Det pampiga huset i Malung är en kulturklenod – här bodde stadens viktigaste garvare.
1 av 7: Det pampiga huset i Malung är en kulturklenod – här bodde stadens viktigaste garvare. Foto: Andreas Timfält/Husfoto
"Intresset har varit stort inte minst från invånarna i kommunen som under många år drömt om att få en inblick i detta omtalade hem", berättar mäklaren Marika Dalmans.
2 av 7: "Intresset har varit stort inte minst från invånarna i kommunen som under många år drömt om att få en inblick i detta omtalade hem", berättar mäklaren Marika Dalmans. Foto: Andreas Timfält/Husfoto
Huset, på 393 kvadratmeter, har stått öde i flera år, och som bilderna visar har det förfallit en hel del.
3 av 7: Huset, på 393 kvadratmeter, har stått öde i flera år, och som bilderna visar har det förfallit en hel del. Foto: Andreas Timfält/Husfoto
Utgångspriset ligger på 995 000 kronor.
4 av 7: Utgångspriset ligger på 995 000 kronor. Foto: Andreas Timfält/Husfoto
"Det finns många möjligheter med fastigheten både för den som önskar ett stort och unikt boende med möjlighet till flera uthyrningsenheter men även för den som drömmer om att starta hotell/gästgiveriverksamhet med en ombonad och speciell känsla", säger Marika Dalmans.
5 av 7: "Det finns många möjligheter med fastigheten både för den som önskar ett stort och unikt boende med möjlighet till flera uthyrningsenheter men även för den som drömmer om att starta hotell/gästgiveriverksamhet med en ombonad och speciell känsla", säger Marika Dalmans. Foto: Andreas Timfält/Husfoto
6 av 7 Foto: Andreas Timfält/Husfoto
7 av 7 Foto: Andreas Timfält/Husfoto

Pampiga direktörsvillan kan bli din för 995 000 kronor

En del av Malungs kulturhistoria är till salu. 

Nu säljs nämligen Eliassons villa – ett pampigt hus med stor tomt nära vattnet.

Huset har stått öde ett tag och ser ut att ha stannat i tiden – se bilderna!

Fastigheten är en av de mest klickade villorna på Hemnet just nu. Och även lokalt i Malung är nyfikenheten stor.

– Intresset har varit stort inte minst från invånarna i kommunen som under många år drömt om att få en inblick i detta omtalade hem. Det är många som stannar mig i olika butiker och i centrum för att få lite extra inside information vilket är supertrevligt! säger Marika Dalmans på Fastighetsbyrån. 

Eliasson betydelsefull i industrialiseringen av Malung

Men det är inte bara för att huset – eller snarare husen – är pampiga och fina som intresset är stort. Utan tidigare ägaren, svenska fabrikören Sangsta Anders Eliasson (1862-1950). En garvare som var mycket betydelsefull i utvecklingen av det tidiga 1900-talets allt mer industrialiserade Malung. 

LÄS MER: 12 övergivna och lämnade hus – allting finns kvar

Eliasson drev ett garveri i Kaukasien, och när han kom hem till Sverige igen tillsammans med sin ryska fru och startade han ett garveri i Malung. Eliassons Läderindustri AB har varit Malungs mest betydelsefulla och största garveri och var även under en tid Nordens största garveri.

I anslutning till garveriet, där skotillverkningen var stor, lät han 1918 bygga en villa, ritat av den Malungsbördige arkitekten Per Henriks. 

Foto: Andreas Timfält/Husfoto

Stått öde och förfallit mer och mer för varje år

Huset var inte typiskt för denna tid, utan har influenser från anglosaxisk 1890-talsarkitektur. Det finns en hel del detaljer som ögat vill se närmare på, som unikt designade fönster i flera olika former. 

Huset, på 393 kvadratmeter, har stått öde i flera år, och som bilderna visar har det förfallit en hel del. Men nu är det äntligen till salu och ger möjligheten att sätta liv i kulturarvet igen! Utgångspriset ligger på 995 000 kronor. 

– Det finns många möjligheter med fastigheten både för den som önskar ett stort och unikt boende med möjlighet till flera uthyrningsenheter men även för den som drömmer om att starta hotell/gästgiveriverksamhet med en ombonad och speciell känsla, säger Marika Dalmans. 

LÄS MER: Mentalsjukhuset övergavs – se de kusliga bilderna inifrån

Foto: Andreas Timfält/Husfoto

Inne i huset finns flera eldstäder. 

Stor tomt med flera bostadshus

Foto: Andreas Timfält/Husfoto

Fastigheten är på drygt 8 000 kvadratmeter och har fyra avstyckningsbara tomter. På tomten står tre hus som kan fungera som bostadshus, med anslutningar till kommunalt vatten och avlopp.

– Då det är stor tomt finns det ju även goda möjligheter för den som vill anlägga en större trädgård eller liknande, säger Marika Dalmans.  

Skinnargården med en känsla från ett annat sekel

Det finns två flyglar, med dubbelgarage och bostadsmöjligheter. På tomten finns också uthusbyggnader, jordkällare och den tredje bostadsbyggnaden, Skinnargården, på tomten med två lägenheter fördelade på tre våningsplan.

Skinnargården stod på fastigheten redan då Eliasson köpte den, men han lät bygga ut vad som då var en stuga och rusta upp utvändigt med samma material som den större villan.

Foto: Andreas Timfält/Husfoto

 

 

Foto: Andreas Timfält/Husfoto

Själva garveriet låg nere vid älven och även sonen Sangsta Robert Eliasson (1907-1990) jobbade här innan Eliasson överlät det till Henrik Jonsson. Läderindustrin lades ned i och med nedgången av skinnindustrin. 2014 brann byggnaden ner.

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 89 kr. Köp nu!