1 av 4: Gården ligger väl inbäddad i grönskan i Silte på Gotland. Mangårdsbyggnaden byggdes 1830 och här finns flera byggnader. Foto: Mats Hemlin
2 av 4: Nuvarande ägare har påbörjat renovering och har bland annat lagt nytt tak och dragit in kommunalt vatten, avlopp, el och fiber. Foto: Mats Hemlin
3 av 4: Nu är fastigheten till salu och kan bli ett riktigt drömhem. Foto: Mats Hemlin
4 av 4: Ladugården är på cirka 400 kvadratmeter. Foto: Mats Hemlin

Ödegården på Gotland förfaller – nu är den till salu

En vit kakelugn står som på en piedestal mitt i det stora tomma rummet. Uppbunden mot väggen för att inte falla ner. Runtomkring är golven utgrävda.

1800-talsgården på Gotland står öde och förfaller. Men är nu till salu.

”Här har man möjlighet att skapa sitt eget paradis”, skriver mäklaren.

Drömmer du om att rusta upp ett gammalt hus? Ett ställe med vackra bevarade detaljer som kakelugnar och pampiga pardörrar? Här kan du få kavla upp ärmarna ordentligt. Gården från 1830 som ligger på Silte på västra Gotland är nu till salu för 2 miljoner kronor. 

Bakom buskar och sly skymtar en farstu vackert dekorerad med snickarglädje. Kalkstensputsen på fasaden till det gamla huset i Silte på västra Gotland, har fallit bort på flera ställen och den bruna färgen runt fönstren ser ut att ha sett sina bästa dagar. 

Invändigt står en vit gammal kakelugn som upphöjd på en piedestal i ett övrigt tomt rum. Runt omkring den är golvet utgrävt. Så ser det ut på hela bottenvåningen i den 180 kvadratmeter stora mangårdsbyggnaden.

Mangårdsbyggnaden byggdes 1830 och ligger i Silte på västra Gotland. Foto: Mats Hemlin
Bakom slyn skymatar farstun med vackert dekorerad snickarglädje. Foto: Mats Hemlin
1 av 5: Kakelugnen är uppspänd runt väggen och golven är utgrävda. Foto: Mats Hemlin
2 av 5 Foto: Mats Hemlin
3 av 5 Foto: Mats Hemlin
4 av 5 Foto: Mats Hemlin
5 av 5 Foto: Mats Hemlin

Påbörjad renovering av gården på Gotland

Nuvarande ägare köpte fastigheten för sju år sedan och har påbörjat renoveringen. Bland annat har taket lagts om och skorstenar restaurerats. Kommunalt vatten, avlopp, el och fiber har dragits in. 

– Huvuddelen av de rivningsarbeten som är gjorda invändigt är slutförda. Avsikten har varit att återställa fastigheten i ursprungligt skick, genom att bland annat ta fram synliga bjälkar i hall, återställa fönsterpartier och dörrar i lågdel. Pardörrar och andra äldre tillhörande delar finns bevarade i stallbyggnaden, säger Johan Fahlstedt, mäklare på Svensk Fastighetsförmedling. 

Förutom bostadshuset finns det flera byggnader på den 5 785 kvadratmeter stora tomten. Ett hus på närmare 50 kvadrat med en gammal smedja och ett rum med öppen spis, en ladugård på cirka 400 kvadrat, ett garage och dessutom något som liknar ett hönshus i mitten av gården.

1 av 4: Gården kan bli en riktig lantidyll. Foto: Mats Hemlin
2 av 4 Foto: Mats Hemlin
3 av 4 Foto: Mats Hemlin
4 av 4 Foto: Mats Hemlin

Låter det som en lantidyll i dina drömmar? Då kan du snart ha sommaren på Gotland bokad och klar.

Nu tycks alltså bara det roliga återstå – återuppbyggnaden. För här finns potential att skapa ett riktigt drömhem för någon med stort intresse och gott om tid eller en kappsäck full med guldpengar.

Se även:

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!