1 av 2 Foto: Kjell Johansson Fastighetsbyrå/Bengt Gustafsson
2 av 2 Foto: Kjell Johansson Fastighetsbyrå/Bengt Gustafsson

Nu kan det himmelskt vackra missionshuset från 1931 bli ditt

Halleluja viket hus! 

En takhöjd på över fem meter och en predikstol mitt i stora rummet. Ja, här finns stora möjligheter att skapa ett minst sagt unikt boende. Nu är den himmelska villan till salu! 

Det här missionshuset från 1931 är ett av många bönehus som byggdes i Sverige från 1800-talet och framåt. Förr kallades missionshusen för ”himlalador”, just för att de i jämförelse med kyrkor ofta var mycket enklare och mindre påkostade. Enkelt är dock inte bästa beskrivningen på det här huset. Snarare ett unikt renoveringsobjekt olikt många andra. 

Den röda villan ligger i Massum i vackra Roslagen, strax tre kilometer söder om Älmsta. Byggnaden som utvändigt täcks av en träpanel är 130 kvadratmeter stor och består av fyra rum och två kök. På övervåningen finns i dag en lägenhet som tidigare fungerat som vaktmästarbostad. I övrigt har missionshuset varken varit bebott eller använts till någonting annat på väldigt länge. Det var drygt 30 år sen som det senast pågick verksamhet här. Då var missionshuset aktivt med tre medlemmar, och det hölls gudstjänster flera gånger per år. Men sedan dess har huset mer eller mindre stått öde. 

Från bönehus till privatbostad 

1 av 3: Kyrksalen är intakt och både bänkar och altaret är bevarat. Foto: Kjell Johansson Fastighetsbyrå/Bengt Gustafsson
2 av 3: Ett av missionshusets två kök. Med vedspisen bevarad. Foto: Kjell Johansson Fastighetsbyrå/Bengt Gustafsson
3 av 3: Ännu ett rum med plats för många. Foto: Kjell Johansson Fastighetsbyrå/Bengt Gustafsson

Tanken är nu att huset ska tjäna en ny roll som privatbostad. Och visst kan en kyrksal med över fem meter i tak och predikstol mitt i rummet vara en intressant ingång för kommande renovering? 

– Det är ett spännande objekt. Den som köper får helt klart ett unikt hus, säger mäklaren Kjell Johansson. 

Till huset hör en lummig trädgård. Här finns också en uthusbyggnad som skulle kunna göras om till gästboende eller kanske en bastu. Så är du frälst? Den himmelska villan är till salu för 1 500 000 kronor. 

1 av 3: Köket i den gamla vaktmästarbostaden på övervåningen. Foto: Kjell Johansson Fastighetsbyrå/Bengt Gustafsson
2 av 3: Ett av de två rum som lägenheten på övervåningen består av. Foto: Kjell Johansson Fastighetsbyrå/Bengt Gustafsson
3 av 3: Uthuset på tomten är inte i bästa skick, men har potential om det får lite kärlek. Foto: Kjell Johansson Fastighetsbyrå/Bengt Gustafsson

LÄS MER: Här är ödehuset som spekulanterna slåss om 

LÄS MER: Vackra huset på Gotland – här har tiden stått stilla

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

Inspireras av Leva&Bo - just nu 6 nr för endast 99 kr. Köp nu!