1 av 4: Öde sedan 32 år – så här såg Skånegården ut för tre år sedan innan en omfattande renovering påbörjades. Foto: Diakrit/Mats Svensson
2 av 4: Så här ser den ut från samma håll i dag. Foto: Marcus Almering
3 av 4: Då var det gamla stallet minst sagt smutsigt. Foto: Diakrit/Mats Svensson
4 av 4: I dag är det uppstädat. Foto: Astor Svensson, Husfoto

Otroliga förvandlingen av ödegården från 1700-talet

Skånegården från 1700-talet hade stått tom i 32 år och krävde mycket renovering.

Nu har den rustats upp ordentligt och blivit en hemtrevlig och näst intill lyxig bostad.

Se förvandlingen av gården i Sjöbo som är till salu för 9,9 miljoner kronor.

Det är svårt att tro att det är samma ställe när man ser före- och efterbilder. Men så är det – skånelängan och gården har fått en enorm upprustning de senaste tre åren. När gården var till salu gjorde den succé på Hemnet. Trots att det var ett stort renoveringsobjekt var bostadsannonsen en av de mest klickade när den kom ut i mars 2018. LEVA&BO skrev en artikel om gården och den läste Marcus Almering – och bestämde sig för att köpa den.

– Det går knappt att få tag i orenoverade gamla korsvirkesgådar längre. Men skicket var mycket sämre än jag trodde. Den hade ju stått öde i 32 år och ingen hade bott där, det hade inte varit någon uppvärmning på. I området och i samhället i närheten kallades den i folkmun för ”ödegården”, säger han.

1 av 5: Så här såg gården från 1700-talet ut när den var till salu våren 2018. Foto: Diakrit/Mats Svensson
2 av 5: Och så här ser den ut när den är till salu våren 2021. Foto: Astor Svensson, Husfoto
3 av 5: Då var det ett enormt renoveringsobjekt – titta på väggar och golv. Foto: Diakrit/Mats Svensson
4 av 5: Huset hade inte varit uppvärmt på många, många år. Foto: Diakrit/Mats Svensson
5 av 5: Det gamla köket. Foto: Diakrit/Mats Svensson

Renoverad under tre år – och rejält tillbygd

Då var det en sliten gård i behov av mycket kärlek. Den var till salu för drygt 1 miljon kronor 2018, ett pris som gjorde många intresserade. Tre år senare står gården färdig, och det har varit tre år av mycket renovering, allt från att fixa avlopp till att renovera skorstenar. Många balkar i huset är utbytta, man har gjutit nya golv och har bytt mer eller mindre alla ytterväggar på nedervåningen. De flesta fönster är renoverade, men några har fått bytas ut då de gamla inte gick att rädda.

– Huset har genomgått en fantastisk renovering där man plockat fram och bevarat det som gått att bevara på ett smakfullt och balanserat vis, säger Klaus Lohmeier.

Det är nästan lättare att säga vad som inte har gjorts. I dag är gården inte bara renoverad till ett mysigt hem, den är också rejält tillbyggd – från 141 till 457 kvadratmeter fördelade på elva rum.

1 av 7: Här är det rejält tillbyggt och bostadsytan har gått från 141 till 457 kvadratmeter. Foto: Astor Svensson, Husfoto
2 av 7: Välkomnande entré till huset i dag. Foto: Astor Svensson, Husfoto
3 av 7: Mysig uteplats. Foto: Astor Svensson, Husfoto
4 av 7: Kök och matplats i mangårdsbyggnaden. Foto: Astor Svensson, Husfoto
5 av 7 Foto: Astor Svensson, Husfoto
6 av 7 Foto: Astor Svensson, Husfoto
7 av 7 Foto: Astor Svensson, Husfoto

”Imponerad över resultatet”

Nu ligger Skånegården i Lövestad utanför Sjöbo ute till försäljning för 9,9 miljoner kronor. Och det är en stor gård, förutom den stora mangårdsbyggnaden har man även byggt en lägenhet i den gamla ladan som ligger längst bort. Det finns också en oinredd vind där det går att skapa mer boyta.

– Det var inte meningen att det skulle bli så här stort. Men det var mer jobb rent renoveringsjobb än vad jag räknat med och idéerna har växt under åren som har gått. Under resans gång har det blivit större och större, säger Marcus Almering.

– Jag har sett några bilder före renoveringen och är imponerad över resultatet. Jag är glad att det finns eldsjälar som tar sig an och bevarar dessa fantastiska hem. Annars är risken att ett kulturarv går till spillo. Det finns ingen som bygger på detta viset längre, säger Klaus Lohmeier, mäklare på Erik Olsson Fastighetsförmedling som förmedlar gården nu.

1 av 6: Här finns stora ytor och en trappa upp ligger en balkong, eller allrum och några sovrum. Foto: Astor Svensson, Husfoto
2 av 6: Allrum på balkongen. Foto: Astor Svensson, Husfoto
3 av 6: Ett av sovrummen en trappa upp. Foto: Astor Svensson, Husfoto
4 av 6: Badrum. Foto: Astor Svensson, Husfoto
5 av 6: Sovrum på entréplan. Foto: Astor Svensson, Husfoto
6 av 6: Ytterligare ett sovrum på entréplan. Totalt har huset elva rum. Foto: Astor Svensson, Husfoto

HÄR kan du läsa artikeln som LEVA&BO skrev om huset 2018.

LÄS MER: Jessica flyttade huset från 1700-talet – bräda för bräda

LÄS MER: Marie bor i en lada: ”Jag gillar den rymliga känslan” 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!