1 av 2: Villa Björkudden är en riktig paradvilla som varit till salu i fem månader och nu prissänks. Foto: Robin Vaseghi/Per Jansson Fastighetsförmedling
2 av 2: Huset har sjötomt och en stor brygganläggning med vedeldad bastu och bryggpaviljong. Foto: Robin Vaseghi/Per Jansson Fastighetsförmedling

Omtalade societetsvillan blir inte såld – nu sänks priset

Vackra, pampiga och omtalade Villa Björkudden i Tynningö, Vaxholm, kom ut till försäljning i maj.

Fortfarande har det speciella huset i Stockholms skärgård inte blivit sålt.

Nu har man därför valt att sänka priset med fem miljoner kronor.

25 miljoner kronor är det nya priset för ståtliga Villa Björkudden. När huset kom ut till försäljning i maj skrev LEVA&BO om det. Då kostade det 30 miljoner kronor, men efter fem månader ute på marknaden testar man ett nytt, lägre pris.

Det ståtliga huset har inte mindre än 18 rum, torn, sjötomt och en stor brygganläggning med både bastuhus och bryggpaviljong. Här finns också både tennisbana och boulebana på den 2 858 kvadratmeter stora tomten. Själva villan är 120 år gammal och topprenoverad. Storleken på huset är ovanlig – här finns inte mindre än 18 rum och boytan är 798 kvadratmeter fördelade på 2,5 plan.

Det ståtliga minislottet är på nästan 800 kvadratmeter. Foto: Robin Vaseghi/Per Jansson Fastighetsförmedling

Flyttade huset från Djurgården

Här finns stora ytor, det är högt i tak och huset har fullt med fina detaljer och snickerier så som burspråk, trägolv, öppna spisar och kakelugnar. Lägg till lönnrum, tornrum, flera salonger, matsalar och serveringsrum så har du allt man kan önska sig av ett ”minislott”.

Villan låg från början vid Djurgårdsbron men 1898 flyttade men hela huset till sjötomten på Tynningö. Byggmästaren Per Johan Sjöqvist använde huset som sommarhus i tio år innan han sålde det vidare till bröderna Steinwall som hade stort inflytande i krogvärlden. LEVA&BO kunde tidigare berätta att det hölls en hel del fester i villan, med dåtidens societet och kändisar. Senare har det bland annat varit flyktingboende och ferieskola här.

Huset har gott om kakelugnar, vilka är väl fungerande. Foto: Robin Vaseghi/Per Jansson Fastighetsförmedling
Villan är pampig och har plats för många gäster. Foto: Robin Vaseghi/Per Jansson Fastighetsförmedling
Huset har 18 rum. Här är ett av sovrummen. Foto: Robin Vaseghi/Per Jansson Fastighetsförmedling

”Greta Garbo har glidit omkring som gäst”

Nuvarande ägare köpte villan för 9 miljoner kronor, men säljaren berättar att det då var ett riktigt ”kråkslott”. De har lagt ner många miljoner på totalrenovering. Man har dock sett till att mycket av det gamla huset är bevarat, till exempel fungerar alla gamla kakelugnar. Och huset har en fantastisk historia.

– Det förstår man när man ser vilka som ägt den och alla aktiviteter som hållits där genom åren. Alltifrån societets- och kändisfester till flyktinganläggning och kollektivboende. Jag vet till exempel att Anders Zorn har stått nere på husets brygga och skissat och att Greta Garbo har glidit omkring som gäst, berättade Olle Larsson, en av delägarna, för LEVA&BO i maj.

HÄR kan du läsa mer om huset och se fler bilder.

LÄS MER: Tornvillan från sekelskiftet kostar bara 1 miljon kronor

LÄS MER: Villan måste totalrenoveras – kostar 18 miljoner kronor

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Black Friday Rea - 70% rabatt på Leva & Bo! Se erbjudande