1 av 4: Den här villan från 1909 var ett ståtligt boende en gång i tiden. Nu är den förfallen och ligger ute till försäljning på Hemnet. Foto: Torbjörn Sverker
2 av 4: Den hittades av en slump, gömd bakom träd och buskar. Priset på Hemnet är satt till 300 000 kronor. Men en hel del pengar lär behöva läggas ner för renovering. Foto: Torbjörn Sverker
3 av 4: Fyra kakelugnar är väl bevarade. Här ser vi två av dem då golv och tak är borta. Foto: Torbjörn Sverker
4 av 4: En av flera gamla och vackra spegeldörrar som också är bevarade. Foto: Torbjörn Sverker

Övergivna sekelskifteshuset hittades av en slump – kan bli ditt för 300 000 kronor

Den 100-åriga paradvillan hade förfallit till ett riktigt ruckel och upptäcktes av en slump.

Gömd i tät vegetation var det några spekulanter till ett helt annat hus som råkade hitta den. 

Den tidstypiska punschverandan, spegeldörrar och alla kakelugnar finns kvar, väl bevarade. Dock saknas både golv, väggar och tak på sina ställen – nu kan det bli ditt för bara 300 000 kronor.

I annonsen på Hemnet står ”Köpmanholmens finaste hus en dag?” Och det är en berättigad fråga, för här finns potential. 10-rumsvillan på 250 kvadratmeter visar klart och tydligt att den var ståtlig redan på den tiden det begavs sig, för mer än hundra år sedan. Här finns den så tidstypiska punschverandan som dominerar huset, och alla husets fyra kakelugnar samt spegeldörrar finns väl bevarade.

Dock är det väldigt förfallet, både golv, väggar och tak saknas på sina håll. Nuvarande ägare och säljare har påbörjat en renovering som av olika anledningar avstannat. Men att annonsen finns och huset är ute till salu just nu är faktiskt lite av en slump.

1 av 6: Nuvarande ägare har påbörjat en renovering. Här ser vi golvet uppbrutet med den otroligt vackra kakelugnen i bakgrunden. Foto: Torbjörn Sverker
2 av 6: Utsikten upp till taknock. Foto: Torbjörn Sverker
3 av 6: Ett av tio rum och kök i huset om 250 kvadratmeter. Foto: Torbjörn Sverker
4 av 6: Utsikten från balkongen ovanpå den så tidstypiska punschverandan. Endast fönsterspröjsen finns kvar. Foto: Torbjörn Sverker
5 av 6: Villan i Köpmanholmen sedd från ovan. Foto: Torbjörn Sverker
6 av 6: Så här såg villan ut en gång i tiden när den beboddes av Johan Häggblad med familj. Foto: Torbjörn Sverker

La ut efterlysning på Facebook och fick reda på historien bakom

– Det här huset har mycket och tät vegetation runt sig så det syns inte från vägen, berättar Torbjörn Sverker, mäklare på Sverker Mäklare, som inte ens hade sett huset innan. 

– Jag hade visning på ett annat hus i närheten, det var ovanligt mycket spekulanter på just den, och då var det några spekulanter som såg sig omkring och upptäckte det här gamla huset, berättar Sverker.

Sverker tittade på den gamla ståtliga villan som var så förfallen och blev nyfiken och sökte rätt på nuvarande ägare.

– Jag ville veta vad han hade i åtanke då den gamla villan var som bortglömd. Ägaren berättade då att han hade köpt huset 2010 och tänkt bygga om det till en bostad, men att projektet hade stannat av. Och nu kunde han tänka sig att sälja, berättar Sverker.

Sverker fick uppdraget att sälja men stannade inte där. Han ville veta mer och la ut en efterlysning på Facebook.

– Där fick jag en massa tips som ledde fram till de tidigare ägarna som är de enda som haft huset dessförinnan. Johan Häggblad hette mannen som lät bygga huset 1909 och som bodde där länge innan det gick vidare i släkten. När huset stod klart fanns tre lägenheter och två uthyrningsrum för resande. 

Kakelugnen är fortfarande i mycket vackert skick. Foto: Torbjörn Sverker

”Väldigt ovanligt – en och samma familjs ägo i mer än 101 år”

Johan ska, enligt informationen som kom fram, ha ägt stora delar av Köpmanholmen samt drivit en taxirörelse på den tiden. Efter honom har huset gått vidare inom släkten vilket gör det extra unikt.

– Det är väldigt ovanligt att ett och samma hus varit i en enda familjs ägo i över 101 år, det vill säga från 1909 fram till 2010, säger Sverker.

Nuvarande ägare och säljare har tagit bort allt invändigt så att bara timmerstommen återstår.

– Det gör att stommen kan monteras ner och byggas upp på någon annan plats om man skulle vilja. Den skulle säkert passa perfekt i en skärgårdsmiljö, ja, var som helst egentligen, säger Torbjörn. 

– I och med att det bara är stommen som återstår måste allt invändigt byggas upp, ny fasadbeklädnad, nya fönster med mera. De enda inredningsdetaljer som finns kvar är de fyra vackra kakelugnarna och ett antal spegeldörrar, säger Torbjörn Sverker.

1 av 4: Ett rum som ser ut att ha varit kök, delar av den gamla spisen finns kvar. Foto: Torbjörn Sverker
2 av 4: Ytterligare ett av många rum utan golv. Foto: Torbjörn Sverker
3 av 4: Närbild på stockarna under golvet. Foto: Torbjörn Sverker
4 av 4: Köpmanholmen och villan sett från ovan. Foto: Torbjörn Sverker
Ytterligare en vacker kakelugn. Foto: Torbjörn Sverker

Stort tomt på drygt 3 000 kvadratmeter

Byggnaden i dag består som sagt av en timmerstomme som står på en grund av granit. Enligt mäklaren är timmerstommen i gott skick, förutom syllen som behöver bytas. På fastigheten finns också ett garage och en tillhörande tomt på hela 3 327 kvadratmeter.

Köpmanholmen där villan ligger är en tätort 25 kilometer från Örnsköldsvik i Ångermanland. 2005 var det 1 267 invånare som bodde där och i dag finns enbart några mindre småindustrier på orten, många boende jobbpendlar till Örnsköldsvik. Köpmanholmen har även färjeförbindelse med Norra Ulvön och Trysunda.

LÄS MER: Emilia och Johan köpte ett ödehus – nu rustar de upp sitt drömhem

LÄS MER: Rucklet får inte rivas – kan bli din sekelskiftesdröm

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!