1 av 3: Fastigheten med flera byggnader är ritad av en av Sveriges mest framstående arkitekter. Foto: Louise Franzén/Sjönära
2 av 3 Foto: Louise Franzén/Sjönära
3 av 3 Foto: Louise Franzén/Sjönära

Nu kan du flytta in i lustiga huset

De minst sagt unika byggnaderna invid Dalälvens glittrande vatten kan nu bli dina. 

Ritad av en av 1900-talets största arkitekter kan den så kallade Skaparbyn göras om till exklusivt bostadshus, eller användas för events.

På ön med namnet Ön (jodå) i Dalälven utanför Hedesunda i södra Gästrikland ligger Skaparbyn. I de ståtliga och lekfulla mörka trähusen förs tankarna lätt till Peter Pan och de vilda pojkarnas gömme i Landet ingenstans. Och nu kan det häftiga stället bli ditt.

Rutade av arkitekten Ralph Erskine

Husen ritades runt 1990 av Ralph Erskine, en av 1900-talets största nordiska arkitekter. Det blev det sista projekt han gjorde innan han gick ur livet. 

LÄS MER: 12 övergivna och lämnade hus – allting finns kvar 

Alla husen öppnar sig både på höjden och mot varandra i en nästan komplett cirkel, endast mot vattnet i väster finns en större öppning i byggnationen. Foto: Louise Franzén/Sjönära

Ralph Erskines arbete uppmärksammades internationellt och hans arkitektur präglades av hänsyn till klimat och miljö. Någonting som är tydligt även i denna fastighet, där trä utgör husets största beståndsdelar både på fasad och innerväggar.

Den första byggnaden stod klar tidigt 1990-tal och huvudbyggnaden stod klar 2001-2002 och har en byggnadsyta om ca 200 kvadratmeter.

Ralph Erskine fick inspiration både från den samiska arkitekturen och från ursprungsbefolkningen i Nordamerika. Foto: Louise Franzén/Sjönära

 

Skaparbyn är en kreativ oas för skapande

Precis som namnet antyder har Skaparbyn länge använts som plats för skapande. Byggnaderna ritades och uppfördes till och med helt ideellt med bidrag för att barn och unga skulle ha en kreativ plats och fram tills nu har här bedrivits kurs- och lägerverksamhet med konstnärlig inriktning.

Bland annat har det varit en kursgård för att lära sig bildvävning, tillverka keramik och lära sig om olika grenar inom konst och konsthantverk.

Foto: Louise Franzén/Sjönära

 


Hyr ut för fest – eller bosätt dig permanent

Trots att Skaparbyn tidigare använts som främst kursgård står det köparen fritt att göra vad den vill med husen. 

Foto: Louise Franzén/Sjönära

Det finns ingen detaljplan som avgränsar användandet av fastigheten till en viss funktion, skriver mäklaren. Fastigheten kan alltså användas som en plats att bedriva verksamhet på, eller anordna konferenser, utbildningar, som en kursgård eller varför inte som en plats för events, som bröllop och födelsedagar. 

För den som har riktigt stor familj – eller kanske bara vill ha riktigt mycket utrymme – går det också bra att nyttja fastigheten som en riktigt exklusiv bostad för privat bruk. Prislappen? Sju miljoner kronor.

Den specialdesignade eldstaden går att rotera och är en kopia av Ralph Erskines egen eldstad. Foto: Louise Franzén/Sjönära

 

Foto: Louise Franzén/Sjönära

30 meter lång brygga för sol och bad 

Det finns inte många privatbostäder på Ön och nere vid Dalälven, bara några meter från byggnaderna finns en drygt trettio meter lång brygga för sol och bad och här kan även båtar förtöjas. Tomten har även en mindre brygga. 

Foto: Louise Franzén/Sjönära

 

Med en boarea på 385 kvadratmeter och en tomt på runt 8 000 kvadratmeter som består av plana gräsmattor, sju stycken fristående hus finns det minst sagt gott om rum. 

Foto: Louise Franzén/Sjönära

 

LÄS MER: 11 övergivna hus och ruckel – spöklika bostäderna som säljs till vrakpris 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!