1 av 3: Stationshuset utanför Uppsala började byggas tidigt 1800-tal men blev färdigt först många år senare. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren
2 av 3: Detaljer från då stationshuset var aktivt finns kvar. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren
3 av 3: Utanför huset går dalabanan som stod klar 1883. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren

Nu kan det historiska stationshuset från 1800-talet bli ditt

Ett stationshus från 1800-talet ombyggd till villa. Visst låter det spännande? Här finns det stor potential för ett boende utöver det vanliga. Nu är den gamla järnvägsstationen till salu! 

Det här spännande gamla stationshuset ligger utefter dalabanan i Skogstibble en bit utanför Uppsala. Huset började byggas i början av 1800-talet men stod klart först 1886. Det var nu längesen byggnaden var aktivt som stationshus. I flera generationer har huset i stället fungerat privatbostad. Men fortfarande finns små detaljer bevarade som gör att den unika miljön lever kvar. Som det gamla klinkergolvet i väntsalen som behållits.

Väntsalen är i dag en fyrarummare med kök 

1 av 4: Trappan upp till övervåningen där stinsen bodde förr i tiden. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren
2 av 4: Ett av rummen som tidigare var vänthall. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren
3 av 4: På nedervåningen finns i dag fyra rum och kök. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren
4 av 4: Golvet i ett av rummen är det samma som när stationen fortfarande var aktiv och rummet en väntsal. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren

I husets begynnelse hade stinsen sin bostad på övervåningen. En trerummare med kök. Nedervåningen bestod av två delar. I ena delen fanns expedition och väntsal och i den andra låg stationskarlens bostad. Mellan väntsal och stationskarlens rum fanns ett rum för resgods och fraktgods. Sedan dess har mycket hänt med det gamla huset. Den gamla stinsbostaden på övervåningen består i dag av fyra rum och ett badrum. I det som tidigare var väntsalen på nedervåningen finns nu fyra rum och kök samt en tvättstuga. 

Spännande renoveringsobjekt 

1 av 3: Ett av stationshusets många sovrum. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren
2 av 3: Köket på övervåningen som tidigare dungerade som bostad åt stinsen, men numera är privatbostad. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren
3 av 3: Ytterligare ett rum på övervåningen i huset längst järnvägen. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren

Huset är behov av en liten uppfräschning. Och ett ställe som det här, med en sådan spännande historia skulle verkligen kunna bli ett intressant renoveringsprojekt. Själva villan är 208 kvadratmeter stor. Och tomten som hör till är 5 316 kvadrat. På tomten ligger både ett garage, en vedbod och en jordkällare. Här finns med andra ord mycket utrymme och stora möjligheter att skapa något eget och unikt. 

Det gamla stationshuset ligger ute till försäljning för 1 590 000 kronor. 

1 av 2: Vackra omgivningar och tågspåret precis utanför dörren. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren
2 av 2: På tomten står både garage, jordkällare och vedbod. Foto: Samir Hadj, Riksmäklaren

LÄS MER: Nu kan det himmelskt vackra missionshuset från 1931 bli ditt

LÄS MER: Josefin föll för huset från 1800-talet – så vackert har familjen renoverat 

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!