamla prästgården med anor från sekelskiftet. Prästgården har en lång historia och här finns flera originaldetaljer bevarade från byggåret 1909, till exempel vackra golv och spegeldörrar. Men både huset och den nästan 5 000 kvadratmeter stora gården är i behov av en rejäl upprustning.

Huset är på totalt 400 kvadratmeter.

Foto: Christina Ottosson/SE360

1 av 4: Huset är på totalt 400 kvadratmeter.

Foto: Christina Ottosson/SE360

2 av 4

Foto: Christina Ottosson/SE360

3 av 4

Foto: Christina Ottosson/SE360

4 av 4

Byggnaden har ungefär 400 kvadratmeter boyta och 12 rum. Här finns flera salar och på övervåningen ligger tre rum i fil. Byggnaden har kulturhistoriskt värde och enligt mäklaren är det stort intresse kring huset.

HÄR kan du se mer av prästgården!

3. Huset i Dalarna kostar bara 195 000 kronor

Foto: Carina Heed

Det här sekelskifteshuset har stått tomt de senaste åren. Nu är det i behov av en totalrenovering.

Nära Smedjebacken i Dalarna ligger den här ensliga röda villan som stått obebodd i några år. Huset är i grunden fint, men här krävs det en hel del renovering. Det märks på priset: 195 000 kronor.

Det här sekelskifteshuset (byggt 1915) i Dalarna behöver lite kärlek. Eller mycket. Här finns varken el eller vatten och huset säljs med total friskrivning. I nuläget består huset av två lägenheter om vardera två rum och kök.

I huset finns två kök, ett på varje våning.

Foto: Carina Heed

1 av 5: I huset finns två kök, ett på varje våning.

Foto: Carina Heed

2 av 5

Foto: Carina Heed

3 av 5

Foto: Carina Heed

4 av 5

Foto: Carina Heed

5 av 5

Huset har ett enskilt och insynsskyddat läge med skogen alldeles intill. Till huset hör en tomt på 2 876 kvadratmeter. Själva huset har totalt fem rum och är på 138 kvadratmeter. De senaste åren har bostaden stått tom.

4. Gamla Skånegården från 1800-talet står helt öde

Foto: Attila Mag, Husfoto

Gården i Kullabygden är till salu för 950 000 kronor. Sedan en tid står den helt tom.

För 950 000 kronor kan du få en hel gård i Skåne. Gården som ligger i Helsingborg står just nu öde. För den som är händig går det att skapa ett riktigt drömboende.

Bostadshus, stall, loge, uthus, garage – och en tomt på drygt 6 000 kvadratmeter. Allt det är till salu för 950 000 kronor. Fastigheten ligger i hjärtat av Kullabygden och har anor från mitten av 1800-talet. Bostadshuset är troligen uppfört under 1860-talet.

Husen har stort renoveringsbehov även inomhus.

Foto: Attila Mag, Husfoto

1 av 3: Husen har stort renoveringsbehov även inomhus.

”Med renovering och omsorg kan man skapa ett trevligt boende”, säger mäklaren Maria Dahlqvist.

Foto: Attila Mag, Husfoto

2 av 3: ”Med renovering och omsorg kan man skapa ett trevligt boende”, säger mäklaren Maria Dahlqvist.

Trots sitt skick är huset det mest klickade på Hemnet just nu.

Foto: Attila Mag, Husfoto

3 av 3: Trots sitt skick är huset det mest klickade på Hemnet just nu.

Gården är i behov av omfattande renovering och sedan en tid tillbaka har den stått tom. Trots det är intresset enormt – det här är nämligen det mest klickade objektet på Hemnet just nu.

HÄR får du titta in och se mer av huset! 

5. Ödegård i Varberg från 1850

Foto: Liz-Marie Falk

Den här gården från 1850 behöver rustas upp – då kan den bli en fantastiskt vacker gård. Priset för gården med en tomt på drygt 3 100 kvadratmeter är 1,1 miljoner kronor.

Förutom bostad på 72 kvadratmeter fördelat på tre rum finns det också två ekonomibyggnader på gården – totalt är de 300 kvadratmeter stora. Bostaden rymmer kök, två sovrum, badrum, vardagsrum med kakelugn och en oinredd vind. I de övriga byggnaderna finns tvättstuga, hönshus och flera större utrymmen.

I huset finns en vacker kamin, som dock inte är i bruk.

Foto: Liz-Marie Falk

1 av 5: I huset finns en vacker kamin, som dock inte är i bruk.

Foto: Liz-Marie Falk

2 av 5

Hall.

Foto: Liz-Marie Falk

3 av 5: Hall.

Ett av husets sovrum.

Foto: Liz-Marie Falk

4 av 5: Ett av husets sovrum.

Köket är funktionellt och har bra yta.

Foto: Liz-Marie Falk

5 av 5: Köket är funktionellt och har bra yta.

6. Övergiven villa i centrala Örebro

Foto: Bostadsfotograferna

Mitt i Örebro ligger det här stora 30-talshuset. Det har sedan en tid stått tomt och är nu till salu för 3,8 miljoner kronor.

Huset ser kanske inte så roligt ut på utsidan, men det kan nog bli en riktig pärla om någon tar sig tid att renovera det. Hela huset har renoveringsbehov. Det här är en villa med sex rum och 188 kvadratmeter. Här finns båda balkong, uteplats och en tomt på 452 kvadratmeter.

Foto: Bostadsfotograferna

1 av 4

Foto: Bostadsfotograferna

2 av 4

Foto: Bostadsfotograferna

3 av 4

Foto: Bostadsfotograferna

4 av 4

Villan, som byggdes 1935, har två våningar plus källare. Kök finns på båda våningarna. I källaren finns tvättstuga och bastu. I vardagsrummet på övre plan är det inbyggda bokhyllor och utgång till balkong. Den som gillar att renovera kan definitivt få en drömvilla med riktigt bra läge.

LÄS MER: Fina hus som är till salu – men som ingen verkar vilja ha

LÄS MER: Gårdshusens förvandling – gamla stall och tvättstugor blev drömbostäder 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Gör som 127 000 andra - Inspireras av Leva&Bo! Se erbjudande