Den stora herrgården ligger precis bredvid Skönnarbosjön. Foto: Adam Afzelius / Husfoto

Över 100 år gammal herrgård till salu – nära skog och sjö

En gammal herrgård i Motala kommun står undangömd i skogen. Precis bredvid gamla vattenhjulet kan du nu bo på en avskiljd plats, om du har tid och energi för renovering. 

Nu är Skönnarbo Herrgård till salu. 

På en avskild plats i Skönnarbo i Motala kommun står Skönnarbo Herrgård. Herrgården, som är på över 300 kvadratmeter, byggdes någon gång mellan 1862-1873. Sedan dess har huset varit bostad för både inspektorer, bokhållare, arrendatorer och arbetare. 

Huset ligger precis intill det gamla vattenhjulet som tidigare drev bruket och kvarnen. Tomten är vildvuxen, med träd och buskar. Det finns även ett växthus och ett mindre uthus som tillhör huset. 

Idag är huset uppdelat i 11 rum med fungerande el men saknar fungerande vatten då det just nu inte finns någon inkopplad brunn. Huset kom ut på Hemnet med utgångspriset 650 000 kronor men budgivningen är redan i gång. I skrivande stund ligger högsta budet på 1 500 000 kronor. 

Den välvuxna tomten är till viss del fördärvad av vildsvin. Foto: Adam Afzelius / Husfoto
En hel del renovering behöver göras för att huset ska bli ett välfungerande bostadshus igen. Foto: Adam Afzelius / Husfoto
Bredvid boningshuset ligger det gamla vattenhjulet. Foto: Adam Afzelius / Husfoto
Husets 11 olika rum är renoverade med lite olika kvalitet. Foto: Adam Afzelius / Husfoto

Charmigt läge med närhet till skog och natur

Huset behöver renoveras om det ska bli ett fungerande fritidshus. Men den stora ytan och det avskilda läget gör att huset har stor potential. Några originaldetaljer finns kvar i huset så som gamla kakelugnar och målade detaljer. Rummen är av lite olika kvalitet men ett vackert trägolv sträcker sig i majoriteten av huset. Rummen är uppdelade på två våningar men det finns även en oinredd vind att tillgå. Köket finns på nedervåningen, och där faller ljuset vackert in genom de gamla fönstren. 

Huset och marken runtomkring har stor potential för den som orkar lägga ner tid och energi på huset. För den som gör det finns det vacker natur att tillgå precis runt hörnet. Med en kort promenad når du Skönnarbosjön med en fin badplats och även fina skogsområden. 

Vissa rum är mer fixade än andra. Foto: Adam Afzelius / Husfoto
Gamla detaljer, som denna målade dörr med dess speciella handtag går att hitta på flera ställen runtom i huset. Foto: Adam Afzelius / Husfoto
Köket är stor och luftigt. Foto: Adam Afzelius / Husfoto
Kökets matplats precis bredvid de stora fönstren som finns i hela huset. Foto: Adam Afzelius / Husfoto
Det finns fler rum och krypin i hela herrgården. Foto: Adam Afzelius / Husfoto
Vardagsrummet har vackert trägolv och fantastiskt ljusinsläpp. Foto: Adam Afzelius / Husfoto

Se även: