Den 120 år gamla men ståtliga Villa Björkudden, som nu är till salu för 30 miljoner kronor på Hemnet, är något alldeles extra. Minislottet, som ligger på Tynningö, har 18 rum, torn, egen insynsskyddad sjötomt och stor brygganläggning med bastuhus och bryggpaviljong. Utöver det en stor parkliknande trädgård på 2858 kvadratmeter med både tennisbana, boulebana och unika glaskonstverk skapade av kända glaskonstnärerna Kjell Engman och Bertil Vallien.
Topprenoverade 798 kvadratmetrar fördelat på 2,5 plan med stora ytor, högt i tak och fullt med fina detaljer och snickerier så som burspråk, trägolv, öppna spisar och kakelugnar. Lägg till lönnrum, tornrum, flera salonger, matsalar och serveringsrum så har du allt man kan önska sig av ett ”minislott”.
Kungligheter, Greta Garbo och Anders Zorn hängde i societetsvillan
Villan ritades ursprungligen av arkitekt Fredrik Dahlberg år 1897 och skulle då fungera som en administrationsbyggnad för ”Allmänna konst- och industriutställningen” – en storslagen världsutställning som hölls i Stockholm och anordnades av dåvarande kronprins Gustaf (senare kung Gustaf V). Detta med anledning av kung Oscar II:s 25-årsjubileum som regent. Vilket betyder att både kronprinsen och dåvarande konungen har varit i huset, kanske inte bara en utan flera gånger. Och de är inte de enda kända personerna...
– Villan har en fantastisk historia, berättar Olle Larsson, en av delägarna som nu säljer. Det förstår man när man ser vilka som ägt den och alla aktiviteter som hållits där genom åren. Alltifrån societets- och kändisfester till flyktinganläggning och kollektivboende. Jag vet till exempel att Anders Zorn har stått nere på husets brygga och skissat och att Greta Garbo har glidit omkring som gäst.
Villan flyttades till skärgården och efter societet och kändisar kom flyktingar
ViIlan som från början låg vid Djurgårdsbron såldes efter utställningens slut till byggmästare Per Johan Sjöqvist som året 1898 lät flytta hela ”slottet” till en sjötomt på Tynningö. Den plockades isär, fraktades på pråmar och återuppfördes, men med ny fasad samt en ny grund i tegel där det gjordes förråd och vinkällare.
Trots sin storlek och enormt vackra skapelse använde Sjöqvist den enbart som sommarhus i tio års tid innan han sålde den vidare till bröderna Steinwall. De hade stort inflytande i krogvärlden och ägde bland annat Operakällaren, så det hölls en hel del fester med dåtidens societet och kändisar i villan.
När sedan bröderna avled gick huset 1943 till en Gustaf Åkerström 1943 som köpte den via dödsboet och gjorde om det till en flyktinganläggning för framför allt ester. Bland annat bodde Helga Nõu där – hon blev senare en mycket framstående författare.
Släktfejden tvingade fram en försäljning av Villa Björkudden
Nästa ägare var Grethe och Mauritz Fagerström, lärare, författare och psykolog respektive rektor, som 1949 inrättade en ferieskola som drevs fram till 1967. De var båda mycket engagerade i hjälparbetet för nordiska judar och motståndsmän och gav flera av dem fristad i sitt hem, en blev deras fosterson. 1968 gjordes huset om till ett kollektiv som levde kvar ända fram till 1980-talet.
I början av 90-talet tog parets son Peter över ägandeskapet och påbörjade en omfattande renovering samt bedrev uthyrningsverksamhet under närmare 20 år; både bröllop, födelsedagar och konferenser. Men när mamma Grethe dog 2003 kom även övriga fyra barn in som delägare och då blev det släktfejd om huset, all renovering stoppades och en försäljning tvingades fram. 2015 stod allt klart och nya ägare blev Sisyfosgruppen med bland andra Olle som renoverade i rekordfart.
Unika glaskonstverk i trädgården och en bar helt i kristall av kända konstnärer
– Vi köpte villan för 9 miljoner, och det kan tyckas lite men det var ett riktigt ”kråkslott”, det fanns till exempel inga riktiga badrum. Det kostade extremt mycket att renovera och vi har lagt ned mellan 16 och 17 miljoner kronor på totalrenovering, berättar Olle Larsson, en av delägarna. Vi har ju gjort allt själva eftersom vi har ett byggföretag, annars hade det kostat långt mycket mer.
Det mesta av det gamla finns bevarat, man har bland annat sett till att alla gamla kakelugnar och spisar åter kan användas, men samtidigt har huset fått moderna funktioner. I dag finns plats för 55 stycken övernattande och ett riktigt restaurangkök, förutom det ”vanliga”.
Man har också anlitat konstnärer som Bertil Vallien, Kjell Engman och Lena Bergström för att skapa installationer, glaskonstverk, en kristallbar och mycket mer. Den pampiga villan alltsedan hyrts ut till bröllop, fester, events, konferenser och själva har de nyttjat den som ”klubbhus” för kunder och egna events.
”Man känner tydligt energierna av att någon är där, men ...”
– Sammanlagt har 15 000 personer glatts här i olika sammanhang under vår tid, berättar Olle. Det är populärt och ofta fullbokat, som nu från mars till oktober finns inte en ledig dag kvar. Folk blir glada av att vara här och det blir huset med, på riktigt, det finns mycket positiv energi där.
Ja, det här mer energier... Det sägs att det finns ett spöke i villan och jag har även sett ett gruppfoto, taget i trädgården, där en kvinna tittar ut genom ett av fönstren på andra våningen – trots att ingen var inne i huset vid tillfället?
– Ja, det är vårat hus-spöke, säger Olle naturligt glatt. Det är en kvinna som håller till i Steinwall-sviten för det mesta, men ibland också i köket. Man känner tydligt energierna av att någon är där, men när man sen vänder sig om ser man ingen. Långt ifrån alla har dok fått äran att träffa henne, hon tränger sig inte på.
”Hus-spöket tar hand om villan och gästerna och sprider bra energier”
Olle poängterar att det absolut inte är något otäckt, tvärtom. Hus-spöket är ”jättesnällt” och ”tar hand om” och vakar över både huset och alla dess gäster, samt sprider bra energier.
– Det är ett bra spöke, säger Olle och skrattar. Hon trivs när det är mycket folk i huset och oftast dyker hon upp på kvällarna, en person pratade till och med med henne i köket, och fick svar, men när hen sedan vände sig om syntes ingenting. Man kan nog säga att hon är en stor anledning till de goda energierna som sitter i husets väggar.
Olle älskar att prata om villan och det märks att den betyder mycket för honom, han har till och med skrivit en bok om Villa Björkhagen. Men, nu ska han och de andra delägarna sälja huset för att gå vidare till nya projekt.
”Alla som kommer till Villa Björkudden blir glada och det blir huset med”
– Man kan säga att vi berättar historia och köper historiska byggnader, vi köper saker som ”förlorat” sitt värde och återupprättar dess glans. Men vi är inga förvaltare , nu har vi gjort vårt och låter en ny ägare få ta över medan vi går vidare till nya projekt.
– Vi hoppas på att de nya ägarna vill fortsätta nyttja huset till fullo och även låta andra göra det, precis som vi har gjort. Alla som kommer dit blir glada, och det blir villan med.
Drömmer du om ett unikt boende i form av ett minislott med en fascinerande och gedigen historia kanske detta är något för dig? Att bo i eller fortsätta med någon form av uthyrningsverksamhet, eller varför inte både och? Men, att bara titta på bilderna och drömma sig bort en stund är inte fel det heller.
Tynningö är en ö som ligger mellan Vaxholm och Värmdölandet i Stockholms skärgård, och med båt (Waxholmsbåten lägger till) tar det bara 30 minuter in till city. Men det går också att komma hit med bil och buss.
LÄS MER: Sveriges mest klickade sommarstuga är på bara 6 kvadrat
LÄS MER: Miljonären Leif-Ivan Karlsson får inte lyxvillan såld – sänker priset igen