1 av 3 Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
En av flera spöklika korridorer...
2 av 3: En av flera spöklika korridorer... Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
Tornrummet går det säkert att göra något läckert av.
3 av 3: Tornrummet går det säkert att göra något läckert av. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge

Övergivna herrgården såldes för dubbla summan

Den spöklika herrgården blev en riktig snackis i sociala medier.

Nu är den såld, till hemliga köpare, och gick för nästan det dubbla.

– Vi hade cirka 400 sällskap som var på visningar, säger mäklaren.

Spöklika Björksättra herrgård i Huddinge hade länge varit en snackis i trakten där den ligger. Och när den lades ut till försäljning i maj blev det en ännu större snackis i sociala medier. Gården har dessutom använts i flera filmer.   

Gården som ligger i Orlångens reservat utanför Stockholm med anor ända från 1800-talet har en gång i tiden varit ett pampigt hem; här finns 18 rum, nio kakelugnar och ett tornrum. Men tyvärr har det stått och förfallit i många år och liknar numera ett spökhus. 

LÄS OCKSÅ: Paret byggde ett Mumin-hus som nu gör succé 

Här behövs en hel del renovering, minst sagt. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge

Inga arvingar så gården skänktes bort

Björksättra gårds mangårdsbyggnad uppfördes i mitten av 1800-talet av den dåvarande häradshövdingen och inreddes i nyrokoko-stil. På 1890-talet byggde man till ett torn som präglas starkt av tidens kärlek för snickarglädje. Men ägaren till fastigheten gick bort utan arvingar och därför gick den till Allmänna arvsfonden, som i sin tur skänkte allt som en gåva till Huddinge kommun 2010.

Kravet var att kommunen skulle renovera och bevara och öppna upp gården för allmänheten, men det visade sig bli alltför dyrt. När den nu lades ut till försäljning så poängterade man att att den som köper måste ta hänsyn till byggnadens kulturhistoriska värde, men kommer ändå att kunna sätta sin egen prägel på huset.

LÄS OCKSÅ: Här har bostadspriserna stigit minst i Sverige – inte som du tror 

Het budgivning – gick upp nästan dubbelt

Utgångspriset låg på på endast 4 995 000 kronor eftersom det råder stort renoveringsbehov och en hel del investeringar kommer att behövas. Men när den nu är såld betalade köparna nästan det dubbla. Slutpriset landade på hela 8,7 miljoner kronor och budgivningen var het in i det sista.

Foto: Fastighetsbyrån Huddinge

– Den gick upp väldigt mycket. Men det var ett enormt stort intresse, vi hade nästan 400 sällskap som var där och tittade, säger mäklaren Krister Florin från Fastighetsbyrån i Huddinge. Fast det var många som bara var nyfikna och inte intresserade av att köpa. 

LÄS OCKSÅ: Nu kan du flyga till och från dörren – villan med egen flygplats! 

Ska totalrenoveras och bli privatboende

Till slut landade det på 11 budgivare och på sluttampen var de tre stycken som slogs mer än de övriga innan 2 stycken fick se sig besegrade.

– De som köpt gården ska bo där och renovera enligt de regler man får, säger Krister. Utsidan måste bevaras som den är men ska så klart putsas upp. Kanske ska de ha någon form av julmarknad där men annars ska det vara ett rent privat boende.

Där fick Huddinge kommun till behövligt extra klirr i sin kassa. 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!