1 av 8: Björksättra gård i Huddinge har förfallit i många år och liknar närmast ett spökhus. Nu är gården till salu och har blivit en riktig snackis på nätet. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
2 av 8: Fastigheten ligger precis intill sjön Orlången. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
3 av 8: Ett av herrgårdens många rum. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
4 av 8: Kakelugnar finns i många rum. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
5 av 8: Här behövs minst sagt en renovering. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
6 av 8: Sovrum. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
7 av 8: En kuslig korridor i husets ovanvåning. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge
8 av 8: Baksidan av huset. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge

Nu kan du flytta in i den spöklika herrgården utanför Stockholm

Nu kan du köpa dig en herrgård i Stockholmstrakten med anor från 1800-talet. Det bästa av allt är att utropspriset bara är på knappt fem miljoner kronor.

Den kusliga byggnaden i Huddinge har redan efter några timmar på marknaden blivit en snackis i sociala medier. 

Björksättra gårds mangårdsbyggnad är till salu. Den kusliga fastigheten som har anor tillbaka till mitten av 1800-talet har fått stå och förfalla en längre tid och har därför det närmast humana utropspriset på knappt fem miljoner kronor. Sedan fastigheten lades ut har intresset varit stort. Bara några minuter ute på marknaden var annonsen uppe i 100 träffar och Krister Florin tror att det kommer bli en stor snackis.

– Det handlar dels på grund av skicket huset är i, dels priset och dels för att det är kommunen som säljer, vilket skapar ett större intresse, säger Krister Florin, mäklare på Fastighetsbyrån, till Leva & Bo.

 

LÄS OCKSÅ: Allt fler vill bo i övergivna hus 

Skänktes till kommunen

Fastigheten ligger i Orlångens naturreservat, precis intill sjön Orlången och härifrån är det endast åtta kilometer in till Huddinge centrum. År 2010 skänkte Allmänna arvsfonden huset som en gåva till Huddinge kommun efter att den tidigare ägaren lämnat huset åt sitt öde och gått bort utan några arvingar.

Mot gåvan avkrävde man kommunen på löftet att man skulle renovera, bevara och öppna upp det ståtliga huset för allmänheten. Renoveringen visade sig dock bli för dyr och istället för att rusta upp huset spikades fönstren igen och huset fick stå och förfalla, skriver tidningen Stockholm direkt.  

LÄS OCKSÅ: Okända spökstaden utanför Stockholm – ett mysterium 

I Huset finns nio kakelugnar och en öppen spis. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge

Har använts som inspelningsplats i filmer

Herrgården som i dag mest påminner om ett spökhus har använts som inspelningsplats i flera filmer, senast i en film i Beck-serien. Huset ståtar med 18 rum, nio kakelugnar och ett tornrum. Bakom det låga utropspriset på 4 995 000 kronor ligger ett stort renoveringsbehov.  

– Det kommer behövas en hel del investeringar för att få det i så pass bra skick att man kan bo där. Utropspriset är baserat på en försiktig marknadsvärdering som tar hänsyn till byggnadens dåliga skick, berättar Krister Florin för Stockholm direkt. 

Björksättra gårds mangårdsbyggnad uppfördes i mitten av 1800-talet av den dåvarande häradshövdingen och inreddes i stil av nyrokoko. På 1890-talet fick byggnaden dessutom ett torn som präglas starkt av tidens kärlek för snickarglädje. Den som nu köper byggnaden kommer ha möjlighet att sätta sin egen prägel på den, även om köparen måste ta hänsyn till byggnadens kulturhistoriska värde.

Byggnadens torn behöver renoveras på insidan. Foto: Fastighetsbyrån Huddinge

 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!